Radio 538 stopt met uitzenden Nederlandse Top 40

Radio 538 stopt met uitzenden Nederlandse Top 40

Geschreven door Pieter Jongsma

Radio 538 stopt na 25 jaar met het uitzenden van de Nederlandse Top40. "Door de veranderingen in de markt en de wijze waarop muziek wordt geconsumeerd, wil de zender de samenstelling van de lijst veranderen. De recente gesprekken met de Stichting Nederlandse Top 40 leidden niet tot een akkoord."

"De vernieuwing is nodig omdat streamingcijfers onnauwkeurig zijn als het gaat om de waardering.", laat de zender weten. Begin november is wekelijks op het vertrouwde tijdstip van 14.00 tot 18.00 uur de 538TOP50 te horen, gepresenteerd door Ivo van Breukelen.

Ook komt er binnen afzienbare tijd een tv-variant. Radio 538Members kunnen helpen bij de samenstelling van de nieuwe hitlijst. Ook streamingcijfers van JUKE, Spotify, YouTube en airplay van alle Nederlandse radiostations tellen mee.

Marc Adriani, Radio Directeur Talpa Radio: 'De consumptie van muziek verandert razendsnel. Waar vroeger de verkoop van singles de volgorde van de hitlijst bepaalde, zijn nu de streamingdiensten belangrijk. Toch zegt het aantal streamstarts nog niet alles over de daadwerkelijke waardering van een bepaalde track. Daarom geven straks de Radio 538Members per nummer een waardering. Radio 538 kiest daarmee niet alleen voor het meten van kwantiteit, maar voegt daar een kwalitatief element aan toe. Overigens wil ik de Stichting Nederlandse Top 40 bedanken voor de prettige samenwerking van de afgelopen jaren.'

Foto: William Rutten