NOS en NPO eisen alsnog vervolging Tarik Z.
Bron: NPO

NOS en NPO eisen alsnog vervolging Tarik Z.

Geschreven door Pieter Jongsma

Tarik Z. moet alsnog worden vervolgd voor bedreiging. Dat eisen NOS en NPO vrijdag bij het gerechtshof in Arnhem. Tarik Z plaatste in februari een video op zijn Instagram pagina waarin hij zegt dat mensen nog steeds door de NOS en de publieke omroep voor de gek worden gehouden. “En daarom ben ik terug”, schreef hij.

Hij doelde daarmee op zijn daad in 2015, toen hij met een neppistool een Journaalstudio binnendrong en dreigde op meerdere plaatsen in Nederland explosieven tot ontploffing te laten brengen als hij geen zendtijd kreeg. Daarop werd het NOS-gebouw ontruimd en gingen de drie NPO-zenders enige tijd op zwart. Tarik Z. heeft daarvoor 16 maanden vastgezeten.

NOS en NPO deden aangifte vanwege de video van februari, maar het Openbaar Ministerie zag er geen strafbaar feit in. “Hij heeft zijn straf er opzitten en mag zijn mening uitdragen, wat je daar ook van vindt”, aldus het OM. NOS en NPO vinden dat het OM daarmee de ernst van de feiten miskent en eisen nu in een zogeheten artikel 12-procedure dat het gerechtshof die beslissing van het OM terugdraait.