Vanavond op tv: Gijs Rademakers en Shirma Rouse in seizoensopener De Slimste Mens
Bron: KRO-NCRV / Stijn Ghijsen

Vanavond op tv: Gijs Rademakers en Shirma Rouse in seizoensopener De Slimste Mens

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Vanaf vanavond is De Slimste Mens weer iedere werkdag te zien op NPO 2. In de eerste aflevering van de zomerreeks speelt onder andere Gijs Rademakers om de titel De Slimste Mens van deze zomer. In de eerste aflevering neemt hij het op tegen zangeres Shirma Rouse en voetballer Bart Vriends. 

Het nieuwe seizoen van de kennisquiz ziet er wel anders uit dan normaal. Zo is er voor het eerst geen publiek meer bij. Vanwege de huidige coronaregels is dat niet toegestaan. Verder zit er tussen de drie kandidaten een spatscherm om eventuele besmettingen te voorkomen. 

Voor de rest is alles bij het oude vertrouwde gebleven. Zo start de kennisquiz met de ronde 3-6-9. Hierin krijgen de kandidaten bij elke derde vraag 10 extra seconden. Na deze ronde volgt de ronde open deur. Hoeveel weten de kandidaten over de vragen die gesteld worden door (vaak) oud-deelnemers?

Vervolgens komen de puzzelronden en de galerijronde voorbij. De galerijronde is vaak een lastige ronde. De kandidaten moeten snel het verband tussen de foto’s zien. Wanneer dit het geval is, is het flink scoren. Maar als de kandidaat het niet ziet, is het snel gedaan met de seconden. Als laatste volgt het collectief geheugen. Wat weten de kandidaten nog van gebeurtenissen uit het verleden?

Na alles rondes is er één kandidaat met de meeste seconden. Deze plaatst zich direct naar de aflevering van de volgende dag. De overige twee kandidaten strijden in de finale om de andere plek. Want er valt iedere aflevering één kandidaat af. 

De presentatie ligt wederom in handen van Phillip Freriks. Hij is al jarenlang het gezicht van de kennisquiz met een knipoog. Maarten van Rossem is het welbekende jurylid. Hij voorziet sommige antwoorden van passend commentaar. Dat levert vaak bijzondere televisie op. 

De Slimste Mens is iedere werkdag om 20.40 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.