VPRO met Tegenlicht over mensen

VPRO met Tegenlicht over mensen

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

De VPRO gaat in VPRO Tegenlicht ze toekomst verkennen van geslacht en gender, dat doen ze onder andere met mensen die niet in een hokje passen of er niet in willen worden geduwd.

Je hoort geen 'dames en heren' meer op het perron. Het is 'beste reizigers' geworden. De Nederlandse Spoorwegen willen dat iedereen zich welkom voelt: dames, heren, jongens, meisjes en eenieder die zich niet thuis voelt bij die traditionele tweedeling. We worden, nog voor we geboren zijn, in hokjes geplaatst en bekijken de wereld door een bril die alles in tweeën splitst.

Rond 1800 werd met de invoering van de persoonsregistratie een strikte ordening in 'man' en 'vrouw' officieel. Aan elk van de twee categorieën werden specifieke rechten en plichten gekoppeld, zoals het erfrecht en de dienstplicht. Maar conventies veranderen: in 2017 haalde HEMA de labels met 'jongens' of 'meisjes' uit de kinderkleren en op steeds meer plekken zijn genderneutrale toiletten te vinden. Facebook biedt gebruikers de keuze uit 71 genderidentiteiten en de mogelijkheid die zelf in te vullen.

Hoe ziet een toekomst eruit waarin baby's überhaupt niet als man of vrouw geregistreerd worden en iedereen mag kiezen, bevrijd van de strenge regels die de maatschappij handhaaft als het gaat om 'mannelijkheid' en 'vrouwelijkheid'?

VPRO Tegenlicht: Beste reizigers... zondag 17 februari om 21.05 uur op NPO 2

Foto: VPRO / Nerit Peled