Recensie Jaaroverzicht 2018: Slechtste programma's
Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:Het jaar 2018 zit er alweer bijna op. Een mooi moment om eens terug te blikken op het afgelopen jaar. In deze speciale jaaroverzicht bekijk in de tien slechtste programma's van 2018. Welke programma's wisten maar weinig indruk te maken? Een lastige keuze, want wie zet je bovenaan? Er is lang over nagedacht en er is een top tien uitgekomen. Welke tien programma's dit zijn geworden is hieronder te lezen.
Er zijn ook programma's die nét niet in deze top tien zijn verschenen. Zo is de talentenjacht Topper Gezocht! met Irene Moors niet in de top verschenen. Of dit een compliment is, laat ik even in het midden. Ook Kim-Lian van der Meij's Mag ik jullie oma zijn? heeft de top tien niet gehaald. Daarnaast viel House of Talent ook buiten de top tien. Wel opvallend dat dit alle drie SBS programma's zijn.
10) Praat Nederlands met me (RTL 4)
Ja. De spelshow van Art Rooijakkers. Ik moest er eerlijk gezegd flink aan wennen. Het zag er allemaal vrij goedkoop uit. Als kijker kreeg ik niet echt de indruk dat ik iets leerde van deze taalshow. Toch is Praat Nederlands met me best goed bekeken.
Iedere week keken er meer dan één miljoen mensen. Daarmee scoorde Art goed voor RTL 4. Dus er bestaat een kans dat er een tweede seizoen van gaat komen. Maar ik sla het tweede seizoen graag over. Het programma is nog niet het slechtste van 2018. Daarom staat Art op plek tien, de beste plek om te staan. Een mooi compliment, als zeg ik het zelf.
9) Gordon in Wonderland (RTL 4)
Dit programma van Gordon kon ik wel waarderen. Gordon die op bezoek ging bij bijzondere mensen. Het idee lijkt een beetje op een programma van Joris Lindsen. Maar Gordon maakte er wel een geheel eigen versie van. Alleen vroeg ik mij af of Gordon wel de juiste persoon op dit programma was. De grappen vlogen je als kijker om de oren. Nu weet ik niet of dit wel helemaal de bedoeling is geweest.
Het is bovendien ook één van de laatste programma's die Gordon voor RTL 4 gemaakt heeft. Of er een vervolg in gaat zitten is nog maar even de vraag. Gordon stapte namelijk over van RTL naar SBS. Wie weet mag hij daar wel een nieuw seizoen gaan maken. Al met al was het zeker geen slecht programma. Maar om een plek in de top tien van beste programma's van 2018 te bemachtigen, moet je wel met iets beters komen hoor.
Daar is Gordon alweer! Dit keer met de talentenjacht Screentest. Hierin werd gezocht naar een nieuw gezicht voor RTL 4. Nou, de kijker wist deze talentenjacht niet echt te vinden. Zelf heb ik iedere week gekeken. Ik was benieuwd wie hét nieuwe gezicht van RTL 4 zou worden. Heel veel oude programma's kwamen weer even voorbij. Dat vond ik persoonlijk wel leuk om weer eens te zien.
De reden waarom Screentest op plek acht staat is vanwege de winst van de winnaar. Ik ben heel bang dat de kijker niets van hem gaat horen. Het is nu al een aantal weken geleden dat Jorn Screentest gewonnen heeft. Maar ik heb hem daarna nog nooit bij een RTL programma gezien. Heeft hij er zelf nog wel zin in? Of was het gewoon één grote grap (van Gordon). Misschien gaan wij in 2019 wel iets van hem horen, ik hoop het echt.
7) Doe het lekker zelf! (RTL 4)
Wat moet ik nog zeggen over Doe het lekker zelf? Het is een programma die probeerde te kijken op Heel Holland Bakt. Helaas viel Doe het lekker zelf! finaal door de mand. Chantal Janzen presenteerde het programma nog best aardig. Aan haar zal het zeker niet liggen. Maar klussende mensen die van niets iets moeten maken. Nee, ik werd daar niet heel erg vrolijk van.
Om Heel Holland Bakt na te willen doen, moet je van goede huizen komen. Nee hier kon ik niet echt op bouwen. Ik heb er wel iedere week naar gekeken. Puur om te zien hoe de kandidaten het er vanaf brachten. Mocht er een tweede seizoen komen, dan sla ik graag over. Echt een succes is het ook niet geworden. Dus ik denk niet dat RTL 4 hier een nieuw seizoen van gaat maken. Maar je weet het maar nooit?!
Een dansprogramma is vaak succesvol. Kijk naar Everybody Dance Now, Dance Dance Dance en So You Think You Can Dance. Helaas viel Time To Dance niet tot beste dansprogramma's. Robin Martins maakte haar debuut als jurylid, naast Dan Karaty. Waarom wilde Robin in de jury? Omdat ze Dance Dance Dance gewonnen heeft, heeft ze ineens verstand van dans?
Mijn aandacht raakte Time To Dance al snel kwijt. Er was werkelijk niets aan dit dansprogramma wat ik leuk vond. Misschien zijn er al genoeg dansprogramma's? Is het niet vernieuwend meer? Ik had veel vragen, maar ik wacht niet meer op de antwoorden. Ik denk dat Dance Dance Dance het beste dansprogramma is van RTL 4. Misschien moeten ze zich daar gewoon meer op focussen. Want dat vind ik dan wel weer leuk om naar te kijken.
Zangers Nick & Simon kwamen met een opvallend nieuw programma. In Sing It! zingen zij een lied met een bepaalde boodschap. Het idee hiervan is best leuk, maar de uitvoering was een beetje rommelig. Soms zongen Nick & Simon zelf, maar soms zongen de mensen zelf ook een nummer. Maar zat de kijker hier wel op te wachten? Sommige verhalen waren best bijzonder om te horen.
Maar met alleen verhalen kom je er niet. Sing It! was een beetje een zingende versie van Het spijt me, maar dan zonder bloemen. De bloemen zijn nu ingeruild voor een nummer. Het scheelt dat je het nummer niet in het water hoeft te zetten. Plek vijf is een aardige middenmoot. Het is niet heel slecht, maar ook niet heel goed. Sing It! maakte een voorzichtige start. Wie weet groeit dit programma nog uit tot een succes(je).
Na The Voice of Holland en X-Factor besloot RTL 4 nog een talentenjacht te maken. In The Talent Project werd gezocht naar uniek zangtalent. Nu is dit niet nieuws meer. Alleen de weg er naar toe wel. In slechts honderd dagen werden de kandidaten klaargestoomd voor de liveshows. Zien de juryleden veranderingen na honderd dagen? Wat moet je daar nu van denken?
De honderd dagen komen voorbij in minder dan vijf minuten! Hierdoor raakt de kijker het gevoel al snel kwijt. Want waar zit je nu in feite naar te kijken? Met welk doel gaan de kandidaten de honderd dagen in? Nee, dit is geen talentenjacht die vaker terug gaat keren vermoed ik. Toch is er ook iets positiefs te noemen; Caro Emerald heeft een goede indruk gemaakt als jurylid. Dat dan wel weer.
SBS6 verraste de kijker met Dance As One. In dit dansprogramma moesten dansgroepen als één zien te dansen. Om de jury goed te kunnen overtuigen, waren er ook 'slow cams' ingesteld. Hierop konden de juryleden letterlijk beeld voor beeld een optreden terugkijken. Maar dit dansprogramma viel niet in de smaak. Om van de presentator nog maar te zwijgen.
De Belgische presentator vond zichzelf vooral heel belangrijk. Hij probeerde vooral jurylid Jan Kooijman uit de tent te lokken. Hiermee was het familiegevoel van het programma compleet weg. Aan twee kemphanen heeft werkelijk niemand zin. Dit dansprogramma werd ook nog eens heel slecht bekeken op de zaterdagavond. Gemiddeld keken er maar 200.000 mensen. Dus een vervolg zal er wel niet in zitten?
Ja. Wannabees. Wat kun je daar nog over zeggen? Hoe slecht was dit programma? Een stel onbekende acteurs en actrices kropen in de huid van Bekende Nederlanders. Het idee was om een soort TV Kantine na te spelen. Alleen sloeg RTL 4 hier de plank volledig mee mis. Geen enkele grap was grappig, geen enkele scene was de moeite waard. Het was werkelijk tenenkrommend.
Waarom zou een commerciële zender deze rommel uit willen zenden? Om de TV Kantine te overbruggen moet een programma van goede huizen komen. Misschien had RTL 4 wel niets anders om uit te zenden? Maar als kijker wil ik nog liever naar een film kijken, dan naar een té simpel programma. Want het 'verborgen camera' effect is ook niet meer van deze tijd.
Er is één programma die echt het allerslechtste was. Deze 'eer' is voor de talentenjacht Filmster Gezocht. In dit programma zocht Isa Hoes naar een nieuw acteertalent. De hele sfeer van het programma was er gewoon niet. De kandidaten moeten zichzelf voorstellen door middel van een filmpje. Sommige van deze filmpjes waren bijzonder slecht.
Wanneer een kandidaat een ronde verder mocht (hoe dan?!) dan mochten zij een scene naspelen met een 'echte' acteur of actrice. Wederom worden de kandidaten beoordeeld door de drie juryleden. Met twee scenes word je in één keer acteur of actrice. De weg ernaar toe krijg je als kijker niet te zien. Al met al was het een heel matig programma, met een hele slechte introductie. Niets aan Filmster Gezocht was de moeite waard om het te volgen.
Om die reden staat Filmster Gezocht op één in de tien slechtste programma's van 2018. Omdat er in 2018 meer dan twintig recensies zijn verschenen, koos recensent Sebastiaan ervoor om twee top tienen te maken. Nu staan de tien slechtste programma's centraal.
Maar morgen komen de tien beste programma's van 2018 aan bod. Ben je benieuwd wie er op één staat? Enig idee welk programma het zou kunnen zijn? Dat lees je morgen, houd Showbizznetwork goed in de gaten.
Hieronder staan de tien slechtste programma's nog in een overzicht:
1) Filmster Gezocht
2) Wannabees
3) Dance As One
4) The Talent Project
5) Sing It!
6) Time To Dance
7) Doe het lekker zelf!
8) Screentest
9) Gordon in wonderland
10) Praat Nederlands met me