Arjen Lubach: ‘Fijn om een zijproject te hebben’

Arjen Lubach: ‘Fijn om een zijproject te hebben’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Arjen Lubach is met Zondag met Lubach de grote ster van NPO 3, maar de tv-presentator is ook succesvol artiest. In 2001 scoorde hij een hit in de Top 40, maar hij maakt ook muziek als zijn house-alter ego Hartebees. Vorig jaar scoorde hij opnieuw een grote hit met Canon, dat hij samen met rapper Fresku maakte om aandacht te vragen voor het slavernijverleden van Nederland.

Showbizznetwork.nl belicht de zij-projecten van bekende Nederlanders. Vandaag: Arjen Lubach.

Als grap maakte Arjen Lubach samen met Janine Abbring in 2001 een parodie op het nummer Stan van Eminem. Het idee ontstond nadat Arjen vanwege de griep een etentje met Janine moest afzeggen. “Ik stuurde Janine een parodie van Stan met de tekst ‘Sorry dat ik niet langs kan komen / Ik voel me niet zo lekker’. Janine opperde een échte parodie te maken”, blikte hij in 2015 in het AD terug. Onder de naam Slimme Schemer ft. Tido brachten zij het nummer Jelle uit, over een fan van De Kast-frontman Syb van der Ploeg die geen reactie van zijn idool kreeg.

‘Ik ben gewoon presentator’

De nummer 3-hit in de Top-40 was het begin van zijn muziek-carrière, die hij in 2015 in het geheim doorzette met zijn house-alter ego Hartebees. Hij scoorde een hit met Justified (Sunrise funk), maar toenmalig 3FM-dj Domien Verschuuren kon niks over de maker van het nummer vinden. Uiteindelijk ontdekte de dj de dubbele identiteit van Lubach. “Ik ben gewoon presentator. Ik heb deze zomer een beetje zitten klooien. Dance maken is een van mijn favoriete dingen om te doen. Maar dan wel onder een andere naam, ik wil niet zo’n soapie zijn die dan plots dj wordt”, reageerde Arjen toen op 3FM.

Een jaar later bleek Arjen nóg een geheim project te hebben. Samen met Sacha Harland vormde hij namelijk het danceduo The Galaxy. In 2015 kwam Sacha in contact met Jim Taihuttu van Yellow Claw, die interesse had in hun muziek. “Hij was zó enthousiast, dat hij het wilde uitbrengen onder zijn label Barong Family. Niet veel later hebben Arjen en ik geproost op een samenwerking”, vertelde Sacha in 2017 in het AD. Uiteindelijk onthulde de danceformatie hun ware gezicht. Waar ze eerder hun gezichten niet lieten zien, deden ze dat in juli 2016 voor het eerst wel.

‘Fijn om een zijproject te hebben’

In 2017 tekende het danceduo een contract bij ACE Agency, waar ook Martin Garrix en Afrojack zijn aangesloten. “Wij zijn blij dat onze muziek nu via ACE een nog groter publiek kan bereiken en zien ernaar uit om dit jaar op zoveel mogelijk plekken te draaien”, reageerde The Galaxy toen. In juni 2019 bracht Arjen als zijn alter ego Hartebees ook weer een single uit, genaamd Summer Go. De tv-presentator geniet van zijn bijbaantje als artiest. “Het is fijn om een zijproject te hebben waarbij ik mijn muzikale uitspattingen kan delen”, zei hij toen tegen RTL Boulevard.

Eind 2019 besloot Arjen uit The Galaxy te stappen, om zich te kunnen focussen op zijn prijswinnende tv-programma Zondag met Lubach. Onder de vleugels van zijn zondagavondshow scoorde hij tóch weer een hit, ditmaal samen met rapper Fresku. Om het slavernijverleden van Nederland onder de aandacht te brengen maakte zij samen het nummer Canon, een reactie op de canon van de overheid. Volgens het tweetal werden de negatieve aspecten van de vaderlandse geschiedenis in de officiële canon te weinig belicht. De videoclip heeft inmiddels ruim één miljoen views.