KRO brengt nieuw programma Liefde voor Later

KRO brengt nieuw programma Liefde voor Later

Geschreven door Pieter Jongsma

Dat we op een dag sterven weten we allemaal, maar soms komt dat moment veel vroeger dan je gehoopt had. En zeker als je vader of moeder bent en hoort dat je niet lang meer te leven hebt, is de schok groot. Naast je eigen verdriet komt er ook de zorg voor je kinderen bij. Want hoe gaat je gezin het redden zonder jou en hoe wil je dat ze zich jou herinneren.

Vanavond start de KRO met het nieuwe programma, Liefde voor Later. In dit programma volgt Anita Witzier ruim een jaar lang zeven jonge gezinnen waarvan vader of moeder ongeneeslijk ziek is. Met behulp van de herinneringsdoos verzamelt de zieke ouder tastbare herinneringen, die voor de achterblijvende kinderen waardevol zijn voor later. Dit kan zijn de favoriete trui waar de geur van je moeder aan zit, een opname van de stem van je vader of een brief met cadeau voor als een van de kinderen gaat trouwen.

Omdat het ziek zijn op het hele gezin een flinke impact heeft en er steeds dingen veranderen in de situatie, is aan het programma rouwtherapeute Leoniek van der Maarel verbonden. Zij staat elk gezin bij in deze moeilijke tijd en geeft ze advies. Want hoe bereid je je kinderen het beste voor op het mogelijke afscheid van een van je ouders? Lukt het om samen met je partner over de onzekere toekomst te praten? Ondanks dat het onderwerp heel serieus is, is de toon van het programma positief en beschouwend en wordt Liefde voor Later een portret van alledaagse gezinnen in een uitzonderlijke situatie.
Taco Rijssemus, media directeur bij de KRO: “Liefde voor Later is een programma dat het thema rouw op een integere manier bespreekbaar maakt. Liefde voor Later stimuleert ouders na te denken over dit thema en deze gedachten te delen, ieder op zijn of haar eigen manier. En Anita Witzier kan als geen ander goed omgaan met dit toch wel beladen onderwerp. Door haar oprechte interesse, empatisch vermogen en manier van relativeren in de bijzondere en persoonlijke gesprekken, krijg je authentieke, informatieve en beschouwende televisie.”

In Liefde voor Later volgt Anita Witzier ruim een jaar zeven jonge gezinnen waarvan vader of moeder ongeneeslijk ziek is. Met behulp van de herinneringsdoos verzamelt de zieke ouder tastbare herinneringen die voor de achterblijvende kinderen waardevol zijn voor later.

Menno
Menno is 32 jaar als hij de diagnose Non Hodgkin krijgt. Hij is ongeneeslijk ziek. Ondanks dit verdrietige nieuws besluit Menno met zijn vrouw Kim en kinderen Jill en Cas van elke dag een feest te maken. Nu Menno nog actief kan meedraaien in het gezin, wil hij samen met Anita Witzier herinneringen gaan verzamelen voor in de herinneringsdoos. Zo zullen de kinderen hun vader niet alleen maar herinneren als de zieke papa die niets meer kon…

Afiena
In de zomer van 2011 krijgt de 33-jarige Afiena lichamelijk klachten. Na onderzoek blijkt dat ze nierkanker heeft. De moeder van vier jonge kinderen zal niet meer beter worden. Samen met haar man Abel besluit ze om zoveel mogelijk momenten in hun leven vast te leggen. Op die manier kunnen de kinderen na haar overlijden toch nog een indruk krijgen van wie hun moeder was.
Liefde voor Later wordt geproduceerd door Skyhigh TV in samenwerking met de KRO.
Liefde voor Later, vanaf maandag 17 juni, om 22.10 uur bij de KRO op Nederland 1.