Recensie: Screentest

Recensie: Screentest

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Net wanneer je denkt dat je alle talentenjachten kent, kom je bedrogen uit. Zondagavond zond RTL 4 namelijk de nieuwe talentenjacht Screentest uit. In deze talentenjacht wordt er gezocht naar een nieuwe presentator (m/v) voor de commerciële zender. Nu vraag ik mij af of dat echt via een talentenjacht moet. Maar het is wel weer even iets anders.

Eindelijk wordt er een keer niet gezocht naar uniek zang of danstalent. Presenteren! Dat is het nieuwe zingen zou je kunnen denken. De opzet van Screentest kan ik zeker waarderen. Een echt gezellig programma voor het hele gezin. Screentest zou wel beter op de zaterdagavond passen. Waarom het op zondag geprogrammeerd staat is voor mij een raadsel. 

Verder valt mij iets heel bijzonders op. De juryleden! Een talentenjacht zonder juryleden kan natuurlijk niet. Niemand minder dan Robert ten Brink is de vaste juryvoorzitter. Die rol lijkt hem wel te zitten. Het is even wennen om hem achter een tafel te zien zitten. Naast hem zitten iedere week andere juryleden. Wie weet kunnen de andere talentenjachten hier een voorbeeld aannemen.

Als kijker merk ik dat ik niet elke keer dezelfde juryleden wil zien. Door de wisseling (van de wacht) hebben de juryleden iedere aflevering een frisse kijk op de kandidaten. Voor mij als kijker is dat erg prettig. Hier kan ik wel uren naar kijken. Dus de anderhalf uur is wel vrij kort. Toch is het voor een talentenjacht lang genoeg. Je wil natuurlijk niet dat de kijkers af gaan haken.

De winnaar van Screentest wordt presentator (m/v) bij RTL 4. Maar heeft RTL 4 echt nieuwe gezichten nodig? Onlangs stapten Paul de Leeuw, Art Rooijakkers, Twan Huys en Katja Schuurman al over naar de commerciële zender. Nu zijn dit geen nieuwe gezichten, maar voor RTL 4 wel. Ik ben heel benieuwd hoe de 'nieuwe' presentator (m/v) het uiteindelijk gaat doen.

Het is niet te hopen dat ze van die zaterdag of zondagmiddag programma's gaan presenteren. Want daar kijken niet heel veel mensen naar. Toch vermoed ik dat hét nieuwe 'talent' daar wel moet beginnen. Maar vandaar kan het alleen maar beter gaan. Voor je het weet staan ze aan de desk bij RTL Boulevard of zijn ze side-kick bij RTL Late Night. Laten we niet op de zaken vooruit lopen. Eerst maar eens afwachten wie deze talentenjacht gaat winnen.

Verder is het ook fijn dat de kandidaten meteen in het diepe worden gegooid. Zo staan de kandidaten meteen is een soort battle (zoals in The Voice) tegenover elkaar. Waar is Martijn wanneer je hem nodig hebt? Het is meteen een goede les hoe te presenteren met een groot publiek. Ik merk dat ik erg enthousiast word van Screentest. Ik denk stiekem zelfs al aan het (eventuele) tweede seizoen.

Want zeg nu zelf, dat zingen en dansen hebben wij nu wel genoeg gezien, toch?

Screentest is iedere zondagavond om 20.00 uur te zien bij RTL 4.

Foto: William Rutten