Zomercolumn: 'Nu pas begint het avontuur voor Duncan'

Zomercolumn: 'Nu pas begint het avontuur voor Duncan'

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is volop zomer en het is daarom een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen half jaar. Wat is er allemaal gebeurd in televisieland? Sebastiaan blikt zes keer terug naar allerlei gebeurtenissen die 2019 op de kaart hebben gezet. Want was is er veel gebeurd in een half jaar tijd.

Heel Nederland leefde in mei mee met ‘onze’ Duncan Laurence. De Nederlandse zanger mocht dit jaar ons land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Op donderdagavond was het eerst even door de halve finale heen zien te komen. Dat leek een makkelijke zet, aangezien Duncan al maanden als dé favoriet gezien werd.

Toch leverde dat vast en zeker een druk op bij de zanger. Want hoe ga je daar dan mee om? Iedereen in Europa en daarbuiten kijkt naar je, hoort je nummer en beslist of ze gaan stemmen of niet. De halve finale doorkomen was voor Duncan niet lastig. Hij zette een fantastisch optreden neer en liet horen over een fantastische stem te beschikken. Er kon nu niets meer misgaan.

Maar toen was daar de finale op zaterdagavond. In het begin leek het even mis te gaan, maar gelukkig herpakte Duncan zich snel. Heel Nederland, inclusief ikzelf, hield de adem in. Na het optreden was iedereen vol lof over het optreden. Het kon bijna niet meer misgaan, toch? Vervolgens duurde het nog een vrij lange tijd voordat de uitslag bekend werd gemaakt.

Gelukkig was daar Madonna die een gastoptreden gaf. Maar daar was heel veel om te doen. Het was een bijzonder matig optreden van de Queen of Pop. De meningen liepen behoorlijk uiteen, de meeste televisiekijkers konden het optreden niet waarderen. Ik vond zelf ook wel dat ze er meer mee kon doen. Je bent Madonna of je bent het niet! Dus dat kon zeker beter.

Even heel eerlijk over Madonna. Haar optreden was wel bedroevend te noemen. De hele wereld kijkt naar je en dan doe je dit? Het niveau van de avond was vrijwel gelijk aan het optreden van Madonna. Naast de Queen op pop leek dat Serhat spat zuiver song! Nee, het kon en moest veel beter dan het nu was. Eigenlijk zou Madonna zich moeten schamen.

Dan haar outfit! Wat had ze nu echt aan? Een piratenoutfit? Met een oogklep op? Waarom ga je, als je Madonna bent, er zo bij lopen? Doe dan iets vrolijks aan en wees blij dat je mag optreden. Of blijf gewoon weg en laat het over aan een ander. Want dit was niet om aan te horen hé? Ik mag hopen dat er volgend jaar een beter optreden gepland staat.

Snel terug naar Duncan en naar de puntentellingen. Een lange tijd leek het een gelopen race. Van een paar landen kreeg Duncan de magische twaalf punten. Maar van een overwinning was absoluut nog geen sprake. Wéér niet hoorde ik mezelf hardop zeggen. Tot de punten van de kijkers thuis bekend werden gemaakt. Ineens waren de kaarten heel anders geschud!

Het ging ineens tussen Zweden en Nederland. Heel even leek het erop alsof alleen Zweden nog kon winnen. Maar Duncan kreeg de meeste punten van de kijkers thuis. De Zweedse zanger kon niet geloven dat hij maar weinig punten van de kijkers thuis had gekregen. Hij wist daardoor de finale op zijn naam te zetten. Wat een fantastische prestatie is natuurlijk. Hij was zelf ook helemaal door het dolle heen. Want wie kan dat nog zeggen dat ze het Eurovisie Songfestival gewonnen hebben?

Die laatste minuten en seconden leken wel uren te duren. Wat was het fijn dat Duncan gewonnen had. Eerst was er ongeloof wat overging in enorme vreugde. Nederland had eindelijk weer eens gewonnen. Dus volgend jaar is het Songfestival in Nederland. Waar het precies gehouden wordt, is op het moment van schrijven van deze column, nog niet bee

Daar blijft het niet bij. Nu pas begint het avontuur voor Duncan én voor Nederland. De zanger timmert internationaal lekker aan de weg. Ondertussen in AVROTROS druk bezig met het zoeken van een locatie voor volgend jaar. In 2020 zal het Eurovisie Songfestival namelijk plaats vinden in ons land. Dat wij dat nog eens mogen meemaken! Dat is toch meer dan fantastisch?

Wie zal Nederland volgend jaar gaan vertegenwoordigen? Het is in ieder geval één pluspunt; wij staan hoe dan ook in de finale. Dat staat nu al vast. Een mooi begrip vind ik zelf, want zo vanzelfsprekend is het halen van de finale niet meer. Het is maar net hoe de wind waait. Volgend jaar heeft Nederland de wind als in de rug, dus dat is positief.

Tot volgende week!