Bert van Leeuwen presenteert De Grootste Bijbel van Nederland

Bert van Leeuwen presenteert De Grootste Bijbel van Nederland

Geschreven door Pieter Jongsma

Bert van Leeuwen presenteert dit najaar de grootste bijbel van Nederland. In de eenmalige tv-special stapt hij in een uitzonderlijke vrachtwagen, die de grootste Bijbel van Nederland vervoert.

Met deze vrachtwagen rijdt hij dwars door Nederland, op zoek naar verhalen rondom dit bijzondere boek. We zien Nederland in al haar schoonheid en diversiteit wanneer we langsgaan op het Amsterdamse Museumplein, een bezoek brengen aan het pittoreske Kinderdijk en als we van het Groningse platteland naar het mooie Maastricht rijden.

In en om de truck wordt van alles georganiseerd. Zo geeft een bekende Nederlander zijn visie op een verhaal of passage uit de Bijbel, onderzoekt Bert welk Bijbelverhaal Nederlanders het mooist vinden en deelt hij bijzondere Bijbelse weetjes.

Aanleiding voor de tv-special is dat vierhonderd jaar geleden het startsein werd gegeven voor de eerste officiële vertaling van de Bijbel in de Nederlandse taal. “Toen de Bijbel in onze moerstaal beschikbaar werd, kon elke leek de Bijbel lezen”, zegt eindredacteur Anne Marie Holwerda.

De grootste bijbel van Nederland woensdag 14 november om 20.30 uur op NPO1.

Foto: EO