Alberto Stegeman speurt vrouwelijke pedofiel op

Alberto Stegeman speurt vrouwelijke pedofiel op

Geschreven door Pieter Jongsma

Vanavond start SBS6 met een nieuw seizoen Undercover in Nederland. In de eerste aflevering is te zien hoe onderzoeksjournalist Alberto Stegeman een pedofiele vrouw op het spoor komt. Ze biedt zelfs een tweejarige dreumes aan om op te passen en seksuele handelingen mee te verrichten. Zeer opmerkelijk is dat de pedofiele vrouw is aangedragen door Marthijn Uittenbogaard, penningmeester van de verboden pedofielenvereniging Martijn. Op 7 maart gaat de vereniging in hoger beroep bij het Gerechtshof om hun verbod aan te vechten. Undercover in Nederland is vanaf zondag 3 februari om 21.30 uur uur te zien bij SBS6.

Er is weinig bekend over de verborgen groep van duizenden pedofiele vrouwen in ons land. Deze groep wordt in de huidige onderzoeken vaak overgeslagen. Politieke partijen CDA, SP, D66 en VVD vinden naar aanleiding van de uitzending van aankomende zondag 3 februari dat er snel uitgebreid onderzoek moet komen naar de rol en omvang van pedofiele vrouwen in Nederland.

In de aflevering is te zien hoe onderzoeksjournalist Alberto Stegeman een pedofiele vrouw op het spoor komt. De hulpverleenster, woonachtig in Athene, blijkt zelf pedofiel en stimuleert seks tussen een volwassene en een kind. Ze biedt zelfs een tweejarig kind aan om op te passen en seks mee te hebben. De vader van de 2-jarige dreumes wordt door de pedofiele hulpverleenster niet ingelicht over de pedofiele gevoelens van de oppasser.

Pedofiele vereniging MARTIJN
Opmerkelijk is dat de pedofiele hulpverleenster is aangedragen door Marthijn Uittenbogaard, penningmeester van de verboden pedofielenvereniging Martijn. Hij reageerde op een mail van de pedofiele Liesbeth die aangaf hulp te willen, omdat ze worstelt met haar pedofiele gevoelens voor jonge meisjes. In werkelijkheid bleek de mail afkomstig van Alberto Stegeman.
Letselschadespecialist Yme Drost, die zich jarenlang inzette voor een verbod op Martijn, denkt dat de beelden het Openbaar Ministerie zullen helpen in de rechtszaak tegen Martijn. Drost ziet ook kansen voor het OM om Marthijn Uittenbogaard persoonlijk te vervolgen.
Op 7 maart gaat de pedofielenvereniging Martijn in hoger beroep bij het Gerechtshof om hun verbod aan te vechten.

Politiek reageert geschokt
Politici reageren geschokt op de uitzending. Nine Kooiman, Tweede Kamerlid van de SP: “Meestal gaan we ervan uit dat het een mannelijke pedofiel is, maar dat is onterecht. Het kan een vrouwelijke pleger zijn. Hulpverlening, politie en justitie richt zich ook vaak op mannen. Ze weten niet hoeveel vrouwen er zijn en hoe ze te werk gaan. Het is te onbekend en daarom is onderzoek snel nodig.”

Ard van der Steur,Tweede Kamerlid VVD: “Ik hoop dat naar aanleiding van deze uitzending meer onderzoek wordt gedaan en harde maatregelen worden genomen. We moeten ook lokvrouwen inzetten.”

Peter Oskam, Tweede Kamerlid CDA: “Het is te walgelijk voor woorden en zeker voor de kinderen op deze jonge leeftijd. Ik pleit voor meer onderzoek.”

Magda Berndsen, Tweede Kamerlid D66: “Ik vind het te bizar voor woorden wat hier gebeurt. Ik zal proberen te bevorderen dat er een structurele financiering voor een kwalitatieve hulplijn komt. Dat pedofielen echt geholpen worden, in plaats van dat ze gestimuleerd worden het seksueel misbruik toe te passen zoals in jullie uitzending bleek.”

Vrouwelijke pedofiel is schaduwkant van misbruik
Richard Korver, voorzitter van de Landelijke Advocaten Netwerk Zeden Slachtoffers, onderschrijft dat de rol van pedofiele vrouwen groter is dan menigeen denkt. “Het probleem is er wel degelijk, maar is niet of nauwelijks zichtbaar. Maar uit het rapport van de Samson-commissie, die misbruik in de Jeugdzorg heeft onderzocht, bleek zeven procent van de plegers vrouw. In 34 procent van de gevallen bleek er een vrouwelijke medepleger. Dat zijn toch wel cijfers. Het is een schaduwkant van het misbruik die vaak verborgen blijft. Maar het misbruik door vrouwen is er wel degelijk.”

Jaarlijks worden tientallen vrouwen vervolgd voor zedenmisdrijven. Toch blijft een groot deel van de vrouwelijke plegers buiten beeld van politie en justitie. Politiewoordvoerder Rob Luijten: “In strafzaken naar vrouwelijke zedendaders is bewijsvoering vaak lastig, omdat het simpelweg fysiek moeilijker valt vast te stellen. Het valt ook vaak minder op voor de omgeving.”

Richard Korver: “Sowieso is misbruik moeilijk naar buiten te brengen als slachtoffer. Dat duurt vaak jaren. Dat hebben we kunnen zien in de misbruik in de Rooms-katholieke Kerk. Ga je als jongen naar buiten komen en zeggen dat je door een schooljuffrouw bent misbruikt? Dat is heel lastig. Schattingen lopen uiteen dat twee tot 15 procent van de pedofielen vrouw is. Dat zijn dan duizenden vrouwen. In heel Nederland. En we weten ook dat veel pedofielen graag in de buurt zijn bij kinderen en dus moeten oppascentrales, kinderopvang en Scouting Nederland bijvoorbeeld extra alert zijn.”

Undercover in Nederland
Vanaf 03 februari om 21.30 bij SBS6