Oud-medewerkers DWDD doen boekje open over gedrag Matthijs van Nieuwkerk
Bron: BNNVARA

Oud-medewerkers DWDD doen boekje open over gedrag Matthijs van Nieuwkerk

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Oud-medewerkers van De Wereld Draait Door doen in het langverwachte artikel van De Volkskrant een boekje open over presentator Matthijs van Nieuwkerk. De krant sprak met ruim zeventig oud-medewerkers uit de vijftien jaar dat het programma liep.

Ruim vijftig van hen menen dat erop  de werkvloer sprake was van structureel grensoverschrijdend gedrag. Uit verhalen die de Volkskrant naar buiten brengt blijkt dat de presentator extreme woede-uitbarstingen had. Medewerkers van het programma werden door hem toegeschreeuwd, vernederd en geanimeerd. Aan het artikel hebben meerdere eindredaceuren mee gewerkt laat de krant weten. Bij veel medewerkers zorgde het voor stressklachten en een onveilig gevoel.

BNNVARA is meerdere keren gewaarschuwd, maar zou niet hebben ingegrepen. Verschillende medewerkers kampten onder Matthijs met burn-outs en psychische klachten. Matthijs laat in de Volkskrant weten dat het hem spijt 'dat we kennelijk toch niet ­iedereen een veilig en prettig gevoel hebben kunnen geven en dat het zelfs collega’s ziek heeft gemaakt'.

BNNVARA laat weten het pijnlijk te vinden dat de omroep Matthijs van Nieuwkerk niet heeft aangesproeken op hun gedrag. De omroep laat weten teleurgesteld te zijn over de twee statements die de presentator heeft gegeven. Daarop gaat BNNVARA opnieuw met Van Nieuwkerk in gesprek.