Alberto Stegeman krijgt geldboete voor plaatsen nepbom
Bron: Wessel de Groot

Alberto Stegeman krijgt geldboete voor plaatsen nepbom

Geschreven door Pieter Jongsma

Presentator Alberto Stegeman krijgt van de rechtbank een geldboete van 2.000 euro opgelegd, vanwege het plaatsen van een nepbom. In een afleveringen van het tv-programma Undercover in Nederland in 2018 was te zien hoe Alberto een koffer plaatse op een militaire kazerne. 

Eerder eiste de rechtbank een werkstraf van 120 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk. "Omdat Stegeman handelde vanuit een journalistieke gedachte en in naam van zijn beroep, legt de rechtbank geen taakstraf maar een geldboete op", aldus de rechtbank.

Met het achterlaten van de nepbom overschreed Stegeman volgens justitie een strafrechtelijke grens en kan hij geen beroep doen op de journalistieke exceptie. Het OM stelde bij de strafeis dat "juist echte bommen vanuit de buitenzijde niet als zodanig herkenbaar zijn".

Volgens Stegeman stelde de inhoud van de koffer niet veel voor en was het meer een ‘Bassie-en-Adriaan-achtige’ nepbom. Zo deed hij artikelen in de koffer over eerdere reportages over de gebrekkige beveiliging van defensieterreinen met daarop zijn foto.