Showbizznetwork Jaaroverzicht: Terugblik op nieuwsjaar 2020

Showbizznetwork Jaaroverzicht: Terugblik op nieuwsjaar 2020

Geschreven door Daniël Schalk

De laatste dag van 2020 is aangebroken, maar voordat 2021 wordt ingeluid blikt Showbizznetwork.nl vandaag terug op het afgelopen nieuwsjaar.

Januari

RTL maakt op de eerste dag van 2020 bekend dat zij stoppen met Dit is mijn Toekomst. Vanaf vrijdag 10 januari zal Dit is mijn Toekomst niet meer worden uitgezonden op de tv-zenders van RTL. “Wij vinden de content van Dit Is Mijn Toekomst anno 2020 niet meer bij onze zenders passen”, laat de zendergroep op 1 januari weten. In november 2019 maakte Talpa Network al bekend te stoppen met Astro TV.

Twee vermeende slachtoffers van presentator Kaj van der Ree doen begin januari in RTL Boulevard hun schokkende verhaal. Van der Ree zou de meiden toen zij minderjarig waren seksueel getinte foto’s hebben gestuurd en om naaktfoto’s van de meiden hebben gevraagd. Een week later wordt Kaj door zijn werkgever BNNVARA op straat gezet. Zijn tv-programma Proefkonijnen wordt direct van de buis gehaald.

Februari

Producent Endemol Shine maakt op 3 februari bekend dat Domino Day na 11 jaar weer terugkeer op de Nederlandse televisie. Dit keer niet bij SBS6, maar bij concurrent RTL. “We hebben de smeekbedes en petities gezien en gaan dit jaar het dominorecord van 2009 proberen te verbreken”, laat Endemol weten. Uiteindelijk moet het evenement door de coronapandemie op de lange baan worden geschoven.

Matthijs van Nieuwkerk stopt als presentator van De Wereld Draait Door. Op 12 februari kondigt Van Nieuwkerk zijn afscheid aan. “DWDD was een weergaloos avontuur, maar ik wil het roer nog een keer omgooien”, zegt de talkshowhost, die in een persbericht zijn plannen uit de doeken doet voor een grote zaterdagavondshow op NPO 1. Op 27 maart presenteert hij de allerlaatste De Wereld Draait Door.

Maart

Het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam wordt op 18 maart vanwege het coronavirus afgelast. “Dit besluit was onvermijdelijk”, zegt NPO-voorzitter Shula Rijxman in een verklaring. Nederland had dit jaar in eigen land vertegenwoordigd zullen worden door Jeangu Macrooy met zijn nummer Grow. Omroep AVROTROS maakt direct bekend dat Jeangu in 2021 alsnog Nederland mag vertegenwoordigen.

RTL4 besluit om het aantal afleveringen van Goede Tijden Slechte Tijden terug te brengen naar vier afleveringen per week. Vanwege het coronavirus last de tv-zender een opnamestop in. “Met het terugbrengen van GTST naar vier dagen kunnen we langer blijven uitzenden met de afleveringen die nu beschikbaar zijn”, zegt RTL, dat later besluit om GTST niet terug te brengen naar vijf afleveringen per week.

April

Radiozender NPO 3FM gooit vanwege de dalende luistercijfers de programmering volledig om. Frank van der Lende en Eva Koreman gaan de middagshow van 3FM presenteren. Daarnaast maakt 3FM-corryfee Timur Perlin zijn comeback bij de zender om een lunchprogramma te gaan maken. Mark van der Molen verhuist door de komst van Timur naar de avond. Ook de vormgeving krijgt een opfrisbeurt.

Gerard Joling en Gordon zouden samen aan de slag gaan bij SBS6, om bij de tv-zender van John de Mol verder te gaan met hun ouderenprogramma. “Gerard wilde ook bij SBS tekenen, zodat wij door konden gaan met ons programma”, vertelt Gordon in de Nieuwe Revu. Gerard trok zich op het laatste moment terug. “Achter ieders rug om is hij met de aanbieding van SBS gaan onderhandelen bij RTL.”

Mei

SBS6 zet vanwege de coronacrisis een streep door de nieuwe dagelijkse talkshow van Gordon en Patty Brard. De talkshow Gordon & Patty zou eigenlijk in april zijn begonnen, maar door corona werd de tv-show uitgesteld. Van uitstel komt afstel, meldt Gordon op Radio Veronica. “Ik kreeg van de week te horen dat het ook niet meer doorgaat, omdat het een heel kostbaar programma is”, zegt Gordon.

Comedian Jandino Asporaat haalt 672.000 euro op met zijn benefietshow Samen één Koninkrijk op NPO 1 voor de inwoners van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten, die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Door de lockdown is het toerisme, de grootste bron van inkomsten, volledig stil komen te liggen. Met het opgehaalde bedrag zullen voedselpakketten worden samengesteld voor de bevolking.

Juni

De realityserie Big Brother keert na jaren afwezigheid weer terug op televisie bij RTL. Dat maakt RTL begin april bekend. Producent EndemolShine onthulde in 2019 al dat zij met een aantal partijen in gesprek waren om Big Brother in Nederland weer op de buis te brengen. In november wordt bekendgemaakt dat Geraldine Kemper en Peter Van de Veire de revival op tv-zender RTL5 gaan presenteren.

Voetbalanalist Johan Derksen komt zwaar onder vuur te liggen door een misplaatste grap over rapper Akwasi in Veronica Inside. De voetbaltalkshow komt met een racisme-special, maar dit veroorzaakt een flinke ruzie tussen presentator Wilfred Genee en analisten Derksen en René van der Gijp. Het einde van VI lijkt nabij, totdat Talpa-baas John de Mol zich ermee bemoeit en de ruzie wordt gesust.

Juli

Het nieuwe seizoen van de survivalshow Expeditie Robinson is voorlopig uitgesteld. Dat maakt RTL op 6 juli bekend. Vanwege het toenemende aantal besmettingen in de Filipijnen kan het 21ste seizoen daar niet worden opgenomen. “Er worden allemaal nieuwe locaties gezocht, maar wanneer we kunnen vertrekken weten we nog niet”, laat presentatrice Nicolette Kluijver weten in RTL Boulevard.

De legendarische 5 Uur Show keert in augustus weer terug op televisie. De RTL4-show 5 Uur Live verhuist naar SBS6, waar het verder gaat onder de naam van het oude tv-programma De 5 Uur Show. De presentatie zal in handen zijn van Brecht van Hulten en Carolina Lo Galbo. RTL vult het gat van 5 Uur Live in de vooravond op met Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven, gepresenteerd door Froukje de Both.

Augustus

Ferry Doedens vertrekt uit GTST. De acteur is ontslagen nu hij voor de tweede keer de coronaregels heeft overtreden. Begin juni werd Ferry ook al op non-actief gezet vanwege het overtreden van de coronaregels. “Er is de afgelopen periode een situatie ontstaan die voor alle partijen een lastige werkrelatie tot gevolg had”, zegt RTL. In 2015 werd Ferry ook al ontslagen bij GTST vanwege zijn drugsprobleem.

Het succesvolle radioduo Bram Krikke en Tom van der Weerd maakt de overstap van SLAM! naar markleider Qmusic. “Met Bram en Tom halen we een topduo in huis”, zegt programmadirecteur Dave Minneboo van Qmusic in augustus. Bram en Tom zijn vanaf september te horen op Qmusic met hun eigen vrijdagavondshow. In het weekend is het duo ook te horen op Qmusic tussen 12:00 tot 15:00 uur.

September

Op 5 september start een speciaal jubileumseizoen van Wie is de Mol?, waarin tien oud-kandidaten een herkansing krijgen om de Mol te ontmaskeren. Tygo Gernandt, Nadja Hüpscher, Tina de Bruin, Ron Boszhard, Jeroen Kijk in de Vegte, Nikkie de Jager, Peggy Vrijens, Ellie Lust, Patrick Martens en Horace Cohen openen in Toscane de jacht op de Mol. Uiteindelijk wordt Jeroen ontmaskerd als jubileum-Mol.

Paul de Leeuw vertrekt op eigen verzoek bij RTL. De presentator heeft vroegtijdig zijn contract beëindigd. Paul en RTL gaan per 14 oktober uit elkaar, een jaar eerder dan zij eerder overeengekomen waren. De Leeuw wil niet langer vast in dienst zijn bij een tv-zender, maar op projectbasis werken. In november wordt Paul samen met Astrid Joosten toegevoegd aan het presentatieteam van Op1.

Oktober

Over Mijn Lijk wint tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala de felbegeerde Gouden Televizier-Ring. Over Mijn Lijk weet met 63 procent van de stemmen de andere twee genomineerde programma’s Beste Zangers en Homeward Bound achter zich te laten. Tim Hofman is de grote winnaar van de avond. Hij wint ook de Televizier-Ster voor beste tv-presentator en voor beste videoserie met #BOOS.

De NOS verwijdert na vele bedreigingen haar rode logo van hun satellietwagens. De nieuwsomroep ziet zich hiertoe genoodzaakt vanwege de aanhoudende bedreigingen. Vrijwel dagelijks worden journalisten en technici van de NOS geconfronteerd met opgestoken middelvingers of scheldpartijen. Ook worden de satellietwagens op de weg regelmatig afgesneden of geblokkeerd door andere weggebruikers.

November

Twan Huys gaat aan de slag voor omroep KRO-NCRV, waar hij in 2021 zijn interviewprogramma College Tour nieuw leven in zal blazen. Dat maakt KRO-NCRV op 16 november bekend. Na de overstap van Twan naar RTL voor RTL Late Night werd College Tour van de NTR overgenomen door BNNVARA voor een nieuwe versie met Matthijs van Nieuwkerk. Nu wordt Twan weer het gezicht van College Tour.

Frankrijk heeft de 18de editie van het Junior Eurovisie Songfestival gewonnen. Zangeres Valentina weet haar vaderland met het nummer J’imagine de overwinning te bezorgen. Vanwege het coronavirus traden alle inzendingen op vanuit hun eigen land. De Nederlandse inzending UNITY eindigt met het nummer Best Friends op de 4de plaats. In 2019 eindigde Nederland ook op de 4de plaats.

December

RTL en Talpa wisselen hun voetbalcompetities om. De UEFA Champions League verhuist vanaf seizoen 2021/2022 van Talpa naar RTL, terwijl de UEFA Europa League van RTL naar Talpa verhuist. Talpa heeft ook de rechten van de nieuwe competitie UEFA Europa Conference League bemachtigd. De Champions League-wedstrijden zullen op RTL7 gepresenteerd gaan worden door Humberto Tan.

Radiozender NPO 3FM heeft een recordbedrag opgehaald met The Lifeline, de opvolger van het Glazen Huis. De jaarlijkse inzamelingsactie Serious Request heeft dit jaar 1.601.923 euro opgehaald voor het Rode Kruis voor hun strijd tegen het coronavirus in binnen- en buitenland. In 2018 werd er met de eerste editie van The Lifeline 1,3 miljoen euro opgehaald en vorig jaar 1,4 miljoen euro.

Showbizznetwork.nl wenst iedereen een fijne jaarwisseling!