Radar Extra gaat weer van start

Radar Extra gaat weer van start

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het consumentenprogramma van de AVROTROS, Radar, had afgelopen maandag haar laatste uitzending van dit seizoen. Die uitzending werd bekeken door 1.699.000 mensen. Radar is de komende twee weken te zien als Radar Extra. Na de succesvolle en bekroonde documentaire Radar Extra: De Schuldvraag komen de makers van Radar opnieuw met twee spraakmakende specials.

Op maandag 25 mei en maandag 1 juni onderzoekt Radar Extra hoe het Nederland is vergaan sinds de invoering van de euro. Waarom moest de euro er eigenlijk komen? En kunnen zoveel verschillende landen met verschillende economieën eigenlijk wel functioneren met de gezamenlijke munt? Op die vragen hoopt Radar Extra antwoorden te vinden.

Presentatrice Antoinette Hertsenberg gaat op onderzoek uit en praat met Nederlands beste economen en andere deskundigen om de antwoorden te krijgen op de vragen die zijn ontstaan. Wat is er eigenlijk gebeurt met de 240 miljard die naar Griekenland is gegaan en waarom pompt de Europese Centrale Bank meer dan 1100 miljard in de Eurozone?

Uitzending maandag 25 mei

Radar Extra kijkt terug naar de jaren '90 en probeert antwoorden te vinden op de volgende vragen: Waarom moest de euro er eigenlijk komen? Wat waren de beweegredenen voor de grootste economische verandering in Europa van de afgelopen 150 jaar? Wat ging er direct mis? Waarom zijn landen als Italië en Griekenland destijds, ondanks alle waarschuwingen, toegelaten? En is alles inderdaad duurder geworden sinds de euro?

Antoinette spreekt met André Szasz, directeur van de Nederlandse bank tussen 1973 en 1994, die de totstandkoming van de euro van dichtbij meemaakte. Ook spreekt ze hoogleraar Arjo Klamer, die al in de beginfase problemen voorzag die inmiddels bewaarheid zijn geworden. Wat heeft zijn kritische rol hem gebracht? Wat zijn de voordelen en nadelen van de euro geweest voor Nederland en is dat eerlijk verteld?

Onder anderen Professor Arnoud Boot, hoogleraar bankwezen en financiering, Harald Benink, financieel geograaf en professor Ewald Engelen, schrijver en Europa kenner Geert Mak en Coen Teulings, voormalig directeur van het Centraal Plan Bureau en professor economie aan de universiteit van Cambridge, vertellen hoe politici en de Nederlandse overheid zijn omgegaan met de gevolgen van de Eurocrisis.

Uitzending maandag 1 juni

Voor deze aflevering reist Antoinette Hertsenberg af naar Griekenland. Ze voert gesprekken met burgers, een oud-minister, regeringspartij Syriza, artsen en journalisten. In de afgelopen 5 jaar is er een kleine 240 miljard aan noodhulp naar Griekenland gegaan. Maar slechts een klein deel van dat geld is in Griekenland gebleven. Hoe zit dat? Zijn de vooroordelen die we horen over de Grieken waar en wat heeft de euro betekent voor de democratie in Griekenland?

Ook praat Radar Extra met Kees Vendrik, lid van de Algemene Rekenkamer over het controlegat dat er is bij de Europese Centrale Bank. Andere thema's die aan de orde komen zijn de taken van de Bankenunie en de ingeperkte rol van De Nederlandse Bank, en de duizelingwekkende grote geldinjectie tot een totale waarde van 1140 miljard van Draghi, de voorzitter van de ECB. Wie profiteren van dat geld?

Radar Extra is op maandag 25 mei en op maandag 1 juni om 20.30 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Bekijk Radar terug via TV Blik.