Eurovisie Songfestival 2018: Kakelende Kip VS Waylon

Eurovisie Songfestival 2018: Kakelende Kip VS Waylon

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is eindelijk zo ver. Dé finale van het Eurovisie Songfestival staat op punt van beginnen. Nu strijden er maar liefst zesentwintig landen tegen elkaar. Er zitten veel kanshebbers tussen.

Niet alleen het kippenlied van Israël, maar ook Tsjechië, Ierland en horen bij mijn persoonlijke favorieten. Natuurlijk hoop ik, net als iedereen in Nederland, dat Waylon gaat winnen. Hij haalde donderdag met gemak de tweede halve finale.

Vanavond komen er in ieder geval twintig die ik al gezien heb. Dus die beoordeel ik dan ook kritischer dan de zes 'nieuwe' optredens. Zijn de optredens nu beter of juist slechter? Stiekem kijk ik ook erg uit naar Duitsland. Dat land heeft een speciaal plek in mijn hart. Gaan zij nu een keer weer scoren? De laatste jaren was het niet echt heel goed... 

Oekraïne: Melovin - Under The Latter

Het valt mij nu pas op dat het om een vampier gaat. Tenminste daar lijkt de zanger een beetje op. Donderdag vond ik het best een aardige afsluiting van de tweede halve finale. Het is zeker terecht dat Melovin in de finale staat. Of het hoog gaat eindigen weet ik niet. De melodie is krachtig genoeg om misschien wel bij de top tien te komen. Qua act lijkt het best wel op donderdag. Als cijfer geef ik Oekraïne vanavond een welverdiende zeven.

Spanje: Alfred & Amaia - Tu Canción

Wat een saai nummer heeft Spanje. Vooral de stem van Alfred is allesbehalve mooi. Hij lacht mij net even iets teveel. Blijkbaar vindt hij zichzelf wel goed? Vooral zijn solo stukken zijn behoorlijk slecht. Dat Spanje meteen in de finale staat vind ik niet terecht. Dit land zou de halve finale niet eens door zijn gekomen met dit nummer. Ik zou hier zeker niet op stemmen. Als cijfer zou ik een twee geven.

Slovenië: Lea Sirk - Hivala, Ne!

Ik ben verbaasd, heel erg verbaasd. Hoe heeft Lea de finale kunnen halen? Donderdagavond vond ik het optreden al heel matig. De melodie is niet in balans met de stem van Lea. Nee. Ik vind dit niet thuishoren in deze finale. Aan de andere kant; dit maakt de kans voor Waylon om te winnen weer groter! Dus wat dat betreft ben ik blij met Slovenië. Als cijfer geef ik nu eerst even een twee.

Litouwen: Ieva Zasimauskaité - When We're Old

Ohja! Dit langzame nummer is er ook nog. Dit vind ik op zich een mooi nummer, maar veel te langzaam. De stem van Leva is zeker niet verkeerd, maar mooi is anders. Het valt een beetje weg in de finale. Ik vond het al bijzonder dat zij dinsdag de halve finale is doorgekomen. Mijn stem krijgt Litouwen in ieder geval niet. Ondanks de traagheid geef ik toch een voldoende. Het cijfer wat ik aan Litouwen zou geven is een zes.

Oostenrijk: Cesár Sampson - Nobody But You

Het begin van Cesár ging niet helemaal soepel. Maar dat zijn vast de zenuwen geweest. Dit is echt een goed en sterk nummer. De melodie is heel erg prettig. De stem van Cesár is ook heel erg prettig. Hier staat een artiest, een zanger met een goede stem. De opbouw in dit nummer is gewoon heel erg goed. Ik ben fan van Oostenrijk! Dit optreden krijgt een ruime voldoende. Ik geef aan Oostenrijk toch een ruime acht! Dit kan zeker de top vijf gaan halen.

Estland: Elina Nechayeva - La Forza

Dit is wel heel erg apart. Opera op het Eurovisie Songfestival. Het valt wel lekker op tussen de andere landen. De stem van Elina bezorgt mij kippenvel. Haar bereik is heel erg ver. De act ziet er net zo strak uit als op dinsdagavond. Dat Estland in de finale staat is zeker verdiend. Maar vindt iedereen dit ook wel mooi? Ik vind dit wel een kanshebber voor de top tien. Van mij krijgt Estland een mooie acht!

Noorwegen: Alexander Rybak - That's How You Write A Song

Ik vond Alexander op donderdag een beetje simpel. Het leek toen wel alsof hij dit hele optreden niet serieus nam. Zijn stem is gewoon heel erg goed. De melodie is ook erg aanstekelijk. Maar of dit ook ver gaat komen? Ik denk dat iedereen juist op een ander land zal gaan stemmen. Al met al  een prima optreden. Ondanks dat het er een beetje simpel uit ziet, geef ik Noorwegen toch maar mooi even een zeven.

Portugal: Cláudia Pascoal - O Jardim

Wat is hier aan de hand? Portugal won vorig jaar met een ingetogen nummer. Dus dacht Cláudia om hetzelfde te doen? Nee, dit is niet heel bijzonder. De melodie is vrij traag en ritmeloos. Mijn stem zou hier zeker niet naar toe gaan. Wanneer de uithaal ook nog eens slecht is, ben ik er wel beetje klaar mee. Ik zou Portugal voor dit optreden een drie geven.

Engeland: Surie - Storm

Wat een fijne melodie! Hier gebeuren dingen, leuke dingen, fijne dingen. Hier word ik wel vrolijk van! De stem van Surie is helemaal niet slecht. De stem en de melodie gaan hand in hand! Wat een té gek optreden. Helaas was er iemand uit het publiek die het optreden wilde verstoren. Dit kan nog wel eens voor een verrassing gaan zorgen. Een plek in de top vijf is mogelijk! Ik geef Engeland een welverdiende negen!

Servië: Sanja Ilic & Balkanika - Nova Deca

Donderdag was ik voorzichtig positief. Dit is een heel bijzonder nummer. Een mix van verschillende muziekstijlen door elkaar. Vooral het dance gedeelte vind ik heel erg fijn. De stem van de zanger is ook heel krachtig. Ik vind het geheel terecht dat Servië in de finale staat. Nu ik het voor de tweede keer hoor, vind ik het mooier dan op donderdag. Voor het optreden van vanavond geef ik Servië een acht.

Duitsland: Michael Schulte - You Let Me Walk Alone

Laat ik kort zeggen dat ik Duitsland geweldig vind. Maar de stem van Michael vind ik wel minder. Dit nummer vind ik niet heel sterk. Ik snap niet dat Duitsland dit naar Portugal heeft gestuurd. De boodschap achter het nummer is dan wel weer mooi. Maar als ik puur en alleen naar de stem luister, dan denk ik; nee. Mijn stem zou dit jaar niet naar Duitsland gaan. Als cijfer geef ik toch een zes.

Albanië: Eugent Bushpepa - Mall

De stem van Eugent klinkt zeker niet verkeerd. Dinsdag vond ik het een goed optreden. Dat hij nu in de finale staat is geheel terecht. Maar als ik hem nu hoor, denk ik er iets anders over. Nu klinkt het iets minder sterk dan op dinsdagavond. Een top tien notering zal er niet in zitten denk ik zelf. Het cijfer wat ik voor dit optreden zou geven is een zes.

Frankrijk: Madame Monsieur - Mercy

Weer een hele fijne melodie! Ik word meteen geraakt door die melodie. De stem van Madame Monsieur is heel erg goed! Misschien wel de beste zangeres van de avond? Tot nu toe dan hé? Het optreden is ook heel erg goed. Hier zou mijn stem zeker naar toe kunnen gaan. De Franse taal is mooi, al versta ik zelf niet veel van. Dit moet zeker hoog gaan eindigen, misschien wel in de top vijf. Ik zou Frankrijk voor dit optreden een acht geven.

Tsjechië: Mikolas Josef - Lie To Me

Wat is dit goed! Dit is echt heel goed. Hier word ik heel erg vrolijk van. De stem van Mikolas is heel erg sterk. Dit kan zomaar eens een zomerhit kunnen gaan worden! Dit is echt een kanshebber voor de overwinning. Alles aan dit nummer klopt gewoon. Ik ga aan Tsjechië een dikke tien geven! De eerste tien van de avond! Misschien wel dé winnaar van deze avond?!

Denemarken: Rasmussen - Higher Ground

Dit vond ik donderdagavond al eng. Maar nu vind ik het ook nog steeds eng. Dat Denemarken de finale heeft gehaald vind ik heel erg bijzonder. De stemmen zijn niet slecht, maar of het in de finale hoort? Mijn stem krijgt Rasmussen zeker niet. Ik kan hier ook geen voldoende voor geven. Dus geef ik voor dit optreden een vier. Want slechter dan Slovenië en Spanje is het niet.

Australië: Jessica Mauboy - We Got Love

Ja! Dit is echt een mooi nummer. De stem van Jessica is heel erg fijn. Australië staat geheel terecht in deze finale. Een nummer met een mooie boodschap. Donderdag was ik al fan en nu nog meer. Jessica kan ook zeker in de top tien gaan eindigen. Ik geef Australië dan ook een dikke negen!

Finland - Saara Aalto - Monsters

De melodie spreekt mij heel erg aan! Hier word ik vrolijk van. De tekst is misschien niet heel erg fijn, maar de melodie maakt heel veel goed! De stem van Saara is zeker niet slecht. Ik vind het heel goed dat Finland de finale heeft gehaald. Een top tien kan er zeker wel inzitten! Ik geef voor dit optreden een welverdiende acht!

Bulgarije: Equinox - Bones

Tja. Wat moet je hier van vinden? Dit is echt een beetje een buitenbeetje vanavond. De stemmen klinken niet heel mooi samen. Een wannabee Lady Gaga die het probeert is leuk. Maar of ze hoog gaan eindigen? Ik vermoed dat zij wel eens onderaan kunnen eindigen. Wederom extra kansen voor Waylon! Ik geef Bulgarije een drie, al is het alleen voor de moeite!

Moldavië: Doredos - My Lucky Day

Ja! Hier word ik ook vrolijk van! Ik vind dit misschien wel het leukste nummer van deze finale.  Donderdag was ik ook al helemaal gek op Doredos. Dit is echt een zomerhit! Mocht Moldavië winnen, dan wordt dit zeker op de radio gedraaid. Ik geef ook aan Moldavië een hele, dik verdiende, tien! Misschien vind ik dit wel hét beste nummer van de avond.... maar daar denk ik nog over na.

Zweden: Benjamin Ingrosso - Dance You Off

Justin Bieber meets Justin Timberlake. Opnieuw een fijn nummer! De stem van Benjamin is heel prettig. De melodie is ook heel aanstekelijk. Dit is ook wel een kanshebber voor de top tien! Wat zeg ik, top vijf misschien wel. Maar de top vijf wordt wel zo erg krap. Maar Zweden zal zeker hoog gaan eindigen. Ik geef Zweden voor dit optreden toch een negen hoor!

Hongarije: AWS - Viszlát Nyár

Nee. Gewoon nee. Hier kan ik weer heel kort over zijn. Vreselijk. Gewoon vreselijk. Dit hoort niet in de finale thuis. Hongarije krijgt van mij géén punten. Zelfs een één vind ik te hoog. Ik hoop dat Hongarije onderaan eindigt.

Israël: Netta - Toy

Ja hoor! Nu gaat het wel goed! Dinsdag ging het iets minder goed. Maar nu doet Netta het wel heel goed. Dit is wel apart, maar op een goede manier. Netta is echt een artiest met humor. Dat kan ik wel waarderen. De kans dat dit 'kippenlied' gaat winnen is heel groot. Alleen daarom geef ik Israël een dikke tien! Al is het alleen maar omdat het een gezellig optreden was!

NEDERLAND: WAYLON - OUTLAW IN 'EM

Dit is weer heel goed! De stem van Waylon komt heel goed tot zijn recht. Dit optreden is nog beter dan op donderdagavond. Met stip de beste zanger van de avond! Hij deed het ook anders dan op donderdag. Dit is gewoon heel goed. Ik geef Nederland natuurlijk ook een dikke tien! Of Waylon gaat winnen, weet ik niet. Maar stiekem hoop ik van wel natuurlijk!

Ierland: Ryan O'Shaughnessy - Together

Wat een heerlijk nummer is dit! De stem van Ryan is heel erg goed. De melodie is ook heel erg fijn. Het is een nummer die zomaar eens een hit kan worden. Of het nu wint of niet, dit is een heel goed nummer. Ook de boodschap achter het nummer is heel goed! Een fantastische act, misschien wel de beste van de avond. Ik geef Ierland ook een zeer verdiende tien! (Dat wordt nog wat straks bij het maken van een top vijf).

Cyprus: Eleni Foureira - Fuego

Ja. Ik weet het niet. Het nummer van Eleni is goed. Maar of ik er blij van wordt? Het is een mix tussen Shakira en Beyoncé, maar dan vocaal minder sterk. Dat Cyprus kans kan maken om te winnen, vind ik bijzonder. Het nummer is wel goed, maar om te winnen? Nee ik zou niet op Eleni stemmen. Qua danseres zou ze zeker winnen. Ik geef Cyprus een welverdiende acht.

Italië: Ermal Meta & Fabrizio Moro - Non Mi Avete Fatto Niente

Wat een afsluiting! De stemmen zijn zeker niet slecht zeg. Dat klinkt helemaal niet slecht zelf. De melodie is ook best goed. Al versta ik er niets van, vind ik het toch wel goed! Ik zou er niet snel op gaan stemmen denk ik zelf. Maar een top tien notering kan er wel inzitten denk ik zelf. Voor Italië geef ik een zeven. Een ruime voldoende.

Zo. Alle zessentwintig landen zijn geweest. Tijd om de balans op te maken. Ik heb Tsjechië, Moldavië, Israël, Ierland en NEDERLAND een tien gegeven. Dus deze landen komen zeker in mijn persoonlijke top vijf. Maar hoe ziet mijn top vijf eruit?!

Mijn persoonlijke top vijf ziet er zo uit; 

5. Nederland
4. Ierland
3. Israël
2. Tsjechië
1. Moldavië

Of dit ook de uitslag gaat worden zal later vanavond duidelijk worden. Ik ben benieuwd. Het was een hele muzikale avond! Ik heb genoten van veel landen. Over het algemeen was het een avond vol vrolijkheid. Vooral Moldavië en Tsjechië sprongen er voor mij uit. Daar zou ik zomaar op kunnen gaan stemmen...

Foto: Eurovision