Radar is maandagavond anderhalf uur live

Radar is maandagavond anderhalf uur live

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het consumentenprogramma, Radar, is maandagavond langer te zien dan normaal. Vanaf 20.30 uur kan de kijker anderhalf uur lang kijken naar het consumentenprogramma van AVROTROS. Op het initiatief van het televisieprogramma en dagblad Trouw, hebben meer dan 250 onderzoeksjournalisten uit 36 landen wereldwijd onderzoek gedaan naar medische implanten: The Implant Files.

De journalisten zijn verenigd in het International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), bekend van onder meer de Panama en Paradise papers. Nooit eerder deden zij collectief onderzoek naar aanleiding van een Nederlands voorstel.

De informatie die de onderzoeksjournalisten wereldwijd verzameld hebben zal worden gebundeld in een database, gebouwd door ICIJ. De database gaat 26 november online en is voor iedereen toegankelijk. Dit is een uniek instrument voor patiënten, artsen en journalisten om te achterhalen welke incidenten, calamiteiten en bijwerkingen gerapporteerd zijn voor welk specifiek implantaat.

Radar en Trouw publiceerden zondag de eerste resultaten van het onderzoek op haar website. Maandagavond 26 november vindt om 20.30 op NPO 1 een anderhalf durende live-uitzending van Radar plaats, waarin aandacht uitgaat naar onder meer VNS-implantaten (tegen epilepsie), de Nanostim draadloze pacemaker en siliconen borstimplantaten.

Hierbij komen ervaringen van patiënten aan bod, de informatievoorziening van de overheid, wanneer een implantaat van de markt kan worden gehaald en hoe in de toekomst de veiligheid van patiënten beter gewaarborgd kan worden. Trouw publiceert de rest van de week nieuws, voorbeelden en achtergrondverhalen over het onderzoek.

In verband met deze anderhalf uur durende live-uitzending komt Bed and Breakfast te vervallen. Volgende week maandag, 3 december, is Bed and Breakfast wel weer te zien.

Radar is iedere maandagavond om 20.30 uur te zien bij NPO 1.

Foto: AVROTROS