Wilfred Kemp gaat het Leger in

Wilfred Kemp gaat het Leger in

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Het wonder in de ander - over de kracht van kwetsbare mensen. Zo heet een nieuwe zesdelige serie waarvoor RKK televisie en het Leger des Heils de handen ineen hebben geslagen. Vanaf zaterdag 24 augustus maakt de kijker wekelijks kennis met zes professionele medewerkers die met grote bevlogenheid invulling geven aan hun werk bij het Leger. Wat drijft hen? Wat doen ze? Presentator Wilfred Kemp zoekt ze op in hun werkomgeving en praat bovendien met mensen die zich aan de zorg van het Leger hebben toevertrouwd. In totaal komen vier van de 240 zorgafdelingen van het Leger aan bod, evenals twee van de 60 kerkelijke afdelingen van het Leger des Heils.

‘Het wonder in de ander’ biedt zo een kijkje in de keuken van een wereld waar kwetsbare mensen de agenda bepalen en met respect worden behandeld. Maar dat niet alleen: de hulp- en zorgverleners doen er alles aan om hun cliënten de aansluiting met de samenleving (terug) te helpen vinden. Of het nou gaat om iemand met schulden, een ex-gedetineerde, een tienermoeder, eenzame oudere of verslaafde.

Want het Leger doet meer dan rijden met de soepbus of het verspreiden van de Strijdkreet. Deze bekende associaties doen je bijna vergeten dat het Leger niet alleen een kerkgenootschap is maar ook een professionele zorgorganisatie waar in Nederland 5.600 medewerkers en ruim 5.000 vrijwilligers zich met hart en ziel inzetten voor jaarlijks meer dan 37.000 cliënten.

Geloven in mensen is een belangrijk motto: “Wil je geloofwaardig kerk-zijn, dan moet je de handen uit de mouwen steken. Eerst doen en minder praten”, zegt Sjaak van Hese, korpsofficier van het Leger des Heils in Emmen in aflevering 6. “We kijken naar de hele mens. En wat deze nodig heeft om mee te kunnen doen in de samenleving. Hoe mensen werk vinden of een sociaal vangnet. Hoe relaties kunnen herstellen.”

In de eerste aflevering maken we kennis met een Legermedewerker, die zelf jarenlang verslaafd geweest, en nu als ervaringsdeskundige voor de organisatie werkt. Hij werkt hier in een team zorgprofessionals en is steun en toeverlaat voor de cliënten van ontwenningskliniek ‘De Wending’ in Ugchelen waar opvang en behandeling samengaan met intensieve nazorg.

Wilfred Kemp praat met hem over zijn leven en zijn werkwijze. Ook woont Wilfred een groepssessie bij en ontmoet cliënten voor wie ‘De Wending’ vaak een laatste strohalm is om de aansluiting met de maatschappij niet te verliezen. Voor hen is hun verblijf in de kliniek de eerste stap in hun nieuwe leven.

De vijf andere uitzendingen gaan respectievelijk over 50 | 50 Hotel Belmont in Lunteren waar re-integratie hoog in het vaandel staat, het project ‘Vast en Verder’ in Groningen voor jongeren die met justitie in aanraking zijn geweest, de activiteiten van de kerkelijke afdeling in Bovenkarspel, het project ‘Huis en Haard’ waar mensen wonen die moeite hebben zich in de maatschappij aan te passen. De laatste aflevering gaat over de manier waarop het kerkgenootschap van het Leger des Heils zich in de regio Emmen manifesteert .

Het wonder in de ander, vanaf zaterdag 24 augustus 6x om 17.55 uur bij RKK op Nederland 2
Deze serie is een samenwerking tussen RKK en het Leger des Heils.