Jort kelder terug met 'Hoe Heurt Het Eigenlijks?'
Geschreven door Pieter JongsmaVanaf donderdag 5 september is Jort Kelder terug bij de AVRO met een nieuw seizoen van ‘Hoe heurt het eigenlijk?’. In deze derde serie hervat onze ‘polderdandy’ tien weken lang zijn speurtocht naar etiquette en tradities in de lage landen, en analyseert hij de verschillen tussen oud en nieuw geld.
Ook gaat Kelder in op de mores van traditionele sporten en introduceert hij een palet markante personages in het feuilleton. Zoals onze speciale verslaggever ‘oude- en nieuwe kak’ stelt: “Ik verheug mij zeer op de komende serie van tien. We gluren binnen op plekken waar nog nooit een camera was, kijken mee met schitterende gasten en er wordt bovendien meer gelachen, gezweet, gekust en, eh, gekotst… Kortom, we zijn elitairder dan ooit, maar soms net gewone mensen.”
In de nieuwe reeks ‘Hoe heurt het eigenlijk?’ kaart Kelder wederom delicate kwesties aan, zoals: Hoe heurt een vrouw te paard te zitten? Wanneer mag een lid van een studentencorps zijn lid laten zien? Aan welke regels is een Spartaanse opvoeding onderhevig? Hoe schik je een boeketje volgens de weelderig klassieke methode en met welke hond heur je wel en niet gezien te worden? Enzovoort, enzoverder. Ook verhaalt onze reporter over traditionele sporten en introduceert hij een aantal markante personages die ons meenemen in hun wereld van het oude- of nieuwe geld.
De titel van het tv-programma Hoe heurt het eigenlijk? is ontleend aan het gelijknamige boek van Amy Groskamp-Ten Have, een etiquette-Bijbel die al generaties geldt als een houvast voor ‘nette mensen’ in kwesties van fatsoen en goede smaak. Sinds de eerste druk van ‘Hoe hoort het eigenlijk?’ in 1938 verscheen, is er veel veranderd in het vlakke Holland.
Oude adellijke- en patriciërgeslachten verschrompelden, een nieuwe generatie rijken kwam op - niet zelden luidruchtig en opzichtig. ‘He-le-maal leuk, helemaal top’, zouden ze zelf scanderen, maar hoe bekijken de oude elites het gedrag der nieuwe rijken? Jort Kelder gidst de kijker door het vaak onzichtbare mijnenveld van de klassenmaatschappij. Hierbij gaat hij met ‘Amy’ in de hand op onderzoek uit, van aristocraten en patriciërs tot eerste generatie-ondernemers, van adellijke ballen en soiréetjes tot spetterende partijtjes aan de Côtes d’Azur.
De toon van Hoe heurt het eigenlijk? is soms schalks, vaak hilarisch, vooral onderzoekend en steeds met enig respect. Kelder duidt en confronteert, maar laat ruimte voor zowel humor als weemoed, voor stilte en snelheid. Kelder: “Dit programma ‘heurt’ bij de AVRO en is schatplichti