Het Perfecte Plaatje: De shoot waar half Nederland op zat te wachten
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: De shoot waar half Nederland op zat te wachten

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra Groenescheij van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

We zijn aangekomen bij de tweede aflevering van het Perfecte Plaatje in Argentinië. In deze aflevering draait het om 2 dingen, voetbal en naakt.

De eerste opdracht

De eerste opdracht is het vastleggen van de voetbal gekte, voorafgaand aan een wedstrijd. Dat is lastig wanneer je niets hebt met voetbal, maar toch was duidelijk te zien dat ook die fotografen enthousiaster werden naarmate ze meer foto’s hadden gemaakt.

Wat mij meteen opviel, was dat er meer uitleg werd gegeven op technisch vlak, zoals in welke stand er gefotografeerd kon worden en waarom. Dit lijkt allemaal heel makkelijk, maar tijdens het fotograferen is dit toch echt niet zo makkelijk als het lijkt.

In voorafgaande jaren is er (op social media) best wel wat commentaar gegeven over het feit dat je van het technische gedeelte in de uitzendingen niets te zien krijgt en ik ben blij verrast dat hier deze aflevering wel aandacht aan is besteed.

Voor mij als absolute niet voetbalkenner, is voetbal gekte de drukte vooraf, mensen die zingen, springen, feesten nog voor de wedstrijd begint. Die zichtbaar al plezier hebben en niet kunnen wachten tot de echte wedstrijd begint.

Dit was in enkele van de foto’s duidelijk terug te zien en ik geloof zeker, als de foto van Thomas scherp was geweest en hij deze in de nabewerking recht had gezet, dan had het de winnaar van deze shoot geweest. Maar helaas. De foto van de winnaar was absoluut terecht, een goede documentaire foto hetgeen het om draaide bij deze opdracht, maar ik mistte toch wel een beetje de emotie en de gekte.

Thomas, volgende keer beter scherpstellen!

De tweede opdracht

De tweede shoot was die ene waar half Nederland op zat te wachten. Tenminste, wel bij mij in de omgeving. ‘Ga je vanavond nog kijken? Want deze week is de naaktshoot!’

Ach, natuurlijk is het leuk om naar te kijken, maar dan vooral de reacties van de fotografen, als er een naakt ‘model’ de trap af komt. Waar de een zich toch wel schaamt en nergens naar durft te kijken (in de ogen kijken, niet naar beneden kijken, niet naar beneden kijken), heeft de ander daar minder moeite mee en zo gaat het eigenlijk elk seizoen.

Hoewel het mij een lastige opdracht lijkt, viel het me op dat er toch weinig goed gebruik werd gemaakt van de omgeving, van alle attributen die er stonden. Slechts een enkeling wist echt de omgeving deel uit te laten maken van de uiteindelijke foto.

Hoe zet je nu iemand neer met alles open en bloot, zonder dat het ordinair wordt? Dat is ze eigenlijk allemaal wel gelukt, maar de een nog net iets beter dan de ander. Zo vind ik het zelf het mooist, wanneer de foto veel aan de verbeelding over laat, maar net genoeg onthult voor een naaktshoot.

De foto van Jochem vond ik persoonlijk dan ook zeer geslaagd, maar ook die van Roxanne Kwant vond ik mooi neergezet. Heeft Babette deze shoot terecht gewonnen? Ja, dat denk ik wel, vanwege haar originaliteit en zeer slimme keuze van de rookfakkel. Want het is niet gemakkelijk om met alle rook scherp te stellen op je onderwerp.

En door de rookfakkel op deze manier te gebruiken, heeft Babette daar slim gebruik van gemaakt, zeker gezien scherpstellen toch echt nog wel een puntje is bij haar. De top 4 vond ik erg aan elkaar gewaagd en hadden allemaal winnaars kunnen zijn voor deze shoot.

Naar huis

En ja, ook de eerste afvaller deze week.

Helaas houdt het avontuur op voor Daphne Bunskoek en moet zij als eerste het Perfecte Plaatje verlaten. Jammer, want ze is een leuke kandidaat gebleken, vol energie en passie die aan het eind van elke shoot bijna een marathon had gelopen voor haar gevoel. Leuk om naar te kijken, maar gezien de geleverde foto’s, wel terecht de afvaller van deze week.

Benieuwd wie volgende week moeite gaat hebben met het scherpstellen bij de macro shoot!

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!