Een Jaar Van Nona’s Leven: Jasper spreekt zich uit
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Jasper spreekt zich uit

Geschreven door Nona Tolol

Elke zondag blikt Nona terug op de voorbije week in Een Jaar Van Je Leven.

Babette en Esther babbelen over Jan Willem zijn gebrek aan interesse voor Esther. Esther mompelt nog dapper dat ze 'maatjes' zijn en dat is toch óók héél wat waard. Yeah, right! Haar smachtende blikken vertellen helaas iets totaal anders.

Berend heeft duidelijk aan gewicht verloren. Wanneer hem wordt gevraagd hoeveel precies, blijkt dat rond de 25 kilo te zijn. Hij wil er nog 17 kwijt, dan zit hij net onder de 100. En dat op een frikandellendieet: Weight Watchers move over!

Wanneer JW weer eens loopt te zeuren over een medebewoner, ditmaal is Zoë de klos, neemt Babette het voor haar op. Zij is van mening dat Zoë enorm gegroeid is. "Ja, haar wimpers!", zie je JW denken maar hij zegt verder niks.

Groepsbijeenkomst

Babette begint met de mededeling dat Marciano met het idee kwam om, in het kader van het goede doel, 24 uur niet te eten. Het bedrag dat wordt uitgespaard wordt dan overgemaakt aan de Voedselbank. Madeleine denkt heel slim te zijn door direct te vragen of stoppen met roken en het drinken van alcohol dan niet beter zou zijn. Moet je eens zien wat dat oplevert.

Babette kapt haar af door te stellen dat dit een geheel andere discussie is. Erik laat weten dat de challenge voor december het zoveel mogelijk kerststol eten binnen één minuut is geworden. Ik schat dat dat Berend minimaal vier kilo gewicht gaat schelen.

Babette spreekt Madeleine na de bijeenkomst aan en vraagt of haar opmerking van haarzelf afkomstig is. Madeleine grijnst alleen wat dommig. Babette weet genoeg. "Laat je niet gebruiken" zegt ze nog wanneer ze wegloopt.

Marciano toont zich van zijn romantische kant. Waarschijnlijk schrijft hij sneller dan dat ie praat dus schrijft hij een brief aan Kim. Die is in de zevende hemel. Tijdens een momentje met zijn tweeën in de stoel, valt ze er dan ook bijna van schrik uit wanneer hij oppert dat hij er nog wel eens uit gestemd kan worden. Kim moet er niet aan denken! Maar hoe dan ook zal ze op hem wachten. This love is real.

Zoë voelt zich niet serieus genomen

Mexx vraagt aan Zoë naar diens slogan. “Dat hoor je nog wel”, zegt Zoë nonchalant. Maar haar speerpunten zijn oprechtheid en humor. “Net als ik gilt Zoë triomfantelijk.” Mexx reageert niet zo enthousiast als ze waarschijnlijk had gehoopt.

Integendeel: Mexx zegt te hopen dat Zoë niet de nieuwe manager wordt. Manager! En dan ook nog eens in de maand december! Zoë kijkt beteuterd. “Ja, ik dacht dat het een grapje was en de anderen óók!”, aldus Mexx.

Tegen Jeffrey trouwens is Mexx een stuk positiever. Op diens kantoor geeft ze hem in een gesprek te kennen hoezeer ze hem waardeert. “Ik ben erachter gekomen dat jij dus wél een hart hebt”, zegt ze nogal zweverig.

Verkiezingsposters

Natuurlijk lokt het feit dat zij één-op-één met Jeff diens kantoor zat, een reactie bij Martin uit. Die dan ook nog eens Marciano erbij betrekt om diens mening te vragen. Mexx doet maar net alsof ze het allemaal heel erg vindt. Die verwart Martin zijn dominante en belerende gedrag met verliefdheid... nou ja, als het maar aandacht krijgt.

De verkiezingsposters zijn gearriveerd. Zoë verbaast zich over haar, zoals ze zelf zegt, 'dikke kop' op de foto. Tegelijkertijd is ze ook nog verdrietig want ze wordt niet *boehoe* serieus genomen, snikt ze hartverscheurend tegen Babette.

Die Babette, ze heeft het er maar druk mee. Al die in elkaar gestorte egootjes oplappen. Zoë blèrt ook nog eens dat ze zich afgewezen voelt door kamer 3. Ze willen haar er soms niet bij hebben en dat zijn dan vriendinnen, snikt ze. Je weet het, Zoë, met zulke vriendinnen heb je geen vijanden nodig.

Ice, ice, baby

Saved by the bell! De zoemer gaat. Eindelijk. De ijsbaden-challenge. Moraima en Leila hebben weer eens woorden dus voordat Leila oververhit raakt; dompel haar maar onder. Koelt ze tenminste af.

De bewoners bereiden zich voor. Uiteindelijk zullen tien willekeurig gekozen bewoners deelnemen. 4 minuten lang moete ze in het ijsbad plaatsnemen en er valt maximaal €1000,- te verdienen.

Imadiddin gaat als eerste en lijkt de opdracht moeiteloos te volbrengen. Ook de kandidaten daarna, onder andere Wanda, Moraima, Mexx, Kim, en Babette redden het. Voor Wanda is het natuurlijk een eitje.

Met haar gevoelstemperatuur van ver beneden het vriespunt, voelt een ijsbad als een warm bad. Madeleine raakt zowat in paniek maar redt het dan toch óók. €1000 verdiend! Dat zijn héél wat scheerapparaten.

Talkshow

Aaah… Gert-Jan presenteert die avond zijn late night talkshow. Als Pauw en Witteman in eigen persoon, stelt hij euh… diepgaande vragen aan prominente gast Jan Willem. Vanaf een afstand aanschouwt Madeleine het gesprek. “Ik word nooit gekozen”, mokt ze. “Waarom hij wél en ik niet?” Rustig maar, Madeleine, jouw tijd komt nog wel. Ik weet zéker dat jij mensen heel veel te vertellen hebt.

Ondertussen moppert JW dat het onder een nieuwe manager toch niet gaat veranderen. “Iedereen blijft tóch maar roken zuipen”, zegt onze rasoptimist. Janet hoopt dat er een broodrooster aangeschaft kan worden.

Fittie

Onder tussen ontaardt een gesprek tussen Kim D en de Grote Leider in een felle discussie. Nou ja… gesprek. Kim D waagde het om (wederom) kritisch te zijn. Ze zegt futloos te zijn door het gebrek aan voedingswaarden.

Zij zou trouwens niet de énige zijn in de groep die zich zo voelt, voegt ze eraan toe. Jeffrey ontploft bijkans. Oh ja? En waarom komt dan niemand naar hem toe?? Dit is een probleem van de kookclub. Hij zegt er niets aan te willen doen om niemand te kakken te zetten. Hij verantwoordelijk? Hoe kom je erbij?!

“Je zet jezelf voor schut!”, schreeuwt Jeffrey. En wanneer Kim het waagt om een wijzende beweging te maken met haar vinger, doet ie net alsof ze een mes in zijn oogbol heeft gestoken. “Je moeder is zeker trots op je?”, zegt hij op harde toon. De felle discussie verplaatst zich naar het zitgedeelte van de loods waar de aanwezige bewoners het schouwspel aandachtig gadeslaan.

Dát is nog eens leuk entertainment! En dat terwijl er net een boek wordt ingekeken met diverse activiteiten waaruit gekozen kan worden. Deze kunnen bekostigd worden uit de huishoudpot of de prijzenpot. Nou, ze genieten eerst maar even van het entertainment tussen Jeffrey en Kim D. Dat is tenminste gratis!

Woensdag

JW en Esther zijn net een ouder echtpaar dat naar een tenniswedstrijd kijkt. Hun hoofden flitsen van links naar rechts en weer terug tijdens de ruzie tussen Kim en Jeffrey. Jeffrey betrekt aanwezige bewoners bij de ruzie en het is uiteindelijk dr Phil alias Babette, bij wie hij zijn hart lucht.

Nou… het gratis entertainment is voorlopig voorbij dus de aandacht verplaatst zich weer naar het boek. Bungeejumpen! Dat kijkt Isaac wel wat. Ja, als je hier dan tóch zit dan maar lekker geld 'spenden'! Tot €900.000,- is de prijzenpot interessant, volgens Isaac. Wordt het minder, dan is het een ander verhaal.

Over het wel of niet bekostigen van activiteiten uit de prijzenpot hebben Bern en Sasha verschillende opvattingen. Bern zou het liefst niets uit de prijzenpot halen en Sasha heeft daar geen bezwaren tegen.

Kleine wasjes, grote wasjes

Mexx en Wendy steggelen over de was. Mexx vindt dat Wendy haar had moeten roepen om haar wasgoed tijdig in de beschikbaar gekomen machine te doen. Wendy vindt dat Mexx het zelf maar in de gaten moest houden.

Mexx weet niet hoe snel ze daarna naar tante Wanda moet rennen om haar hart te luchten over die gemene Wendy. Wanda begrijpt het helemaal: zij heeft al een hekel aan Wendy vanaf dag 1, zegt ze op kwaadaardige toon.

Bij het daaropvolgende was-incident is het de trui van Wanda die het moet ontgelden. Hij is in de droger gegooid en komt er verpest uit. Gelukkig dat Wanda er verder goed uitziet, want dan valt het wel mee *krekelgeluiden* Euh, dat zijn Wanda's woorden. Niet de mijne.

Wanda spreekt Mirthe erop aan die vervolgens naar Mexx wijst die vervolgens weer ontkent. “Je was er met je hoofd niet bij!”, zegt Mirthe tegen Mexx. Wanneer Mexx blijft ontkennen dat het haar schuld is, barst Mirthe in huilen uit. Ze zweert en smeert (brood) tegelijk en zegt dat Mexx liegt. “Dat doet ze wel vaker”, snikt ze tegen Wanda. Nou een kusje erop. En het is weer goed.

Alles kan stuk

En dan worden ook nog barstjes zichtbaar in de ogenschijnlijk stabiele relatie van Bern en Sasha. Bern leek het al niet leuk te vinden dat Sasha het gezellig had gehad met Jeffrey onder het genot van wat alcohol.

Ook dat ze van mening verschillen over het wel of niet aanspreken van de prijzenpot zit hem niet lekker. Hij geeft toe enigszins gefrustreerd te zijn geweest. Hij wijt het aan zijn onzekerheid. Iets wat Sasha juist wilde vermijden.

Kim en Jeffrey maken het óók weer goed. En Mexx geeft ruiterlijk toe verliefd te zijn op Martin. Dat is nog tot daaraantoe, want toen ze over zijn aanhoudende libido begon, moest ik bijna overgeven. In mijn mond.

Donderdag

Moraima is in tropische sferen want vandaag staat in het teken van dushi Korsau. Feest op zijn Antilliaans. Iemand die niet écht in tropische sferen verkeert, is Esther die klagend wakker wordt.

Babette zegt daarover tegen Wendy dat het programma toch zeker niet 'Rusthuis van je leven' heet. Wendy barst in lachen uit. Wie minder moet lachen, is Jeffrey die ongewild als klaagmuur van Esther fungeert. Er wordt te weinig rekening gehouden met haar, zegt ze op klagerige toon.

Na een Caraïbisch ontbijt/brunch nemen sommige bewoners al een voorschot op het feest door een biertje te nemen. Moraima neemt de biertjes van Martin en JW in. Als een klein kind jengelt Martin dat Wendy en Babette zijn begonnen.

‘F*kking’ Wanda

“Junkies!”, zegt Mexx als reactie op het vermeende alcoholgebruik van B&W. Wanda stelt daarop metéén Wendy haar moederschap ter discussie. Het is toch ook wat; een volwassen vrouw, een moeder notabene, die alcohol drinkt!

Wanda is nu toch al bezig en sleept Jeffrey er óók meteen maar bij. "Ik heb er genoeg van! Ik ben toch geen student met al dat slechte eten en te veel alcohol!", luidt haar riedeltje.

En waarom is Jasper zo close met Babette en Wendy?, wil ze weten. Jasper moet verantwoording afleggen en hakkelt en stottert. Waarom hij in één bed heeft gelegen met Babette, wil obersturmfuhrer Der Wanda weten. Ja, zij mag ze niet, dus moet Jasper daar hetzelfde over denken.

Jasper hartje Wanda

Dan zegt Jasper tegen Wanda dat hij het liefst met haar in één bed zou liggen. OMG... in één bed… met Wanda. Ik zou nog liever in een bed met een nest vogelspinnen en twee boa constrictors liggen.

Het moet toch niet gekker worden. Jasper die halfslachtig zijn liefde verklaart aan een trol. Ja, ja, de sprookjes van Grimm, ze bestaan nog. Wanda reageert wat giechelig (bij haar klinkt het meer onheilspellend) en ze wordt later aangesproken door Bern. Deze zegt haar te willen behoeden. Te behoeden? Voor wat? Ooh..Voor gevoelens. Nou, ik kan je geruststellen, Bern; gevoelens zijn Wanda vreemd.

Wanda antwoordt dat Jasper totaal haar type niet is. Nee, het zal nooit wat worden. Alleen de aandacht vindt ze leuk, zegt ze. Jasper ondertussen zegt tegen Sasha dat hij slechts een eerlijke kans wil van Wanda. Een eerlijke kans op wat? Op een tweede leven?

To bi or not to bi

Ook Kenzy en Leila lijken elkaar enigszins gevonden te hebben. Een voorzichtig kusje hier en daar. Daarnaar gevraagd door Moraima zegt Leila op mannen te vallen. Euh, geen bi? Tja, daarop moet ze het antwoord schuldig blijven. Ze houdt van spelen, zegt ze dan. Laten we het daar op houden.

De volgende ochtend lijken Bern en Sasha hun relatie te herzien. "Als we hierbinnen een relatie hebben, hebben we dat dan buiten ook?", vraagt Bern op diepzinnige toon. Sasha haar brillenglazen beslaan meteen van de stress dus een écht concreet antwoord komt er niet.

Hey, een moddergevecht! Sowieso zijn de meeste bewoners al heel goed in het gooien met modder naar elkaar. Nu mogen ze ook in het echie! Het ziet er ontspannen uit en voor het eerst zie ik Wanda echt hartelijk en oprecht lachen

Eliminatie

Hey, de zoemer! Eindelijk. De lang verwachte Eliminatie opdracht. De wereldkaart moet uit het hoofd geleerd worden. Tijdens de challenge moeten 9 van de 10 geselecteerde landen foutloos benoemd worden. Na een eerste tussenstand staat Madeleine bovenaan met de meeste stemmen, gevolgd door Esther en Gertjan.

Madeleine is dan uiteindelijk degene met 13 stemmen die de challenge moet gaan spelen. De ontzetting is van Wanda haar gezicht af te lezen. Hoewel ik weet niet op wie Wanda gestemd heeft, maar het zou mij niet verbaasd hebben wanneer zij juist op Madeleine gestemd heeft.

Anyway, Wanda heeft 2 uur om te oefenen. Gertjan zegt al bij voorbaat dat ze het niet gaat redden. Martin wil Madeleine helpen maar leidt haar alleen maar af. Het lijkt wel of hij haar juist loopt te saboteren. Als een soort van Repelsteeltje danst en springt hij om haar heen om haar te voorzien van ‘goede’ tips.

Auf wiedersehen, Madeleine!

Helaas, Madeleine faalt hopeloos en moet de loods verlaten. Wanneer ze even met Martin alleen is, zegt ze geëmotioneerd tegen hem dat hij degene is die moet winnen. "En ik meen het, he", zegt ze snikkend.

Jeetje, heeft ze soms weer stiekem zitten drinken ofzo? Oh nee, het scheerapparaat viel op de grond en waarschijnlijk diende haar uitbarsting als afleiding. Martin lijkt niets gezien te hebben en hij neemt, net als de overige bewoners, afscheid van Madeleine.

Na haar vertrek gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. Bernd zoekt toenadering tot Sasha, maar die zegt dramatisch zich 'supersad' te voelen. "En dat komt door jou", zegt ze er beschuldigend achteraan.

Liefdesperikelen

Bern en Kenzy loten om de vrijgekomen slaapplaats. Kenzy wint. Ach, die Bern, geen geluk in de liefde en ook geen geluk op het gebied van een slaapplek.

Over geluk in de liefde gesproken. Hoe zit het eigenlijk met Kenzy en Leila? Bij gebrek aan liefde van rasoptimist JW stort Esther zich dan maar op Leila en diens ontluikende gevoelens voor Kenzy. Leila wimpelt het af en zegt stoer niet verliefd te zijn. “Go with the flow”, zegt ze tegen Esther en Babette.

Kenzy en Leila tonen openlijk hun genegenheid voor elkaar. Het valt iedereen op. Volgens Zoë straalt Leila zelfs. Toch spreekt Kenzy haar twijfels uit naar Leila. Dit is niet echt waar ze naar op zoek is, zegt ze. Leila reageert begrijpend. “No pressure. We zien wel.”

Wie het ook gaan zien, zijn Kim D en Jeffrey. Wanda is hun gespreksonderwerp. Jeffrey benoemt haar als sterke speler maar vindt haar niet al te slim. Hoe kan dat dan? Kim D noemt Wanda 'het brein.' Jaaa, ik moest óók hartelijk lachen.

Bijeenkomst

De laatste bijeenkomst waarbij Jeffrey zich als de grote leider kan profileren. Er zal een afscheidsdiner plaatsvinden vanavond, deelt hij mede. Babette benoemt nogmaals de 24 uur waarin de groep niet zal eten en waarvan het uitgespaarde geld aan de Voedselbank gedoneerd zal worden.

En als laatste wapenfeit stelt Jeffrey voor om een stemming plaats te laten vinden met betrekking tot het wel of niet aanspreken van de prijzenpot om activiteiten te bekostigen. Wordt vervolgd…

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!