Een Jaar Van Nona’s Leven: Dikke pech, het scheerapparaat is weg!
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Dikke pech, het scheerapparaat is weg!

Geschreven door Nona Tolol

Elke zondag blikt Nona terug op de voorbije week in Een Jaar Van Je Leven.

Jeff wil weten wie degene is die op de muur heeft geschreven en zegt niet te zullen rusten voordat hij dat weet. Djedi hoort van de sancties en schrikt zich rot. "Ik wist het niet", jammert ze tegen Kim K. Die haalt op Djedi haar verzoek Jeffrey.

Op haar kamer aangekomen, biecht Djedi aan hem op dat zij 'de schuldige' is. Jeff adviseert haar om het zo snel mogelijk aan de hele groep te vertellen. "Het was een onschuldig grapje", probeert Djedi nog. Oooh. Het was grappig bedoeld! Djedi maakt aanstalten, met frisse tegenzin, om het de groep te gaan vertellen.

Ruben intussen deelt Jeff mede dat hij zijn 24 uur wil aanvragen. Gelukkig niet in dichtvorm want die 24 uur is zó om!

Groepsbijeenkomst

Nadat Ruben de groep heeft medegedeeld dat hij zijn 24 uur heeft aangevraagd, is het de beurt aan Djedi. Hakkelend, hortend en stotend legt ze uit dat het zo niet bedoeld was. Ze zegt te hopen dat de €10.000 boete niet opgelegd gaat worden

Maar helaas..nog tijdens haar betoog wordt heel dramatisch de gele kaart en de €10.000 boete kenbaar gemaakt. JW zegt na afloop blij te zijn dat Ruben weggaat. En er mogen er nog wel meer weg, mompelt hij.. vooral 'die jonkies.' Altijd zo positief die JW; die houdt de sfeer er goed in.

Babette zegt later op kantoor tegen Jeffrey dat ze het niet vindt kunnen dat er geen persoonlijke consequenties worden verbonden aan een boete van €10.000. Tja, tja..Jeffrey mompelt maar wat mee.

Beneden wordt eronder tussen een EHBO-cursus gegeven onder leiding van Isaac. Nou, ik zat dat zo te bekijken al die mond op mond beademingen en stabiele zijliggingen. Eén ding; mocht er iemand in de loods dringend reanimatie nodig hebben, die heeft dan dikke pech. Die gaat dan gewoon dood!

Dikke pech, scheerapparaat weg!

Yep, hij is echt nergens te bekennen. Het leidt tot een clash tussen Jeffrey en Berend. De grote leider voelt zich in zijn eer aangetast door de, in zijn ogen, bijdehandte opmerking van Berend. "En wat doe JIJ voor de groep??!", sneert Jeffrey vervolgens. Ga vooral zo door, Jeff. Wéér een vijand erbij.

Nadat iedereen persoonlijk ontkent het apparaat in zijn bezit te hebben, zegt Isaac op harde toon dat er dus iemand in hun midden keihard aan het liegen is. Euh..dat kan best kloppen. Kijk even rechts van je. Ik geloof dat ze naast je zit.

Madeleine sans gêne

Ja, Madeleine. Die doet zó verdacht. Dat ze dr snor wil scheren, begrijp ik, maar duurt dat zó lang dat je het apparaat bij je wil houden? Lockers en persoonlijke spullen worden nagekeken. Niks. Het zorgt voor veel achterdocht onderling en een hoop gespeculeer. Jammer weer.

Daar er niemand opstaat die opbiecht het apparaat in zijn bezit te hebben, besluit Jeffrey een nieuwe te bestellen voor €159. Als compensatie moeten direct al het eten en wijn naar boven, schreeuwt hij. Een dag geen eten! Jeffrey wil duidelijk een statement maken. Wèlk statement is niet duidelijk en de bewoners wisselen onderlinge blikken uit.

Dinsdag

Ruben, onze dichter des vaderland, neemt afscheid. Zelfs Wanda plengt een traantje. Hij is wel mooi op tijd. Het is bijna Sinterklaas; kan hij mooi zijn dichtkunsten op de sinterklaasgedichten botvieren.

Erik heeft een lijstje gemaakt met daarop vijf records uit het Guiness Book of Records waarvan er één gekozen moet worden om uit te voeren. Maar eerst nog de plankchallenge. Esther is aan het oefenen maar geeft na 20 seconden huilend op. Isaac zegt Babette nooit geoefend te zien hebben. Als ze maar niet denkt dat ze kans maakt om met het prijzengeld te vertrekken, zegt hij nog.

Scheer je weg!

Madeleine heeft zowaar een goed gesprek met Wanda over het programma en wat het met je doet.Snikkend zegt ze niet te weten waarom ze zo emotioneel is. Tja, dat is wat Gillette waarschijnlijk met je doet.. Want nu niemand weet wie het apparaat heeft, vliegen de verdenkingen over en weer. Met name Ruben en Berend worden verdacht.

Intussen is Jefrrey het met Wanda eens wanneer die voorstelt om één lijn te trekken en paal en perk te stellen aan het zomaar pakken van eten door de bewoners. Ze doelt daarbij vooral op Mirthe die in de keuken rondhangt maar niet reageert.

Djedi mist Ruben maar vindt het óók een uitdaging om te kijken hoe ze het alleen doet. Toch mist ze hem wel erg, zegt ze tegen Mexx. Hij begreep haar zo goed.

Groepsbijeenkomst

Jeffrey deelt mede dat er tot zondag eten is voor de groep. Geen zorgen dus. Jullie leider zorgt voor jullie. Isaac wil graag die rol overnemen en zegt zich verkiesbaar te stellen als manager voor de nieuwe maand. Dan heeft Babette nog iets. Of ze wellicht als groep kunnen doneren aan de Voedselbank in het kader van kerst.

Aai! Kom niet aan mensen hun eten. Het voorstel stuit op redelijk wat weerstand. "We leven in luxe" probeert Babette nog. Om ervan af te zijn, wordt er afgesproken om met een ander voorstel te komen in het kader van de kerstgedachte.

Kerstgedachte

In het kader van de kerstgedachte zou het een mooi gebaar zijn om Wanda te doneren aan een goed doel. Oh nee, dat kun je mensen ook weer niet aandoen! Want Wanda die heeft natuurlijk weer iets te zeggen over het voorstel van Babette. Babette had dan maar niet moeten roken of alcohol moeten drinken..tja. Want dat is geld dat dan uitgespaard had kunnen worden voor de Voedselbank (as if!) Totaal ongeschikt als psychologe, aldus Wanda  Euh..maar Wanda heeft dan ook geen psycholoog nodig maar shocktherapie.

Sex met Mexx

Kim k en Kenzy roddelen over Mexx. Want die heeft gewoon sex. Ranzig! Die Kim; blokfluit spelen, kleien of pottenbakken onder het dekbed is inderdaad een stuk beter. Zo lang het maar niets met sex te maken heeft, toch?

Woensdag

Wendy en Babette babbelen over Mirthe en haar onverzadigbare vraatzucht. "Mirthe wil alleen maar hebben, hebben, hebben", aldus Wendy.

Mirthe intussen laat kaart leggen door Rupert. Stiekem proeft ze ervan..nee, niet eetbaar, helaas.Kim D heeft met een aantal bewoners een samenkomst georganiseerd om het overlijden 4 jaar geleden van de vriend van Moraima te gedenken. Moraima is 'hopi' ontroerd.

Wie minder ontroerd is, is Isaac wanneer blijkt dat de ploeg, onder aanvoering van Jeffrey,  die de lunch zou verzorgen, in geen velden of wegen te bekennen is. Isaac neemt dan maar die taak op zich. Niet dat ie het erg vindt, al doet hij wel alsof. Kan ie weer lekker wijzen naar Jefrrey.

Fittie!

Kim spreekt Esther aan op het feit dat ze een pan gebruikt terwijl dit tegen de regels is.De opmerkingen vliegen over en weer. Esther weet door middel van onderhuidse opmerkingen Kim dermate te triggeren dat deze echt uit haar dak gaat.

Een scheldpartij, waarbij ze dreigt met fysiek geweld, volgt. Esther doet het goed! Want JanWillem en Janet zijn getuige en tonen zich verbouwereerd. Marciano maant Kim op zijn lijzige manier van praten tot kalmte. Niet dat het effect heeft.

Esther breekt daarna zowat haar nek om tegen de eerste de beste in de loods verslag te doen van wat haar nú weer overkomen is. Wendy reageert echter een stuk nuchterder dan ze wellicht had gehoopt. Tja, maar je wéét toch ook dat je tegen de regels ingaat met die pan, Esther ...

Er ontstaat dan ook weer een discussie tussen Jefrrey en Marciano omtrent Jeffrey zijn afwezigheid. Marciano is het écht zat en Jeffrey loopt m achterna om de vrede te bewaren. De loods mocht eens denken dat hij zwak staat.

Bericht aan de manager

Kim voelt de bui al hangen. En inderdaad; een gele kaart en €10.000 boete. Ze staat er nogal nonchalant bij. Intimideren? Dreigen? Nou, nou, wat een zware woorden, mompelt ze. "Oh ja, en sorry nog", zegt ze.

Jeff zegt dat het een dure week wordt. Babette wil dan graag weten of de ruzie werkelijk zo erg was.. Kim wil het graag uitleggen en licht toe hoe de spanning zich heeft opgebouwd. "Esther lokte reacties uit" vat ze samen. Esther onthoudt zich van commentaar. Ze ervaart het als te overweldigend.

Het grappige is dat de aanleiding voor de ruzie opeens niet bij Kim en Esther ligt, maar bij Jeffrey. Ja, want die was niet aanwezig terwijl hij dat wél had moeten zijn, hoor ik iemand (rarara) schetteren.

Jeff heeft momenteel andere dingen aan zijn hoofd. Hij en Jasper intussen hebben Isaac zijn dubbelrol in de smiezen. Een gevaarlijke speler dus. "Hij moet er uit", aldus Jeff.

Baby Mexx

Mexx heeft het weer eens over de mogelijkheid dat ze misschien zwanger is. Hoezo aandacht te kort. Natúúrlijk vindt ze die aandacht heerlijk. "Martin is ook zo lief en positief erover, mocht ik zwanger zijn", zwijmelt ze. Zoë zwijmelt met haar mee over een eventuele babyshower, leuk, met blauwe en roze mini-frikandelletjes.

Wanda en dr trollenclub, oh nee roddelclub, hebben Nutella op hun gezicht gesmeerd en zitten bij elkaar als roetveegpieten. Ja, bijna Sinterklaas, hè. Het onderwerp is Mexx. Ja, want die slikt geen pil maar gaat wél van bil! aldus een verontwaardigde Wanda. Hoe kun je nou een kind op de wereld zetten; deze relatie houdt het toch niet vol; is hun oordeel.

 

Donderdag

Kim en Jeff bespreken de taktiek waarbij je als deelnemer je charmes in strijd gooit, om er met de winst vandoor te gaan. Of net doen alsof je een medekandidaat leuk vindt en die persoon gevoelens voor je laten ontwikkelen. "Ik zou het niet kunnen", zegt Jeffrey op besliste toon. Kim zegt er niet zoveel moeite mee te hebben.

Esther en Moraima bespreken de fittie in de keuken. Moraima is van mening dat niemand rekening houdt met Esther mede vanwege haar slechte gehoor. Daardoor lijkt ze overal buiten te vallen. "Je moet meer in beweging komen..laat je meer horen" geeft zij Esther als raad.

Ooh..kom er eens kijken..

Onder leiding van Kim D worden er pietenmutsen gemaakt. Later worden er schoenen gezet en Sinterklaasliedjes gezongen. Ooh, kom er eens kijken!

JW zegt in een zeldzaam openhartige bui tegen Jeffrey dat hij zichzelf herkent in Jeffrey. Zo'n 30 jaar geleden. Hij adviseert Jeffrey wel om af en toe effe gas terug te nemen.

Wie óók even gas terug kan nemen, is Mexx. Die blijft mensen maar vervelen over een mogelijke zwangerschap. En Martin is 'zoooo lief' Een babynaam, mocht het een jongen zijn, heeft ze al: XXEM. Euh... Ja… heel euh… leuk. Hoe zal een zwangerschap hier verlopen, vragen zij en Zoë zich af. Loodszwaar, vermoed ik.

Rommelpiet

De ochtend begint met chaos in de loods. De zitruimte is een rommel. De rommelpiet zal wel langs geweest zijn. Erik kan het niet zo waarderen want die is van rust, reinhei..oh, nee geen reinheid, rust en orde. Djedi zit meteen te zeuren dat ze niet begrijpt waarom hier geen gele kaart voor wordt uitgedeeld. Haar sneue geklaag is tegen dovemansoren gericht.

Martin laat in de keuken vallen (tegen niemand in het bijzonder) of het geen idee is om in het vervolg tussen 08.00 en 11.00 uur te ontbijten. Dit gezien het late tijdstip waarop een aantal mensen verschijnt voor het ontbijt. Wanda voelt zich metéén aangesproken en krijst waarom hij nu zo’n opmerking moet maken. "Ik ben smorgens altijd vrolijk!!", tettert ze er achteraan. En bedankt! Nu is de hele loods en omstreken klaarwakker.

Isaac en Jeff ruimen intussen op. "Wacht maar als ik manager ben", dreigt isaac. Hij doelt hierbij op de bewoners die geen poot uitsteken, doorligplekken hebben en stoïcijns toekijken.

Eindelijk! De plank-challenge gaat van start. Een aantal bewoners moet in totaal 50 minuten planken waarmee €750,- verdiend kan worden. Met name Madeleine overtreft zichzelf, evenals JW. De challenge wordt succesvol behaald. In da pocket!

Surprise, surprise!

Een Sinterklaaspakket wordt bezorgd dat met veel enthousiasme wordt ontvangen. Rupert dost zich uit als de goedheiligman. Hij kwijt zich goed van zijn taak. Naar voren geroepen bewoners komen maar al te graag op zijn schoot zitten om vervolgens hun chocoladeletter in ontvangst te nemen. Ook de surprises en gedichten worden uitgedeeld.

Erik zijn surprise is, geloof ik, een pan waarvan de inhoud uiterst minutieus door hem wordt leeg geschraapt. Ik zie blikken bij de bewoners van vermaak, ontzetting, verbazing en zelfs walging wanneer ze hem gadeslaan.

Bernd heeft het idee dat Jasper Wanda leuk vindt. 'Meer dan leuk', zegt ie tegen Wanda. Die zegt daarvan op de hoogte te zijn maar daar verder niks mee te willen doen. Jeetje, die Jasper… hem wordt een pijnlijke martelgang bespaard, schat ik in.

Erik op zijn beurt vraagt aan Gert Jan of Eunice niets voor hem is. "Neuh. Het is niet echt eredivisie", aldus GertJan. Hahaha, die Gertjan! Als Eunice dan geen eredivisie is, dan is hij meer amateurklasse, het veteranenelftal van Bal op het dak 6. Zoiets.

Zoë wil om de een of duistere reden bij Jasper slapen maar die slaapt nog liever buiten of dompelt zich vrijwillig onder in een ijsbad. Het liefst zou hij natuurlijk bij Wanda willen slapen, oh nee, stom, dat is hetzelfde als een ijsbad, natuurlijk.

Ach, en daar hebben we Mexx weer. Die houdt de spanning er ook weer lekker in. Er moet een zwangerschapstest uitgevoerd worden. Het liefst had ze dat natuurlijk ten overstaan van alle bewoners gedaan, heerlijk die aandacht, maar ze houdt het bescheiden. De uitslag is negatief. Positief voor Martin waarschijnlijk. "Je bent dus gewoon dik geworden", stelt Wendy nuchter vast.

Bericht voor de nieuwe manager

Vanaf nu, ja NU, mogen gegadigden zich verkiesbaar stellen voor dictator/leider/manager van de maand. Isaac is er als de kippen bij en staat al bij Jeffrey in diens kantoor wanneer de mededeling nog niet eens uitgesproken is. Zoë wil zich óók verkiesbaar stellen. Dan mag er wel een frituurpan bij gekocht worden. Power to the frikandellen!

Marciano en Isaac bespreken Isaacs aanstaande leiderschap alsof hij er al zit. Isaac zegt niet met Jasper en Jeffrey te gaan samenwerken maar met Sasha. Voorts geeft hij een voorproefje van hoe zijn leiderschap eruit zal gaan zien: geen tabak of rookwaar, alleen alcohol tijdens een vrijmibo en, als er voldoende budget is, zakgeld.

Madeleine heeft het met Zoë eveneens over diens speerpunten en plannen als manager. Madeleine? Ja, Madeleine. Madeleine die Zoë bevraagt over hoe ze haar leiderschap wil gaan invullen. Ik moest effe hartelijk lachen. Nou Ja, het kan nooit zo chaotisch en losgeslagen worden als toen Madeleine zich manager mocht noemen.

Happy birthday, Kim

Kim is jarig. Door de bewoners wordt ze feestelijk onthaald en vervolgens begeleid naar de hottub waar de grote leider op haar wacht. Beiden vieren hun feestje verder in de hottub.

Jeffrey, Isaac en Martin hebben Jeffrey en zijn nogal inventieve manier van bestellen allang door. Jeffrey legt een privévoorraad van tabak en alcohol aan voor wanneer hij manager af is. Isaac zal vast wel een manier bedenken, mocht hij manager worden, om Jeffrey een moeilijke tijd te bezorgen. Wordt, uiteraard, vervolgd.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!