Eurovisie Songfestival 2018: Kakelende Kip!

Eurovisie Songfestival 2018: Kakelende Kip!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het grootste muziekevenement van het jaar is weer begonnen. Vanavond is de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2018. In Lissabon strijden negentien landen om een plek in de grote finale.

Van deze negentien landen gaan er slechts tien door naar de finale van aanstaande zaterdag. Alle ogen lijken te zijn gericht op Israël. De kans dat zangeres Netta het Songfestival gaat winnen is vrij groot.

Ik ben heel benieuwd naar de optredens van de negentien landen. Zingen zij allemaal goed live? Ziet de act er een beetje leuk uit? Zitten er echte concurrenten tussen voor 'onze' Waylon? De komende twee uur is het genieten van een muzikale avond vol hoogtepunten. Vooral het 'kippenlied' zal zeker in de smaak gaan vallen, vermoed ik. 

Azerbeidzjan: Aisel - X My Heart

Wat een fijne melodie om mee te beginnen. De stem van Aisel is helemaal niet slecht. Het begint heel rustig, maar gaat al snel over in een tweede versnelling. Dit kan zo door naar de finale. Het klinkt een beetje zomer achtig. Wat prima kan op een warme dag als vandaag. Als de hele avond zo gaat, dan wordt het een hele prettige avond. Mijn stem zou Aisel zeker krijgen vanavond.

IJsland: Ari Ólafsson - Our Choice

Het begint al vals met Ari. Wat IJsland dit jaar gestuurd heeft snap ik niet. Het is teveel van het goede. De stem van deze zanger klinkt niet heel prettig. Zijn uithalen vind ik niet heel fijn om naar te luisteren. Het is geen fijn nummer om te horen. Nee, ik denk dat IJsland vanavond weer naar huis mag. Leuk om één keer te luisteren, maar liever niet in de finale.

Albanië: Eugent Bushpepa - Mall

Zo! Hier staat een zanger zeg! Wat een power komt er uit de stem van Eugent. De gitaar vind ik naast de stem van Eugent heel erg prettig. Zelf versta ik niets van wat hij zingt, maar het klinkt wel heel goed. Dit is misschien wel één van de beste zangers van deze eerste halve finale. De opbouw in dit nummer is heel erg goed. Ik ben positief over Albanië. Dit mag hij zaterdagavond ook wel weer zingen.

België: Sennek - A Matter Of Time

Hoe gaat België het doen vanavond? In het begin lijkt het heel erg goed. De stem van Sennek is heel bijzonder. Een beetje een donkere versie van Duffy. Maar het refrein is heel erg schreeuweriger. Dat is toch bijzonder jammer. Want ik zou het wel leuk vinden als België de finale haalt. Ik ben heel bang dat dat niet gaat lukken... maar wie weet vinden andere landen het wel leuk.

Tsjechië: Mikolas Josef - Lie To Me

Wat is dit een vrolijk liedje! Ik ben meteen enthousiast! Dit is echt een kanshebber voor de finale. Het is vrolijk, dansbaar en heel erg zomers. Maar ik hoor wel een melodie van een nummer van 50 Cent, een bekende rapper. Maar dat mag de pret zeker niet drukken. Ik zeg meteen naar de finale en hoog gaan eindigen! Ik word hier echt heel vrolijk van. Misschien heb ik iets te vaak vrolijk gezegd, maar dat word ik echt.

Litouwen: Ieva Zasimauskaité - When We're Old

Na een vrolijk nummer komt een langzaam nummer. Ieva's stem is wel prima, maar het nummer niet. Het is veel te langzaam en een beetje saai. Het draait wel om het nummer zonger poespas. Maar hallo? Dit is wel het Eurovisie Songfestival. Er mag wel iets gaan gebeuren. Ik vermoed dat Litouwen de finale niet zal halen. Het valt een beetje in het niets vergeleken met de rest van de landen.

Israël: Netta - Toy

Wow. Wat gebeurd hier veel. Misschien wel iets teveel. Ik vond het een beetje tegenvallen. Over dit nummer is al zoveel gezegd. Het nummer live horen is toch anders dan in de videoclip. Maar hier staat wel een kanshebster voor de overwinning! Er is wel heel veel te zien aan het optreden van Netta. Die gaan wij zeker terug zien in de finale. Wie weet gaat Netta er echt met de winst vandoor...

Wit-Rusland: Alekseev - Forever

Dit is weer een vrij saai en rustig nummer. De melodie is wel in orde. Maar de stem van Alekseev is niet heel erg fijn. Het is wel iemand die van rozen houdt. Een kleurrijk type is het dan wel weer. Dit gaat de finale dan ook zeker niet halen. Het is leuk geprobeerd, maar niet goed genoeg voor in de finale. Maar ik kan er ook naast zitten. Als ik mocht stemmen, dan zou ik niet op Alekseev stemmen.

Estland: Elina Nechayeva - La Forza

Een gedurfde keuze; opera zingen. De stem van Elina is heel erg mooi. Maar is opera wel slim voor het Eurovisie Songfestival? Aan het optreden zal het zeker niet liggen. Met haar jurk was van alles aan de hand. Dat legde de focus even van haar stem. Of ik dit vaker wil horen is een tweede. Het is misschien iets teveel van het goede. Haar bereik is heel hoog, misschien iets te hoog...

Bulgarije: Equinox - Bones

Dit is een beetje Black Eyed Peas achtig. Het klonk zeker niet slecht. In het begin leek het een beetje duister, maar het was zeker niet slecht. De zangeres had een outfit van Lady Gaga aan. Alles leek wel heel goed bij elkaar te passen. Het optreden ging ook zeker goed! Dus de kans is heel groot dat deze band er zaterdagavond ook gewoon weer bij is!

Macedonië: Eyecue - Lost And Found

Wat een hip én vrolijk nummer. De stem van de zangeres is helemaal niet slecht. De melodie is nog een stuk beter! Dit is misschien wel de leukste melodie van de avond! Ik word hier heel erg vrolijk van. Ik zou zeker op haar stemmen. Dit hoort gewoon thuis in de finale. Ja, dit gaat zeker door naar de finale. Dat kan toch bijna niet anders? Dit is echt een typisch Songfestival nummer.

Kroatië: Franka - Crazy

Het begin van Franka was zeker niet slecht. Het klonk wel lekker eigenlijk. Maar daarna begint het geschreeuw. Het is jammer dat ze in het refrein zo schreeuwt. Dat maakt het hele optreden meteen weer zo naar. Ik heb mijn twijfels over Kroatië. Van mij zou ze mogen battlen, maar met wie weet ik nog niet. Ze mag in ieder geval niet direct door naar de finale.

Oostenrijk: Cesár Sampson - Nobody But You

Hier staat pas een zanger. Cecár heeft een hele mooie stem. In het refrein lijkt hij uit te pakken. Het is een vrolijk en vooral fijn nummer. Dit hoort zeker thuis in de finale. Er zal geen twijfel over bestaan dat Cesár door zal gaan. Want dit wil ik wel vaker horen. Dit wil ik zaterdag gewoon weer horen. Dit is een serieuze concurrent voor Waylon. Qua zang is dit één van de beste zangers van de avond.

Griekenland: Yianna Terzi - Oniro Mou

Tja. Wat moet je hier van vinden? Ik vind de stem van Yianna alles behalve mooi. Het is vals, het is onverstaanbaar en het gewoon niet fijn om naar te luisteren. Het enige positieve aan haar optreden is haar jurk. Die vond ik wel stralend wit. Maar of dit de finale haalt? Nee dat denk ik niet. Meteen vanavond hup naar huis.

Finland - Saara Aalto - Monsters

Dit is goud! Dit is geweldig! Wat een fijne melodie was dit zeg. Saara heeft niet de beste stem van deze avond. Gelukkig maakt de melodie veel goed. Die blijft hangen, die is heel prettig en hoort zeker thuis in de finale. In het begin zat Saara wel een beetje hoog in haar stem. Maar daarna was het best aangenaam om naar te luisteren. Finland haalt met gemak de finale. Dat kan toch bijna niet anders?

Armenië: Sevak Khanagyan - Qami

Saai. Dat is het eerste wat in mij opkomt. Sevak heeft niet echt een fijne stem. Zijn stem past niet op de melodie van dit nummer. Het is niet met elkaar in balans. Zijn stem heeft duidelijk de overhang. Daardoor hoor ik de melodie bijna niet. Dus ik denk niet dat dit naar de finale mag. Ik wil dit zeker geen tweede keer horen. Leuk geprobeerd, maar doe maar niet.

Zwitserland: Zibbz - Stones

Dit is wel een beetje rock achtig. Maar is het ook leuk? Ik twijfel een beetje. Is het leuk of moet je er bang van worden? Die cowboy hoed schept vooral verwarring. De melodie is bij dit nummer weer té veel aanwezig. Hierdoor probeert de zangeres net iets harder te zingen dan nodig is. Ik weet het niet. Bij mij is teveel twijfel. Dus ik denk dat ze naar huis kunnen.

Ierland: Ryan O'Shaughnessy - Together

Wat een fijne stem heeft Ryan. Zijn nummer kan zo op de radio. Dat wil zeggen dat het een heel goed nummer is. De dansers maken ook veel goed. Alles aan dit nummer lijkt te kloppen. Misschien kan dit wel eens voor een verrassing gaan zorgen zaterdag. Want ik weet bijna wel zeker dat Ryan de finale haalt. Zijn gitaar, zijn stem de melodie. Dit is echt een nummer die je vaak wil terug luisteren. Ik vind dit heel erg goed! Ik ben fan van Ryan.

Cyprus: Eleni Foureira - Fuego

Een wannebee van Shakira? De melodie van dit nummer is heel fijn. Maar de stem van Eleni? Ik vind het heel verwarrend. Qua stemgeluid vond ik het een slecht optreden. De melodie is wel heel aanstekelijk. Dus wat telt dan meer? Als het gaat om de melodie, dan mag Cyprus zeker door. Deze eerste halve finale is heel goed afgesloten. Dat dan wel weer!

Mijn voorkeur van de landen die zaterdag nogmaals mogen optreden zijn; Ierland, Finland, Oostenrijk, Macedonië, Bulgarije, Israël, Tsjechië, Albanië, Azerbeidzjan en België. Dat zijn de landen die, wat mij betreft, zaterdag nogmaal mogen optreden. Of die landen ook allemaal doorgaan is nog even afwachten. 

Ik vond het een hele bijzondere avond. Deze eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival had veel kanshebbers voor de overwinning. Maar of het 'kippenlied' ook gaat winnen? Daar twijfel ik nog wel over. Ik kijk nu al uit naar donderdagavond! Dan is de tweede halve finale te zien, waar ook Waylon te horen zal zijn!

Tot donderdag!