Sander Hoogendoorn: ‘You'll Never Walk Alone geeft een gevoel van verbondenheid’
Geschreven door Daniël SchalkNPO 3FM zet zich deze hele week met een extra Serious Request in voor het Rode Kruis, dat helpt bij de bestrijding van het coronavirus. Wij interviewen daarom elke ochtend een 3FM-dj over de inzamelingsactie. Vandaag: Sander Hoogendoorn.
Wat is het doel van deze extra 3FM Serious Request?
“Het doel is dat wij geld ophalen voor het Rode Kruis, dat hulp biedt tijdens deze coronacrisis. Het Rode Kruis doet echt heel veel, waaronder het ondersteunen van de zorg en hulp bieden bij de voedselbanken. Gisteren werd bekend dat het Rode Kruis zelf voedselpakketten gaat maken. De inhoud halen ze bij boeren, die hebben aangegeven dat ze met een overschot zitten.”
Hoe ontstond het idee voor een extra editie van Serious Request?
“Het idee circuleerde al een paar weken bij 3FM. De hele wereld zit in hetzelfde schuitje en radio speelt daarin nu een mooie rol, want mensen vinden het fijn om een beetje geëntertaind te worden en ook om informatie te krijgen. Mensen willen vooral het gevoel hebben dat zij er niet alleen voor staan en toen bedachten wij om een extra Serious Request te gaan organiseren, waarbij de focus niet ligt op heel veel geld ophalen, maar om luisteraars het gevoel te geven dat zij er niet alleen voor staan. Zo is het idee ontstaan dat mensen liedjes aanvragen voor anderen.”
Hoe beleef jij deze gekke tijd?
“Iedereen kent wel iemand die het op dit moment zwaar heeft. Ik heb heel veel vrienden die als ZZP’er werken in de festivalbranche en andere vrienden van mij hebben een kroeg. Ik ken ook wel mensen die ziek zijn geworden door het coronavirus. Iedereen kent wel iemand die getroffen wordt door deze crisis, dus daarom wilde wij graag deze extra Serious Request doen.”
Jullie zijn alweer een vier dagen bezig met de extra editie. Hoe gaat het tot nu toe?
“De sfeer is heel intiem, omdat het radio in zijn puurste vorm is. Programma’s die verzoeknummers draaien bestaan al sinds de uitvinding van radio. Dit maakt het heel klein en heel laagdrempelig om mee te doen. Als je 5 euro kan missen, dan doneer je 5 euro. De kans is dan net zo groot dat jouw verzoeknummer voorbijkomt dan als je 100 euro doneert. Dus dat maakt het heel klein en heel tastbaar. En ik hoor zoveel mooie verhalen, door muziek. Muziek is een fantastisch troostmiddel. Door muziek vergeten we heel even de realiteit.”
You'll Never Walk Alone is door jou hét lied geworden dat verbonden is aan deze crisis. Het zit nu ook in de naam van deze extra Serious Request. Hoe is dat voor jou?
“Dat is wel heel bijzonder. We hadden het ideetje om iets met de ochtendshows van Nederland te doen en dat is uit de hand gelopen. Dat was precies waarom we dat deden, omdat we een beetje verbondenheid wilde uitstralen. Dat is met Serious Request niet anders.”
Het lukte jou om heel Europa te verbinden met jouw actie rond You'll Never Walk Alone. Had je verwacht dat zoveel radiozenders mee zouden gaan doen?
“Nee, zeker niet! Ik had het idee om dat met de ochtendshows van Nederland te doen. Radio is een klein wereldje. Ik heb van al die gasten wel hun telefoonnummer, dus ik dacht dat dat wel te regelen moest zijn. Toen dat was gelukt ging het ook lopen in België en Duitsland. Dat had ik echt nooit durven dromen.”
Toen 183 radiozenders tegelijkertijd You'll Never Walk Alone draaide zat jij gewoon in de 3FM-studio. Was jij op dat moment er mee bezig dat het op 183 zenders werd gedraaid?
“Ik wist het wel, maar je draait een plaat zoals altijd. Er is een studio, op een centrale plek, die zendt iets uit. Ik zie natuurlijk niet wie er allemaal luisteren. Ik kan dat niet controleren, dus dat is iets wat je altijd aan je fantasie moet overlaten. Dat was nu hetzelfde, maar ik zag natuurlijk wel de berichtjes binnenstromen en ik wist dat nationale én internationale collega’s ook meededen, dus dat gaf wel echt een kick. Het was echt heel mooi!”
Na het draaien van het nummer was jij zichtbaar geëmotioneerd. Hoe kwam dat?
“Ik ben sowieso een makkelijke huiler. Deze crisis grijpt mij ook persoonlijk aan. Het doet mij gewoon heel veel pijn als ik mensen op de radio spreek die hun kinderen niet kunnen zien of zoals gisteren, we hadden een vrouw aan de telefoon die haar man al heel lang niet had gezien. Haar man zit in een tehuis, omdat hij langzaam dement aan het worden is. Die mensen mag je gewoon nu niet opzoeken, dus het doet mij heel veel pijn als ik die verhalen hoor. Ik vind het gewoon weer moeilijk om erover te praten. Het is gewoon zo heftig. Daarom emotioneert zo een moment mij ook.”
Het nummer wordt nu regelmatig op de radio gedraaid en wordt ook door de NPO gebruikt bij hun ‘Samen één’-campagne. Wat voor gevoel krijg jij nu als je het nummer hoort?
“Dat is een gevoel van verbondenheid. Er is nu zelfs een nieuwe versie opgenomen door Marcus Mumford van de band Mumford & Sons, die wij heel veel draaien op 3FM. Dat liedje krijgt een soort tweede leven. Het is natuurlijk een heel oud liedje, maar ik vind het leuk dat ook jonge mensen misschien voor de eerste keer dat liedje horen en het echt een goed nummer vinden. Het geeft mij ook een kick dat het liedje blijft voortleven, dat vind ik heel tof.”
Jij hebt één keer in het Glazen Huis gezeten en alle keren gelopen voor The Lifeline. Is er een moment van een van deze acties dat je altijd is bijgebleven?
“Dat is eigenlijk de vrouw die ik gisteren sprak, die haar man al heel lang niet gezien heeft doordat hij vanwege zijn dementie in een gesloten inrichting zit. Wij hadden een hoogwerker geregeld, zodat die vrouw haar man vanachter het glas even gedag kon zeggen. De hoogwerker was op een gegeven moment op 5 hoog en dan hoor je die vrouw tegen haar man zeggen dat ze dit geregeld heeft. Dat is prachtig, dat je met zoiets simpels die mensen bij elkaar brengt.”
Is de emotie nu dan hoger doordat het zo dichtbij is?
“Vroeger had je Serious Request en dan gingen mensen iets doen voor een ander, vaak voor een buitenlands doel. Dat was toch een ver-van-je-bed-show, maar je wilde er toch iets voor doen. Maar nu zijn wijzelf hetgeen waarvoor we het doen. We zitten met ze allen in deze shitzooi. We moeten elkaar helpen. We zitten nu in onze eigen Serious Request. Dat maakt het extra bijzonder.”
Tot slot, de belangrijkste vraag: hoe kunnen mensen een steentje bijdragen aan 3FM Serious Request?
“Door op 3fm.nl/plaat een liedje aan te vragen voor een ander! Iedereen kent wel iemand die op dit moment dingen ervaart van deze crisis. Mijn moeder werkt in de zorg, ik ken iemand die zelf het coronavirus heeft. Ik kan wel tien mensen opnoemen voor wie ik een plaat zou willen aanvragen. En geef wat je kan missen. Als je twee euro hebt liggen en je doet er niks mee, vraag dan een liedje aan! Het is gewoon mooi om het met muziek te zeggen.”
Sander Hoogendoorn is deze hele week te horen op 3FM van 06.00 uur tot 12.00 uur.