Column De Lifeline: 'Het Glazen Huis hoort bij Kerst'

Column De Lifeline: 'Het Glazen Huis hoort bij Kerst'

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

3FM staat deze week weer in het teken van 3FM Serious Request. Drie team van 3FM-dj’s gaan dit jaar vanaf drie verschillende locaties te voet van actie naar actie om op kerstavond aan te komen bij TivoliVredenburg. Daniël volgt de inzamelingsactie van NPO 3FM op de voet.

3FM Serious Request 2018: De Lifeline is begonnen! Dit jaar geen Glazen Huis, maar een wandeltocht van actie naar actie. Het is even wennen. Geen ‘Apeldoorn, laat je horen!’. Geen sapjesalarm. Geen brievenbus. En zelfs het in mijn hoofd gegrifte telefoonnummer ‘0909 1336’ is vervangen.

Drie team van 3FM-dj’s gaan deze week vanaf drie verschillende locaties in Nederland te voet van actie naar actie om op kerstavond aan te komen bij TivoliVredenburg. De drie teams bestaan uit Sander Hoogendoorn en Eva Koreman, Jorien Renkema en Rob Janssen en Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen. Sander en Eva zijn dinsdagavond om 21:00 uur als eerste team begonnen op Vlieland, waar zij tot 03:00 uur verschillende acties bezoeken.

Het afleggen van 180 kilometer en de bijbehorende opdrachten gaan hen niet in de koude kleren zitten. Sander en Eva staan vanavond op de eerste avond van de actieweek al meteen voor een grote uitdaging, want op Vlieland zijn zij door een eilandbewoner uitgedaagd om voor een donatie aan het Rode Kruis een frisse duik in de Noordzee te nemen. “We hebben geen zwemkleding mee, dus dat wordt skinnydippen”, reageerden Sander en Eva meteen.

Ondanks het ontbreken van het Glazen Huis heeft De Lifeline veel overeenkomsten met de voorgaande edities van 3FM Serious Request. De drie teams verzorgen vanaf locatie de radio-uitzendingen en wisselen elkaar af. Jorien en Rob starten vanavond om 03:00 uur en Mark en Rámon beginnen morgenochtend om 09:00 uur aan hun wandeltocht naar Utrecht. De muziek die zij draaien kan nog steeds tegen een vergoeding worden aangevraagd.

Eigenlijk vind ik het stiekem wel een goede beslissing om te stoppen met het Glazen Huis en misschien hadden ze dat zelfs al eerder moeten doen. Zenderbaas Sharid Alles zei afgelopen week op NPO Radio 1 dat het Glazen Huis erg aan voormalige boegbeelden als Giel Beelen en Gerard Ekdom hing en daarin heeft ze ook wel een punt. Serious Request was zonder Gerard’s Living Doll, Veiling TV en De Klusjesmannen al niet meer wat het ooit was.

Ik vraag mij alleen wel af of dit ‘wandelevenement’ letterlijk in de voetsporen van het legendarische Glazen Huis kan treden. Het Glazen Huis hoort echt bij kerst, zoals het tv-spektakel The Passion bij Pasen, Het Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok bij Sinterklaas en De Top 2000 van NPO Radio 2 rond de Jaarwisseling. De komende week zal blijken of De Lifeline een waardige opvolger is of dat NPO 3FM volgend jaar weer iets anders moet verzinnen.

Bij mij was de spanning of de dj’s in het Glazen Huis het wel zouden volhouden tot kerstavond er inmiddels ook wel een beetje vanaf, want dat lukte nu al meer dan 10 jaar. Die spanning is nu weer helemaal terug, want 180 kilometer lopen van een locatie in Nederland naar Utrecht is niet niks. Gaat het alle drie de teams lukken om op kerstavond aan te komen bij TivoliVredenburg in Utrecht? We gaan het de komende week op de voet volgen!

Foto: NPO 3FM / Bewerking Showbizznetwork.nl