Jaaroverzicht 2022: The Voice, Piet Paulusma, Koffietijd & Matthijs van Nieuwkerk

Jaaroverzicht 2022: The Voice, Piet Paulusma, Koffietijd & Matthijs van Nieuwkerk

Geschreven door Daniël Schalk

De laatste dag van 2022 is aangebroken, maar voordat 2023 wordt ingeluid blikt Showbizznetwork.nl vandaag terug op het afgelopen nieuwsjaar: van de onthullingen over The voice of Holland én Matthijs van Nieuwkerk tot het overlijden van de geliefde weerman Piet Paulusma.

Januari

Ivo Niehe stopt na 40 jaar geruisloos met zijn programma De TV Show. Op 2 januari wordt bekendgemaakt dat de laatste uitzending een dag eerder is uitgezonden. In maart keert Ivo terug op tv met het nieuwe programma Ivo op Zondag, waarin fragmenten uit het archief van De TV Show worden vertoond.

RTL4 staakt de uitzendingen van het twaalfde seizoen van The voice of Holland vanwege aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Tim Hofman brengt dit aan het licht in een uitzending van BOOS op 20 januari. Onder anderen coach Ali B en bandleider Jeroen Rietbergen, de toenmalige partner van Linda de Mol, worden beschuldigd van wangedrag. Linda legt haar werk neer.

Februari

Er is een dramaserie in de maak over koningin Máxima. Volgens RTL wordt het één van de duurste series ooit gemaakt in Nederland. De Videoland-serie vertelt het verhaal over de ambitieuze Máxima Zorreguieta, die Buenos Aires verruilt voor Wall Street en smoorverliefd wordt op kroonprins Willem-Alexander.

Glennis Grace en haar 15-jarige zoon Anthony worden aangehouden voor vernieling, bedreiging en mishandeling van het personeel van een supermarkt aan de Westerstraat in Amsterdam. In november wordt Glennis veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur. Haar zoon krijgt ook een taakstraf.

Maart

NPO 1, RTL4 en SBS6 maken op 7 maart een gezamenlijke tv-show voor Giro555 om geld in te zamelen voor Oekraïne na de Russische inval. Er wordt aangekondigd dat Wendy van Dijk naar de Pools-Oekraïense grens zal afreizen om daarvandaan verslag te doen, maar daar blijkt zij zelf niet van op de hoogte te zijn waarna het plan wordt geschrapt. Er wordt met de show 106 miljoen euro opgehaald.

Weerman Piet Paulusma overlijdt op 65-jarige leeftijd. Piet leed al geruime tijd aan kanker, maar deelde dit niet met het publiek. Paulusma debuteerde in 1996 op SBS6. In 2019 besloot SBS6 het contract van Piet niet te verlengen. Sinds 2020 verzorgde Paulusma een weerbericht na Tijd voor MAX op NPO 1.

April

Johnny de Mol stopt met HLF8 vanwege een anonieme aanklacht van seksueel misbruik. “Gasten ontvangen om gezamenlijk een vrolijke en boeiende show te maken is voor mij nu even niet meer te doen”, zegt hij. Het OM seponeert in oktober de zaak, maar Johnny besluit om niet terug te keren bij HLF8.

Na vier maanden stopt de dagelijkse meningenshow Vandaag Inside van SBS6. Johan Derksen vertelt aan tafel dat hij op 24-jarige leeftijd na een stapavond een door de alcohol bewusteloos geraakte vrouw naakt achterliet met een kaars tussen de benen. Sponsors trekken zich terug en Johan raakt zijn radioprogramma kwijt. Na 2,5 week keert Vandaag Inside toch weer terug op televisie, inclusief Johan.

Mei

De Oekraïense inzending Kalush Orchestra wint met het lied Stefania het Eurovisie Songfestival in Turijn. De Nederlandse inzending S10 eindigt met De Diepte op de elfde plaats. Oekraïne wil het Songfestival in 2023 graag organiseren, maar organisator EBU besluit dat dit vanwege de oorlog onmogelijk is.

Willibrord Frequin overlijdt op 80-jarige leeftijd. Frequin leed aan de ziekte van Parkinson. Willibrord werkte in de jaren 70 en 80 bij het actualiteitenprogramma Brandpunt. Later kreeg hij eigen tv-programma’s bij RTL en SBS. In 2018 maakte hij zijn comeback op RTL4 in het reisprogramma Beter Laat Dan Nooit.

Juni

Er wordt aangifte van verkrachting tegen Danny de Munk gedaan door een vrouw die in 2007 en 2008 met Danny heeft samengewerkt tijdens de musical Ciske de Rat. RTL verbreekt de samenwerking met Danny. In november beëindigt het OM het onderzoek vanwege onvoldoende bewijs.

Marlijn Weerdenburg gaat exclusief aan de slag voor AVROTROS. Marlijn presenteerde voor de omroep al MolTalk, maar gaat meer doen. “Ik heb heel veel zin om meer programma’s te gaan maken bij AVROTROS”, zegt ze. Marlijn volgt onder meer Dionne Stax op als presentatrice van DNA Onbekend.

Juli

Renze Klamer maakt de overstap naar RTL4. Op 4 juli debuteert hij met zijn eigen talkshow Renze. In maart tekende Klamer een tweejarig contract bij het mediabedrijf. “RTL is dé plek is waar ik mijn carrière voort wil zetten”, zei hij toen. Naast een talkshow gaat Renze ook andere programma’s maken voor RTL.

Radio-dj Barend van Deelen verruilt Radio 538 voor NPO 3FM om daar vanaf oktober de middagshow te verzorgen. Zijn co-host wordt Nellie Benner. Ook Eddy Keur, Ivo van Breukelen en Jaimy de Ruijter gaan aan de slag voor de jongerenzender. Rob Janssen en Wijnand Speelman gaan de ochtendshow doen.

Augustus

RTL en Talpa starten een voetbaltalkshow-oorlog. Simon Zijlemans en Frank Evenblij blazen het eerder geflopte VTBL nieuw leven in. Een week later start Wilfred Genee met Veronica Offside. VTBL is weer een flop en stopt na drie weken, nog voordat Evenblij zijn eerste uitzending heeft gepresenteerd.

Cupido schiet raak in het tweede seizoen van B&B Vol Liefde. Het avontuur verloopt moeizaam voor B&B-eigenaar Astrid, maar na de opnames slaat alsnog de vonk over tussen haar en Harmjan. In november vraagt Harmjan zijn Astrid ten huwelijk. Ook Martijn & Fenna en Hans & Petra zijn nog steeds samen.

September

Edson da Graça tekent een exclusief contract bij RTL. Zijn eerste klus bij RTL is Holland’s Got Talent. Hij neemt plaats in de jury. Ook presenteert Edson voor Videoland de datingshow Matched By Mom. Heel exclusief is het contract niet, want Edson presenteert ook nog programma’s voor NPO Zapp en Veronica.

RTL haalt ook Gijs Rademaker binnen. Hij maakt de overstap van AVROTROS naar RTL, waar hij opiniepeiler wordt van een nieuw te vormen panel voor RTL Nieuws. Sinds 2010 was Gijs opiniepeiler bij EenVandaag. Charlotte Nijs vertrekt bij SBS6’s Hart van Nederland om Gijs op te volgen bij EenVandaag.

Oktober

Even Tot Hier wint de felbegeerde Gouden Televizier-Ring voor beste tv-programma. Cabaretiers Niels van der Laan en Jeroen Woe verslaan met 70 procent van de stemmen de twee concurrenten De Bevers en Het Jachtseizoen. Tim Hofman wordt uitgeroepen tot beste presentator. Hij wint ook de allereerste Televizier-Ster Impact voor de aflevering van BOOS over de misstanden bij The voice of Holland.

Na drie jaar vertrekt Merel Westrik alweer bij Talpa. Het contract van de oud-nieuwslezer wordt niet verlengd. Merel verliet RTL Nieuws in 2019 om het gezicht te worden van vrouwenzender Net5. Ze presenteerde de talkshow Ladies Night, dat na twee seizoenen stopte vanwege tegenvallende kijkcijfers.

November

RTL stopt na 12 jaar met het tv-programma Koffietijd. De Nationale Postcode Loterij vindt dat het programma te weinig kijkers trekt en besluit te stoppen als hoofdsponsor. Koffietijd is te duur om zonder de Postcode Loterij voort te zetten. Het huidige seizoen, dat loopt tot mei 2023, zal worden afgemaakt.

Oud-medewerkers van De Wereld Draait Door doen in De Volkskrant een boekje open over presentator Matthijs van Nieuwkerk. Ruim vijftig oud-medewerkers menen dat erop de werkvloer sprake was van structureel grensoverschrijdend gedrag. BNNVARA laat weten met Matthijs in gesprek te gaan. Matthijs voelt zich niet gesteund door zijn werkgever en besluit zelf bij de omroep te vertrekken.

December

Radio-dj Ruud de Wild maakt na zes jaar de overstap van KRO-NCRV naar de rechts georiënteerde omroep PowNed. De radio-dj heeft tv-ambities en mag bij PowNed een zesdelige serie maken. Over de inhoud van het programma is nog niks bekend. Ruud behoudt zijn tijdslot op Radio 2 tussen 16:00 en 18:00 uur.

Han Peekel overlijdt op 75-jarige leeftijd. Van 1983 tot 1997 presenteerde hij het tv-programma Wordt Vervolgd. Sinds 2019 portretteerde hij voor Omroep MAX BN’ers in TV Monument. Na zijn overlijden wordt er een TV Monument over hem uitgezonden met beelden van een interview met Rik Felderhof.

Showbizznetwork.nl wenst iedereen een fijne jaarwisseling en een sprankelend 2023!