Favoriet Duncan gaat na 44 jaar voor Nederlandse winst

Favoriet Duncan gaat na 44 jaar voor Nederlandse winst

Geschreven door Daniël Schalk

44 jaar na de laatste winst van Nederland op het Eurovisie Songfestival treedt topfavoriet Duncan Laurence vanavond wellicht in de voetsporen van Teach-In. De singer-songwriter strijdt vanavond met zijn nummer Arcade om de winst van de 64ste editie van het Eurovisie Songfestival.

Duncan, die al sinds de release van Arcade bij de bookmakers bovenaan staat, gaat voor de winst. “Je hoopt natuurlijk op nummer 1, maar ik ben nog steeds realistisch. Alles kan gebeuren. Wat ik vooral hoop is dat ik mijn liedje daar kan brengen”, zei hij afgelopen april tijdens Eurovision in Concert.

In januari werd de toen nog relatief onbekende zanger gepresenteerd als inzending. “De afgelopen jaren deden voor Nederland A-artiesten mee met grote naamsbekendheid. Voor mij geldt dat laatste niet, maar dat is juist ook mooi: er zijn heel veel jonge muzikale talenten in Nederland”, zei Duncan toen.

De selectiecommissie werd door oud-inzending Ilse DeLange op Duncan gewezen. “Duncan is heel bijzonder. Wat hij schrijft is heel erg internationaal. Het is authentiek. Het raakt in alles vind ik”, zei DeLange, die samen met Waylon als The Common Linnets in 2014 op de tweede plaats eindigde, in januari.

Nederland is nog altijd de grote favoriet. De afgelopen jaren hadden de bookmakers het vaak goed. “Het geeft heel veel vertrouwen aan. Het is toch een soort van beurskoers. Men verwacht dat Nederland het dit jaar eindelijk een keer goed zal doen”, zei Richard van de Crommert van De Telegraaf eerder.

Zangeres Getty Kaspers in nog altijd de laatste Nederlandse winnaar, die in 1975 met Teach-In won. Kaspers geeft het stokje graag door. “Als alles bij elkaar klopt, dan kan hij winnen. Ik zou het prachtig vinden als we kunnen zeggen dat we weer een winnaar hebben”, vertelde zij eerder tegen Songfestival Update.

AVROTROS komt voorafgaand aan de finale met Op weg naar het Songfestival, waarin Maurice Wijnen, Carlo en Wil Boszhard, Gerard Joling, Emma Wortelboer, Koos van Plateringen, Rutger Vink, Annemieke Schollaardt, Berget Lewis en Albert Verlinde vooruitblikken op de grote finale van vanavond.

De startvolgorde van de finale:

  1. Malta
  2. Albanië
  3. Tsjechië
  4. Duitsland
  5. Rusland
  6. Denemarken
  7. San Marino
  8. Noord Macedonië
  9. Zweden
  10. Slovenië
  11. Cyprus
  12. Nederland
  13. Griekenland
  14. Israël
  15. Noorwegen
  16. Verenigd Koninkrijk
  17. IJsland
  18. Estland
  19. Wit-Rusland
  20. Azerbeidzjan
  21. Frankrijk
  22. Italië
  23. Servië
  24. Zwitserland
  25. Australië
  26. Spanje

Maandag blikt Songfestival Update terug op de finale. Vanuit Tel Aviv vertellen Philip Houtermans van Songfestival.be en Dave Boomkens van Eurostory.nl over de grote finale van het Songfestival, de Nederlandse inzending Duncan Laurence en de winnaar van het muziekevenement.

De finale van het Songfestival is vanavond vanaf 21:00 uur te zien op NPO 1.

Foto: AVROTROS