Bert van Leeuwen gaat relaxter om met familieruzie

Bert van Leeuwen gaat relaxter om met familieruzie

Geschreven door Pieter Jongsma

Bert van Leeuwen heeft in de elf jaar dat hij Het Familiediner presenteert geleerd rustiger om te gaan met de ruzies. "De eerste jaren was de wens om mensen samen te brengen zo vurig dat ik daarvoor alles aangreep", vertelt de EO-presentator maandag aan De Telegraaf. "Ik ging er zelfs voor in discussie met partijen."

Dat doet Van Leeuwen niet meer. "Nu ben ik daarin relaxter. Ik bied mensen een handvat. Als ze die handreiking afslaan, dan is het hun eigen verantwoordelijkheid." Volgens Van Leeuwen helpt zijn rustigere houding bij het oplossen van de familievetes. "Ik heb gemerkt dat, wanneer ik niet zo krampachtig mijn best doe, de ruziënde partijen ook meer ontspannen reageren."

Als het niet lukt de lucht te klaren, frustreert dat Van Leeuwen. "Wanneer ik weet dat de mogelijkheid er is om ruzie bij te leggen en het lukt niet kan ik daar enorm van balen", vertelt de 53-jarige presentator. "Zo'n mislukking moet ik meestal even verwerken." De reis terug naar huis is voor Van Leeuwen, die maandagavond weer te zien is met Het Familiediner, in zo'n geval vaak genoeg. "Tegen de tijd dat ik thuis ben, heb ik het voldoende op een rij."

Privé bemiddelen bij ruzies doet Van Leeuwen niet meer, hoewel het hem geregeld nog wordt gevraagd. "Niet omdat ik het niet wil, maar als mensen onenigheid hebben, zijn ze volgens mij meer gebaat bij iemand die volledig objectief kan zijn. Als dan een van de twee kijvende partijen met mij bevriend is, ben ik door die band eigenlijk niet de aangewezen persoon om te bemiddelen."