Column: 'Sint en Paul maken pakjesavond in coronatijd tóch nog speciaal'
Bron: RTL / Olivier Thijssen

Column: 'Sint en Paul maken pakjesavond in coronatijd tóch nog speciaal'

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het jaar 2020 is een bijzonder jaar. Zeker gezien het feit dat Corona ons al vanaf maart bezighoudt. Zo vierden wij Koningsdag en Bevrijdingsdag anders dan anders. De Dodenherdenking was ook anders dan wij gewend waren. Nu is het vandaag tijd om Pakjesavond te vieren. Dat ziet er dit jaar ook al anders uit. 

Gelukkig is Sinterklaas wel hetzelfde gebleven. Zo viert de Goedheiligman zijn verjaardag weer op de ouderwetse gezellige manier met Paul de Leeuw. Het blijkt maar weer een gouden formule: Sint & Paul pakken uit! Ouderwets lachen om de grappen van Paul én van Sinterklaas. Stiekem is Sinterklaas wel een beetje ondeugend. Dus dat hij terug naar Spanje moet, staat wel vast hé?

Mensen met speciale wensen worden in het zonnetje gezet. Zo was daar iemand die fan was van Enzo Knol. Hij wilde dolgraag zijn idool ontmoeten. Dat is voor Sinterklaas natuurlijk zo geregeld. Zo klein gebaar met een groot plezier. Dat is toch wel de kracht van 5 december. De uitzending bij RTL 4 was zoals Pakjesavond moet zijn: gezellig, sfeervol en met een flinke dosis humor. 

Maar wat schets mijn verbazing? NPO 1 had ook een Sinterklaas special. Onder de naam Het heerlijke avondje voor Sinterklaas probeerde de publieke omroep om een gezellig feestje te maken. Helaas pakte dat wel even anders uit. Het was een regelrechte chaos. Je wist niet waar je naar zat te kijken. Vooral de rol van Dieuwertje was erg betuttelend. Het leek wel een soort Sinterklaasjournaal maar dan in de avond. 

De grappen waren bovendien bijzonder triest. Zo was daar de Gluur Piet die in zijn ‘tweede golf’ mensen ging bezoeken. Sinterklaas bleef overigens wel helemaal in zijn rol. Toch was er wel een klein lichtpuntje aan de show. Een huwelijk die door Sinterklaas tot stand werd gebracht. Dat was echt een heel mooi en liefdevol moment. 

Alleen om dé grootste RTL-hit te ‘coveren’ is wel erg laag. The Masked Schimmel was een hele diepe knipoog naar The Masked Singer. Bovendien was het een RTL-gezicht wat in het pak bleek te zitten. Ergens een beetje beschamend en een beetje triest. De NPO heeft dat toch helemaal niet nodig? Daarna kwam Phillip ook nog langs om een Sinterklaas versie van De Slimste Mens te maken: De Sintste Mens. 

Famke Louise deed al snel niet meer mee. Zij nam het op tegen Tim den Besten en Ferry Doedens. De grappen die over het drietal werd gemaakt waren op Ranking The Stars niveau gemaakt. Hoe zou Paul daar naar gekeken hebben? Een goede Sinterklaas show maken is nog niet zo eenvoudig hé? Want Sinterklaas en Paul gaan hand in hand. Zij maken Pakjesavond tot een hele speciale avond vol humor. 

Dus de conclusie van het hele verhaal is toch wel dat Paul dé grote winnaar is. Hij maakt van Pakjesavond echt een feest. Een Pakjesavond zonder Sint & Paul pakken uit is niet voor te stellen. Gelukkig heeft RTL Paul binnenboord gehouden. Het contract mag dat aangepast zijn, gelukkig wil RTL Paul op Pakjesavond houden. Daar doet RTL goed aan. 

Mocht RTL dat niet meer willen dat moet NPO Paul terugnemen. Alles beter dan de huidige heerlijke avond voor Sinterklaas. Beste NPO, doe dat nooit meer. Het was echt heel goedkoop en bijna beschamend. Dat is echt niet nodig.