Jaaroverzicht 2021: Big Brother, Viaplay, Songfestival & Peter R. de Vries

Jaaroverzicht 2021: Big Brother, Viaplay, Songfestival & Peter R. de Vries

Geschreven door Daniël Schalk

De laatste dag van 2021 is aangebroken, maar voordat 2022 wordt ingeluid blikt Showbizznetwork.nl vandaag terug op het afgelopen nieuwsjaar.

Januari

Op 4 januari maakt Big Brother haar langverwachte comeback op de Nederlandse tv. Bedenker John de Mol is niet enthousiast over de revival. “Laat ik het voorzichtig beoordelen: van wat ik gezien heb, ben ik niet kapot”, zegt hij in De Telegraaf. De finale wordt op 8 april gewonnen door Nederlander Jill.

Radio-dj Gerard Ekdom verlengt zijn contract bij Talpa-zender Radio 10. De komende drie jaar blijft Gerard te horen met zijn radioshow Ekdom in de Morgen. Naast zijn dagelijkse ochtendshow blijft Ekdom ook het weekendprogramma Ekdom’s Funky Music Trip presenteren en programma’s maken voor SBS6.

Februari

Zangeres Klaasje Meijer kondigt op 9 februari haar vertrek bij de meidengroep K3 aan. Klaasje wil haar vleugels uitslaan. In het najaar gaan Marthe en Hanne in een grote tv-show op zoek naar een opvolger, wat ook een jongen kan zijn. Op 27 november wint de Nederlandse Julia de zoektocht K2 zoekt K3.

Rob Stenders maakt de overstap van NPO Radio 2 naar Radio Veronica. Stenders wordt de nieuwe zendermanager van Veronica en gaat iedere werkdag samen met zijn sidekick Caroline Brouwer de Bonanza presenteren. De radiomaker zal vanaf maandag 28 juni te horen zijn bij de radiozender van Talpa.

Maart

Het personage Loeki de Leeuw keert terug in de reclameblokken van de Ster. “Ster is fan van Loeki en ziet zichzelf door de gedeelde historie onlosmakelijk verbonden met het leeuwtje. We vinden het dan ook ontzettend leuk dat Loeki nu officieel onderdeel van Ster is”, zegt Ster-directeur Frank Volmer.

Rob Kemps gaat aan de slag voor SBS6. De Snollebollekes-zanger heeft een driejarig contract getekend bij Talpa Network. Het contract biedt Kemps de mogelijkheid ‘om zijn talenten de komende jaren aan te wenden en verder te ontwikkelen’. Rob zal programma’s gaan presenteren en produceren.

April

Het Koningsdagfeest van Radio 538 in Breda gaat niet door. De gemeente Breda geeft geen vergunning. Op zaterdag 24 april zou Radio 538 in Breda 10.000 bezoekers ontvangen tijdens een Fieldlab-evenement. Duizenden mensen tekende een online petitie om het evenement niet door te laten gaan.

Albert Verlinde is nog twee jaar langer te zien bij Talpa Network. Hij blijft ook de komende twee jaar te zien bij Shownieuws. “Ik ga nog twee jaar bij SBS door. Ik blijf Shownieuws doen een paar keer in de week, maar als een andere zender iets wil maken, dan mag ik dat doen”, zegt hij in de talkshow BEAU.

Mei

De Nordic Entertainment Group (NENT) brengt hun streamingdienst Viaplay naar Nederland. Viaplay heeft de uitzendrechten bemachtigt voor de Formule 1, de Bundesliga en de dartscompetitie PDC. Viaplay haalt ook NOS-nieuwslezer Amber Brantsen binnen als presentatrice van de Formule 1-races.

Op zaterdag 22 mei vindt in Rotterdam Ahoy de 65ste editie van Eurovisie Songfestival plaats. De finale wordt gewonnen door de Italiaanse rockband Måneskin met hun lied Zitti E Buoni. Nederland eindigt met Jeangu Macrooy op de 23ste plaats. Er kijken gemiddeld 5.441.000 Nederlanders naar de finale.

Juni

Renze Klamer en Fidan Ekiz stoppen met De Vooravond. Sophie Hilbrand en Khalid Kasem nemen het stokje over. BNNVARA mist urgentie. “Daar zal met een andere invulling en met de afwisselende presentatie door Sophie en Khalid nog meer de focus op komen te liggen”, zegt BNNVARA-directeur Gert-Jan Hox.

RTL Nederland en Talpa Network gaan fuseren. De bedrijven vormen een joint venture. RTL is eigenaar voor 70 procent en Talpa voor 30 procent. RTL-topman Sven Sauvé gaat leiding geven aan het nieuwe mediabedrijf. Talpa-baas John de Mol blijft aandeelhouder en producent van nieuwe tv-programma’s.

Juli

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries wordt dinsdag 6 juli neergeschoten vlak bij de studio van RTL Boulevard, waar hij die avond te gast was. Negen dagen later, op donderdag 15 juli, overlijdt Peter R. op 64-jarige leeftijd. In Koninklijk Theater Carré kan het publiek afscheid nemen. Een dag later is de uitvaart.

De uitzending van RTL Boulevard gaat op 10 juli niet door vanwege een ernstige dreiging. De studio op het Leidseplein in Amsterdam wordt ingeruild voor een geheime locatie in Hilversum. Volgens bronnen wilden criminelen met een raketwerper of automatische vuurwapens een aanslag plegen op RTL Boulevard.

Augustus

Johnny de Mol krijgt vanaf september zijn eigen talkshow bij SBS6, de zender van zijn vader John de Mol. Johnny is vanaf september iedere werkdag om 19:30 uur te zien met het praatprogramma HLF8. Johnny heeft onder supervisie van talkshowhost Jeroen Pauw enkele proefafleveringen opgenomen.

Omroep BNNVARA brengt het satirische televisieprogramma’s Kopspijkers terug in een nieuwe vorm. Patrick Lodiers gaat het nieuwe zaterdagavondprogramma Spaanders presenteren, waarin hij op humoristische wijze de afgelopen week door zal nemen met bekende en onbekende gasten en persiflages.

September

Claudia de Breij heeft een boek geschreven over prinses Amalia ter gelegenheid van haar 18de verjaardag op 7 december. Voor het boek heeft Claudia in de zomer van 2021 meerdere gesprekken gevoerd met de prinses over onder meer haar schooltijd, de liefde voor muziek en haar toekomstige rol als koningin.

Frederieke Leeflang volgt Shula Rijxman op als voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep. Rijxman stopt op 1 januari 2022 als voorzitter. “Het is een enorme eer voor mij om samen met de omroepen ons publieke bestel voor alle kijkers en luisteraars de toekomst in te loodsen”, zegt Leeflang.

Oktober

Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp krijgen vanaf januari 2022 een dagelijkse talkshow op SBS6. Talpa-baas John de Mol zou de heren voor een ultimatum hebben gesteld. “Jullie gaan met zijn drieën dit dagelijkse programma doen of de stekker gaat eruit”, zei hij volgens ingewijden.

De Kinderen van Ruinerwold heeft de Gouden Televizier-Ring 2021 gewonnen. De documentaireserie van Jessica Villerius wist de andere twee genomineerden Een Huis Vol en Mocro Maffia achter zich te laten. Ook Nikkie de Jager (beste presentatrice) en André van Duin (beste presentator) vallen in de prijzen.

November

Presentatrice Irene Moors stopt na twaalf jaar met De TV Kantine. “Ik heb besloten dat het mooi is geweest. Het is niet het einde van De TV Kantine, maar voor mij is het gewoon mooi geweest”, vertelt de presentatrice in RTL Boulevard. Carlo Boszhard gaat zonder Irene door met het persiflage-programma.

Astrid Kersseboom wordt de nieuwe presentator van het NOS Radio 1 Journaal op NPO Radio 1. Kersseboom volgt daarmee Jurgen van den Berg op, die na zes jaar overstapt naar Omroep MAX om daar een middagshow te maken. “Na 21 jaar tv ga ik terug naar mijn oude liefde, de radio”, zegt Astrid.

December

NPO 3FM heeft met hun jaarlijkse inzamelingsactie Serious Request 2.000.183 euro opgehaald. Dit jaar keerde het Glazen Huis na vijf jaar weer terug. 3FM-dj’s Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Jansen maakten 24 uur per dag radio voor het Wereld Natuur Fond (WWF).

Wietze de Jager volgt Frank Dane op in de ochtend van Radio 538. Vanaf 3 januari 2022 zal Wietze samen met cabaretier Klaas van der Eerden iedere werkdag de ochtendshow presenteren. Frank Dane volgde in 2019 Edwin Evers op. Talpa voert gesprekken met Dane over zijn toekomst bij Radio 538.

Showbizznetwork.nl wenst iedereen een fijne jaarwisseling!