Het Perfecte Plaatje: Naakt met een boodschap
Bron: RTL/ William Rutten

Het Perfecte Plaatje: Naakt met een boodschap

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Het was zo ver, de naaktshoot van dit seizoen! Hier heeft half Nederland naar uitgekeken, toch? Maar eerst, is het jullie allemaal een beetje gelukt om in kikkerperspectief te fotograferen. Ik vond het stiekem lastiger dan het lijkt, omdat het een erg dun lijntje is tussen een laag perspectief en kikkerperspectief. Voor een ieder die de afgelopen week druk bezig is geweest met de opdracht, petje af.

En nu naar de aflevering van vandaag. Zoals altijd begon het natuurlijk niet met de naaktshoot, want dat zou betekenen, dat we die als thuisopdracht zouden krijgen.Tja, laten we daar maar niet aan beginnen. Nee, de eerste shoot begon met rust en stilte. Een shoot helemaal in mijn straatje, want niets is heerlijker dan 's ochtends vroeg met je camera op pad, naar afgelegen stukken landschap in alle rust en stilte. Maar dat wil niet zeggen dat stilte makkelijk vast te leggen is. Het blijft een gevoel. Gelukkig is het niet de bedoeling dat het allemaal makkelijke opgaves zijn, want dan leren de kandidaten niks meer en zit er geen enkele uitdaging in.

Stilte dus. Waar dit voor de één gelijk staat aan rust, staat het voor de ander gelijk aan eenzaamheid. Zo zie je dus maar weer, dat het concept van een bepaalde een foto voor iedereen anders voelt. Leuk om te zien hoe enkelen van hen duidelijk buiten de lijntjes denken, door een totaal andere plek op te zoeken of een object mee te nemen in hun concept. Niet altijd even gemakkelijk, wanneer je op een naaktstrand beland. Ach Geraldine, kun je je vast voorbereiden op de aankomende shoot. 

Het winnende shot

Het winnende beeld was voor mij verassend. Niet omdat het geen mooie foto was, helemaal niet, maar omdat ik andere foto's het concept stilte beter vond uitbeelden. Heel jammer van de sepia kleur in de foto van Edwin, want met de originele kleuren, had hij zeker nog beter gescoord. Maar de twee beelden die naar mijn idee het meest de stilte weergaven, waren die van Linda (jammer van de nabewerking) en die van Geraldine. De laatste was voor mij de absolute winnaar. Inderdaad een tikje eenzaam, maar hierbij voelde je letterlijk de stilte. Voor Trijntje vond ik het erg leuk dat ze deze shoot had gewonnen, zeker een mooie plaat. Ik ben benieuwd naar jullie mening? Wie had er volgens jullie moeten winnen?

Van de rust en de stilte door naar iets veel drukkers, de naaktshoot. Spannend uiteraard, maar ook altijd wel intrigerend om te zien, hoe ze er mooie beelden uit weten te halen. Deze keer waren het allemaal jongere modellen, iets wat de andere jaren toch ook anders is geweest. Lijkt me extra lastig om een mooie naaktfoto te maken met een niet zo fotogeniek persoon. Maar gelukkig is ook schoonheid voor iedereen anders en een goede fotograaf, moet dat gewoon kunnen. De thema's waren wel wat lastiger duidelijk te maken. Geef mij de volgende keer maar weer gewoon een vogelkooi of een autoband. 

Mooi naakt is niet lelijk

Vaak weten de fotografen niet waar ze moeten kijken wanneer de modellen binnen komen lopen, maar tijdens de shoot is dat vaak al snel verdwenen. Deze keer leken ze er allemaal minder last van te hebben en ik was verrast toen het mannelijke model met het blok hout, ineens heel lang haar bleek te hebben. Stiekem wel een beetje jaloers. Goed gekozen Filemon, die laatste paar poses en er hadden wellicht nog wel mooiere foto's tussen gezeten. Wanneer de tekst op de muur had gestaan, was hij waarschijnlijk af geweest en hadden ze de compositie niet zo raar gevonden. Ik vond hem mooi.

De uiteindelijke cijfers vond ik in sommige gevallen erg laag uitvallen, zeker als je zag hoe sterk bepaalde foto's waren, hoe goed er gebruik was gemaakt van de belichting en de pose van het model. Was Maik de terechte winnaar? Ja ik denk het wel, maar de foto van Tina had echt wel beter gewaardeerd mogen worden. Bijna alle foto's waren mooi belicht en mooi nabewerkt en je ziet absoluut vooruitgang ten opzichte van de eerste week. Jammer dat de benjamin de groep moest verlaten deze keer. Met haar ietwat drukke karakter kan ik me voorstellen dat ze veel leven in de brouwerij heeft gebracht. Maar eerlijk is eerlijk, zij en Tina stonden terecht op de schopstoel, waarbij Tina een beter beeld had afgeleverd met de naaktshoot. Jammer, maar terecht dus.

Het concept blijft een momentopname. Je ziet niet al het commentaar van de jury, want slechts een deel er van wordt uitgezonden. Daarnaast zien wij uiteraard ook de beelden van de stuntelende, in het water staande fotografen, wat een stukje extra sympathie met zich mee brengt. Dat maakt het soms ook lastig als je favoriet naar huis gaat, of dit nu terecht of onterecht is. De mijne zit er in ieder geval nog in. Of ik ga verklappen wie het is, hhhmmm, nee nog even niet. Graag hoor ik eerst wie jullie favorieten zijn. Tot volgende week.

Meepraten en je eigen plaatjes delen? Word lid van onze Perfecte Plaatje-groep op Facebook!