Eurovisie Songfestival 2018: Go Waylon Go!

Eurovisie Songfestival 2018: Go Waylon Go!

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het grootste muziekevenement van het jaar is weer begonnen. Vanavond is de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2018. In Lissabon strijden opnieuw achttien landen om een plek in de grote finale.

Van deze achttien landen gaan er slechts tien door naar de finale van aanstaande zaterdag. Alle ogen lijken te zijn gericht op Waylon. Zal hij de finale van zaterdag gaan halen? Die kans lijkt heel groot!

Naast Waylon strijden er nog zeventien andere artiesten. Dit jaar doet Australië ook weer mee. In dat land is het Songfestival enorm populair. Ik ben heel benieuwd naar de andere landen. Hoe gaat Waylon het doen? Is zijn optreden goed genoeg voor de finale? Hoe zien alle acts eruit? Ik heb er weer zin in!

Noorwegen: Alexander Rybak - That's How You Write A Song

Een hele fijne melodie. Om de tweede halve finale zo te openen is gewoon fantastisch. Toch valt het mij op dat Alexander het niet echt serieus neemt. Het is een leuk nummer, maar ook een beetje simpel. De kans is groot dat hij de finale zeker haalt. Want het is goed genoeg voor de finale. Dat dan wel weer. Simpel, maar op een goede manier. Ik zou er zomaar op kunnen gaan stemmen.

Roemenië: The Humans - Goodbye

Wat een traag begin van dit nummer. Nee, ik ben geen fan van dit liedje. Het is saai, het is niet leuk om te luisteren. Daarna begon het een beetje te rocken. Maar of dat genoeg is voor de finale? Die kans is denk ik vrij klein. Het is niet opvallend genoeg voor de finale. Mijn stem zou Roemenië zeker niet krijgen.

Servië: Sanja Ilic & Balkanika - Nova Deca

Naar een paar seconden zou ik bijna afhaken. Maar gelukkig komt er snel meer power in het nummer van Servië. Er komt zelfs een beetje dance in voor. Al met al een aardige inzending. Dit zou zomaar de finale kunnen gaan halen. Het klinkt zeker niet slecht. Ik weet niet of ik er op zou stemmen. Als ik zelf een cijfer zou moeten geven dan zou ik zeker een zeven geven!

San Marino: Jessika feat. Jenifer Brening - Who We Are

Wat een fijne intro! Meteen komt dit nummer binnen. Het is helemaal niet slecht. Net als je er helemaal inzit, komt er een rapster voorbij. Dat is ook best bijzonder. Dit lijkt wel goed te werken. Is het genoeg voor de finale? Dat vraag ik mij sterk af. Ik zou het wel leuk vinden. Want dat gun ik dit duo wel. Misschien krijgt San Marino wel stemmen uit Duitsland, door de ene zangeres.

Denemarken: Rasmussen - Higher Ground

Ik word een beetje bang van Rasmussen. De muziek is een beetje duister. De danspasjes zijn ook alles behalve prettig. De kans dat dit de finale haalt is wel redelijk groot. Zelf zou ik niet op Denemarken stemmen. Want er zijn vast betere landen. Dus dan is de kans dat Denemarken niet doorgaat ook weer een beetje groter.

Rusland: Julia Samoylova - I Won't Break

Over Julia is veel gezegd en geschreven. Maar waar het om gaat is haar stem. Er komt behoorlijk veel power uit haar stem. Ik weet niet of dit wel het juiste nummer is voor haar. Want het nummer zelf is niet goed in balans met de melodie. Julia lijkt soms ook een beetje moeite te hebben met het nummer. Maar de kans dat ze naar de finale gaat, is heel groot. Al is het alleen maar om de aandacht van vorig jaar.

Moldavië: Doredos - My Lucky Day

Geweldig! Leuk! Top! Door! Hier kan ik vrij kort over zijn. Wat een vrolijk nummer zeg. Ik houd hier echt van. Dit MOET door naar de finale. Dit is een zomernummer. Dit is hip, dit is gewoon heel goed! Een heel leuk optreden. Dus hup door naar de finale. Ik zou er zomaar op kunnen gaan stemmen. Dit wil ik vaker horen.

NEDERLAND: WAYLON - OUTLAW IN 'EM

Waylon deed het fantastisch! Zijn stem valt echt op in de tweede halve finale. Met stip de beste zanger van de avond, denk ik. Hij heeft alles gegeven wat hij in zich had. De dansers erom heen had ik misschien niet gedaan. Dat kan misschien afleiden van het nummer. Al kan niemand om de stem van Waylon heen. Dit was goed, heel goed! Op naar de finale!

Australië: Jessica Mauboy - We Got Love

Wat staat hier een power vrouw zeg! Jessica heeft een geweldige stem. De melodie spreekt mij ook heel erg aan. Hier is echt een artiest aan het optreden. Dit hoort zeker thuis in de finale! Alles lijkt te kloppen aan dit optreden. Dit soort nummers zouden er veel meer gemaakt mogen worden. Gewoon een goed nummer, goede melodie en een fijn optreden. Hup door naar de finale!

Georgië: Iriao - For You

Tja. Is dit iets wat je vaker wil horen? Nou nee dus. Dit is echt slaapverwekkend saai. Het valt totaal niet op bij alle andere landen (tot nu toe). Het is veel te simpel en onverstaanbaar. Nee dit gaat niet door naar de finale. Mijn stem krijgt Georgië zeker niet. Meteen na vanavond naar huis. Ik houd niet van dit soort muziek.

Polen: Gromee feat. Lukas Meijer - Without You

Nou nu komt het dacht ik nog. Een fijne melodie én een fijne stem. Laat die fijne stem maar weg. Het was op sommige momenten echt vals. In de videoclip klonk het een stuk beter. Maar de melodie maakt veel goed. De melodie is helemaal van deze tijd. Dit zou zomaar een hit op de radio kunnen gaan worden. Is het ook goed genoeg voor de finale? Ik twijfel een beetje, ik gun het Polen wel.

Malta: Christaballe - Taboo

Het begint heel duister en eng. Maar de stem van Christabelle is wel weer heel goed. De melodie wordt ook steeds beter. Dit nummer is er één die je niet vergeet. Maar is het een nummer die zeker kans kan hebben om in de finale te eindigen. maar gaat Malta het redden? Ik zou zelf niet snel op een nummer als deze stemmen. Maar mocht het de finale halen, dan zou ik dat niet heel erg vinden.

Hongarije: AWS - Viszlát Nyár

Vreselijk. Gewoon vreselijk. Meer kan ik hier niet over zeggen. Dit is geen zingen meer, dit is schreeuwen. Waarom zou Hongarije zoiets sturen naar het Eurovisie Songfestival? Dit mag én kan niet door naar de finale. Dit is gewoon goed om onderaan in de lijst te eindigen. Zelfs dat zou al te goed zijn voor dit nummer. Echt heel erg.

Letland: Laura Rizzotto - Funny Girl

Vals. Heel erg vals Laura! Dit is een heel slecht nummer. Ik dacht dat Hongarije net slecht was. Maar Letland is ook heel slecht. De melodie is heel matig en de stem van Laura is ook niet heel prettig. Erg 'funny' is dit optreden niet geweest. De kans dat dit de finale haalt is buitengewoon klein. Want dit wil je toch niet vaker horen? Ik in ieder geval niet hoor.

Zweden: Benjamin Ingrosso - Dance You Off

Ja! Dit is een perfect nummer. De melodie spreekt mij meteen al aan. Het is een soort pop mix tussen Justin Bieber en Justin Timberlake. Daar heeft deze Benjamin goed naar geluisterd. Alles lijkt te kloppen aan het optreden van Zweden. Met één been lijkt Zweden in de finale te staan. Dat moet gewoon. Mijn stem zou Zweden zeker kunnen krijgen.

Montenegro: Vanja Radovanovic - Inje

Als je met een piano begint, dan zit je bij mij al snel goed. Dit nummer heeft een vrij rustig begin. De stem van de zanger is helemaal niet verkeerd. Het is niet echt een opvallend nummer. Zeker niet na Zweden, maar toch is het ook wel bijzonder. Nu draait het om de stem. Alleen daarom zou Montenegro naar de finale mogen. Ook al versta ik er niets van, toch raakt het mij wel, op een bepaalde manier.

Slovenië: Lea Sirk - Hivala, Ne!

Wat is hier aan de hand? Dit is ook al bijzonder raar. Het geluid viel weg, maar dat hoorde bij dit optreden. De melodie is heel erg slecht. Nee dit is niet een nummer waar ik blij van wordt. Dat komt ook voor een deel door de stem van Lea. Nee, echt vrolijk kan ik hier niet van worden.

Oekraïne: Melovin - Under The Latter

Een aardige afsluiting van deze tweede halve finale. De stem van Melovin is zeker niet slecht. De melodie is heel leuk en past goed met dit de stem van Melovin. Alleen wat is er met zijn oog? Dit kon nog wel eens voor een verrassing gaan zorgen. Want dit zo zomaar de finale kunnen gaan halen. Die piano maakt natuurlijk ook veel goeds. Maar dat is iets persoonlijks.

Nu is het weer wachten op de uitslag. Alle achttien landen hebben nu gezongen. Nou het ene land beter dan het andere land. Mijn voorkeur gaat uit naar; NEDERLAND (natuurlijk), Noorwegen, Servië, San Mario, Moldavië, Australië, Polen, Malta, Zweden en Montenegro. Of die landen ook echt allemaal doorgaan naar de finale is nog even afwachten. 

Wel viel mij op dat er in de tweede halve finale meer 'slechte' optredens waren dan in de eerste halve finale. Maar toch sprongen er vanavond zeker een paar landen uit. Nu is het stemmen, stemmen en nog een stemmen. Ik duim voor Waylon. Want hij moet er zaterdag wel bij zijn natuurlijk!

Tot zaterdag!