Het Perfecte Plaatje: Een what the wat shoot?
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: Een what the wat shoot?

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra Groenescheij van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Deze week alweer de vierde aflevering van het perfecte plaatje in Argentinië en wat een bijzondere aflevering was dit.

Waar we vorige week nog duidelijke macro foto’s van fruit voorbij zagen komen, vragen we ons deze week af what the fuck ze moeten doen. Nou, dat dus!

De eerste opdracht

Een What the Fuck shoot, iets waar ik in ieder geval nog nooit van heb gehoord. Het concept werd echter al snel duidelijk, nadat Tijl even zijn frustraties heeft kunnen luchten door de soort shoot meermalig te herhalen, voor de kijker of fotograaf die het niet helemaal duidelijk mocht zijn.

Maak een foto die de kijker verbaasd, waarvan de kijker zich af vraagt, waar hij/zij in hemelsnaam naar zit te kijken. WTF? Echt iets van deze tijd, alhoewel dit soort foto’s en zelfs schilderijen natuurlijk altijd al gemaakt werden maar de term, die is echt van nu. Eigenlijk het surrealisme in moderne vorm.

De fotografen hadden, behalve Roxanne, duidelijk geen enkel idee wat het in hield, maar gelukkig is daar altijd de duidelijke uitleg van een bekende fotograaf, waardoor ze allen vol goede moed aan de slag konden.

Het idee van Jochem was leuk maar wel wat aan de gevaarlijke kant voor Tim, die toch wel echt zijn best deed voor het perfecte plaatje voor Jochem. Natuurlijk vond Jochem het daarna geen enkel probleem om een teddybeer op de wereld te zetten. Je kunt veel zeggen, maar aan creatieve ideeën ontbreekt het Tim zeker niet.

Denkend aan het hele concept, vond ik het uiteindelijke idee van Roxanne toch wel de beste. Je had hier totaal geen idee waar je naar zat te kijken en bijna zou je het gevoel hebben dat dit gemanipuleerd moest zijn. Jammer dat het technisch niet helemaal top in elkaar zat.

Vanwege de kleuren, de locatie en alles wat gewoon klopte in de foto, vond ik Thomas zeker de terechte winnaar van deze week. Blijft een vreemde opdracht deze shoot, dat dan weer wel.

De tweede opdracht

De tweede opdracht was het zelfportret van dit seizoen, persoonlijk altijd éé van mijn favorieten. Zeker met deze foto’s, die lastig te maken zijn omdat je jezelf niet kunt zien, kun je zien in hoeverre de fotografen gegroeid zijn in de afgelopen paar weken.

Waar de eerste commentaren voornamelijk de scherpte betroffen, was er nu van onscherpte geen sprake meer. Thomas zijn keuze vond ik erg jammer, zeker omdat er al wat foto’s voorbij kwamen die het denk ik nog beter hadden gedaan. (Met rook). Wel een goede keuze om voor zwart wit te gaan.

Dat de foto van Maurice het meest een verhaal vertelde, dat staat vast, maar dit was zeker in het algemeen ook de beste foto en de terechte winnaar. Jochem heeft gegokt en gewonnen, met zijn gewaagde foto met lange sluitertijd. Zo zie je nogmaals, hoe ze gegroeid zijn in de afgelopen weken.

Tot slot

Toch hield ik stiekem wel even mijn vingers gekruist toen de uitslag dichterbij kwam. Babette had ik min of meer zien aankomen, ik denk de meesten van ons wel. Alhoewel ze echt vooruit is gegaan, haar camera beter onder controle heeft gekregen en minder is gaan stressen, zag je toch nog wel wat verschil met de rest.

En ja, mijn persoonlijke favoriet zit er nog steeds in, maar wel met de hakken over de sloot…. Pppfff. Van Roxanne vind ik het toch wel jammer, ook zij begon zichtbaar betere ideeën te krijgen en liet goed zien steeds beter te worden.

Helaas…. De dames zijn naar huis, enkel de mannen strijden nog om de titel. En eerlijk gezegd, ik kan er niet de vinger op leggen, wie dit seizoen in Argentinië uiteindelijk zal gaan winnen.

Voor nu gok ik op Maurice, met Thomas als nummer 2. Maar wie weet, misschien worden we verrast en gaat één van de andere mannen met de eer strijken. We zullen zien, het blijft in ieder geval nog even spannend.

Tot volgende week.

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!