VPRO met docuserie America to Me

VPRO met docuserie America to Me

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

De NPO komt met de docuserie America te Me. In de tiendelige documentaireserie volgt filmmaker Steve James twaalf leerlingen van de Oak Park and River Forest High School, een eliteschool in een buitenwijk van Chicago.

De school is een etnische, economische en culturele smeltkroes; de Amerikaanse maatschappij in het klein. Leerlingen, hun familie en het docentenkorps vertellen over de barrières waarmee ze te maken krijgen.

De Oak Park and River Forest High School, gelegen in een overwegend welvarende, progressieve buitenwijk in Chicago, is populair bij gezinnen uit allerlei etnische groeperingen en inkomensgroepen. Vaak worden er grote financiële offers gebracht om kinderen op deze school te krijgen. Maar zelfs in deze gemengde gemeenschap heeft de school problemen om alle leerlingen gelijkwaardig onderwijs te bieden.

America to Me stelt controversiële kwesties aan de orde, waaronder het effect van huidskleur en sociale positie op het onderwijs. De docuserie toont openhartige portretten van twaalf leerlingen aan het begin van hun persoonlijke ontwikkeling. Een inkijkje in de zoektocht van jonge Amerikanen naar hun identiteit.

America to Me vanaf vrijdag op NPO Start plus en vanaf 12 augustus op NPO2.