Recensie: Groeten uit 19xx

Recensie: Groeten uit 19xx

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

'Terug naar de basis is misschien wel dé toekomst' 

RTL 4 kwam woensdagavond met een nieuw programma; Groeten uit 19xx. Echt nieuw kun je het niet noemen. Het is eigenlijk een 'oud' programma. Presentator Kasper van Kooten stuurt Bekende Nederlanders en hun gezin terug in de tijd. Dat lijkt allemaal heel leuk. Nou het is ook leuk. Sterker nog het is helemaal van deze tijd!

Meteen bij de intro denk je als kijker meteen aan Oh wat een jaar! van Linda de Mol. 'Vroeger was alles beter' is de insteek van dit nieuwe programma. In deze eerste aflevering gaan René en Natasja Froger terug naar 1972. Voor René en Natasja is het allemaal prima. De kinderen moeten het nog maar even zien. Die waren in het begin niet heel enthousiast. 

Er zijn wel een aantal voorwaarden aan de terugreis. Zo mogen de hedendaagse technologie niet mee. Dus iedereen werd verplicht om hun mobiele apparaten in te leveren bij Kasper. Wederom hadden de kinderen hier grote moeite mee. Nu zijn zij verplicht om zich aan te passen aan het leven in 1972. Dan merken zij pas hoe verslaafd zij eigenlijk zijn aan hun mobiele apparaten. Drie dagen duren dan lang, heel erg lang.

Aan alles lijkt te zijn gedacht. Alles in het huis is ingericht in het jaar 1972. Voor René en Natasja is dit een feest van herkenning. Ook voor de kijker is dit heel erg leuk om te zien. Vooral die reactie van de familie Froger is heel erg leuk. Natasja ziet er heel bijzonder uit. Ze lijkt ineens heel erg op Linda de Mol...

Wanneer de kinderen in de oude kleren de kamer in komen, is het hek van de dam. Iedereen geniet van elkaars outfit. Het ziet eruit alsof het echt 1972 is. De sfeer lijkt ineens heel gemoedelijk. Samen voor de televisie zitten, dat komt in 2018 bijna niet voor. Iedereen kijkt op een eigen scherm naar Netflix. Groeten uit laat zien dat het gezellig is om samen voor de buis te zitten. Gezellig met een hapje en een drankje en zonder al die hippe technologie.

Wat deed je in 1972 zonder mobiele apparaten? Nou dan ging je gezellig een spelletje spelen. Die trend was ook in 2017 zichtbaar. Deze trend lijkt zich ook door te zetten in het nieuwe jaar. Wij nemen weer meer tijd voor een spelletje. Dus wat dat betreft kunnen wij vandaag de dag nog veel leren van vroeger. De gezelligheid van vroeger is weer helemaal terug.

De familie Froger laat zien dat het prima kan. Dus eigenlijk kan de kijker hier een mooi voorbeeld aan nemen. Nu heeft iedereen het maar druk. Maar vroeger had je echt een familiemomentje. Dat zou zo eigenlijk weer terug moeten komen. Of dit ook het doel is van RTL 4 is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk wilde de zender het succes van Oh wat een jaar! evenaren.

Groeten uit is in dat opzicht anders van Oh wat een jaar! Groeten uit mist het spelelement. Maar dat zou in dit programma ook niet passen. Groeten uit is een opzichzelfstaand programma. Het is leuk, het is hip en het is vooral vernieuwend. Hoe leuk is het om terug te gaan in de tijd. Alles wat zo vertrouwd is, was vroeger zo anders. Als kijker geniet ik enorm van dit soort feelgood programma's.

Dit soort programma's zouden veel meer op televisie moeten komen. Het is dan wel met Bekende Nederlanders, maar dat is in dit programma totaal niet storend. Alleen de rol van Kasper is niet geheel duidelijk. In het begin kwam hij even langs. Maar ook in het huis zelf komt hij even langs. Hij komt de familie Froger interviewen. Toch zou een andere presentator misschien beter bij Groeten uit passen.

Carlo Boszhard zou bijvoorbeeld geknipt zijn voor die rol. Hij heeft de nodige ervaringen met verkleedpartijen. Zo heeft hij de nodige ervaring opgedaan bij de TV Kantine. Maar RTL 4 koos er toch voor om Kasper op dit programma te zetten. Maar het draait om het gezin en niet zozeer om de presentator. Want eigenlijk heeft Groeten uit geen presentator nodig. Een leuke voice-over zou ook prima zijn.

Ja dit programma, Groeten uit, is leuk. Het is heel erg leuk. Misschien is het een idee om dit programma direct na Oh wat een jaar! te programmeren. Op een koude zaterdagavond in januari eerst genieten van Oh wat een jaar! en daarna lekker genieten van Groeten uit! Dat zou een heerlijke televisieavond kunnen zijn. Of dat ook echt gaat gebeuren valt nog even te bezien. Op de woensdagavond past Groeten uit ook wel heel goed. Het breekt dan zo lekker de week!

Terug naar de gezelligheid, terug naar de basis, terug naar hippe televisie. Dat is misschien wel dé toekomst!

Groeten uit is iedere woensdagavond om 20.30 uur te zien bij RTL 4.

Foto: RTL