Alberto Stegeman smokkelt pistool rechtbank Utrecht binnen

Alberto Stegeman smokkelt pistool rechtbank Utrecht binnen

Geschreven door Pieter Jongsma

Ondanks de verscherpte veiligheidsmaatregelen en invoering van de Rijkspas is het Alberto Stegeman gelukt om nepwapens de rechtbank van Utrecht binnen te smokkelen. De onderzoeksjournalist laat dat aankomende zondag zien tijdens de eerste uitzending van Undercover in Nederland.

"De achterdeur staat wagenwijd open, en daar is geen beveiliger te zien", aldus Stegeman. Het nieuwe seizoen van Undercover in Nederland is vanaf aankomende zondag om 21.30 uur te zien bij SBS6.

Na een aantal aanslagen en schietpartijen in en om rechtbanken de afgelopen jaren, werd de beveiliging ernstig onder de loep genomen. Naast aanmelding en identiteitscontrole worden bezoekers en hun bagage bij de hoofdingang door meerdere apparaten gescand. Ook zijn er beveiligers aanwezig om bezoekers te fouilleren en is er in en om rechtbanken cameratoezicht. Maar dit blijkt onvoldoende om Stegeman, met camera’s en wapens, buiten de deur te houden.

De onderzoeksjournalist, die eerder beveiligingslekken aantoonde op Schiphol, Paleis Noordeinde en verschillende legerbases, gaat ditmaal in het diepste geheim undercover als advocaat Frans de Jonge en kamt samen met zijn team het hele gebouw uit. "Ik had wapens, of zelfs explosieven, kunnen afgeven aan een wraaklustige bezoeker, achter de strenge beveiliging. Een aanslag plegen in het hart van deze rechtbank blijkt kinderlijk eenvoudig".

De undercoverjournalist laat weten dat het lek zit in de administratie achter de Rijkspas, die wordt gebuikt voor de hele Rijksoverheid en voldoet aan de hoogste veiligheidseisen. Stegeman benadrukt dat hij de pas niet heeft gekraakt, maar vraagt zich af wat zo'n pas waard is als de administratie erachter zo slordig is en structureel faalt. "Als ik hier binnen kan komen, kunnen veel meer mensen dat". Hoe het binnendringen van de rechtbank in Utrecht door Stegeman precies in zijn werk ging, is aankomende zondag 12 oktober te zien bij Undercover in Nederland.

Undercover in Nederland wordt geproduceerd door Noordkaap TV producties BV

Undercover in Nederland
Vanaf 12 oktober 2014 om 21.30 uur bij SBS6