Het Perfecte Plaatje: De concurrentie komt boven
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: De concurrentie komt boven

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus-Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

De fotografen mogen deze week aan de slag met snelheid, waarbij ze schoonspringers mogen vastleggen op een unieke manier. Het belangrijkste hierbij is het vastleggen van de snelheid en zorgen dat je de focus op het juiste moment, op de juiste plek hebt. Niet gemakkelijk, maar gelukkig krijgen ze voor en tijdens de shoot tips van een professional. Misschien wel handig om daar dan ook naar te luisteren. De achtergrond is en blijft het zwembad, dus het kiezen van het juiste standpunt is heel belangrijk. Maar het gaat daarnaast ook heel snel, dus even blijven opletten en niet de hele tijd in de camera praten, hè Quinty? 

Doordat er meerdere duikplanken zijn, op verschillende hoogtes, hebben de fotografen het best lastig. Het is moeilijk om voor alle duikplanken het juiste standpunt in te nemen en de tijd voor de shoot, een half uur, is dan ook erg kort. De concurrentie komt inmiddels bij sommigen ook om de hoek kijken, waarbij er toch wel duidelijk wordt aangegeven, dat men even geen zin heeft om mee te denken met een ander. Je staat er ten slotte voor jezelf. Gelukkig is dit niet bij ieder koppel het geval en spreken de anderen wel gewoon netjes met elkaar af, wanneer ze van positie willen wisselen. Tja, dat beetje menselijkheid ondanks de concurrentie, is toch wel een groot goed.

Zwart wit of eeeh, groen?

Waar Niek over het algemeen heel sterk uit de bus kwam de afgelopen week, heeft hij bij het omzetten naar zwart wit, toch wel een klein steekje laten vallen. Een groene in dit geval. Want over de foto zit een rare groene kleurzweem, wat hem toch wel wat kost in de beoordeling. Al met al maakt het niet heel veel uit, hij eindigt hiermee op de tweede plek. Tijl vind vooral het voor de gek houden van Loes een leuk spelletje en het lukt hem dan deze week ook weer opnieuw. Haar competitiedrang heeft haar wel de 1e plek in de shoot opgelevert, dus is uiteindelijk ergens goed voor geweest. Quinty had een daadwerkelijk prachtig shot, helaas niet helemaal scherp, maar wat een mooi moment! Helaas voor Waldemar vond de jury zijn foto deze week het minst goed gelukt en eindigt hij onderaan met slechts een 4,5.

Voor de tweede shoot gaan de fotografen 'the day after' op de foto zetten. Wat gebeurd er de volgende ochtend, na een avondje stappen en daarbij iets te diep in het glaasje kijken? Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat ik zo dronken was, dat ik niet meer wist wat er was gebeurd, of dat ik dingen ging doen, die je normaal nooit zou doen. Maarja, niet helemaal fair, want ik drink niet echt. De fotografen moesten zich echter aan de hand van de voorwerpen en de bijbehorende modellen (al opgemaakt en al) volledig inbeelden hoe dit zou zijn en wat er dan gebeurd zou kunnen zijn. Soms is het bedenken van de scene, lastiger dan de daadwerkelijke uitvoering.

Grappig en emotioneel

Loes heeft vaak de neiging om foto's met een boodschap, zelf ook echt te voelen. Zoals ze zelf zegt, staat ze vaak te janken bij het maken van de foto's, maar dat zorgt uiteindelijk ook voor de diepe connectie, die je als fotograaf wilt hebben met degene die jouw foto onder ogen krijgt. Ze weet je hierdoor zeker wel te vangen. Voor Niek is het ongeveer het tegenovergestelde. Zijn uitermate uitgesproken model kent geen enkele schaamte en kleed zich plots zonder pardon volledig uit voor de foto. Ik weet dat veel mensen hem hilarisch vinden, maar ik vind hem eerder gewoon een beetje vreemd.... Ach, Niek heeft een leuke middag op deze manier.

Dit soort scenes spelen zich vaak af in niet een al te makkelijke omgeving, dus waarom maak je het jezelf dan nog eens extra moeilijk, door een drukke straat uit te kiezen met constant voorbijrazend verkeer? Een toilet op een meer afgelegen plek is dan ook een beter decor en wanneer Tijl nog een kleine tip mee geeft, is het plaatje compleet. Doordat het om een openbare shoot gaat, loop je soms dus weer tegen hele andere dingen aan. Een overijverige schoonmaker bijvoorbeeld, die maar wat graag wil helpen op te ruimen. Helaas, dit is nog even nodig voor de scene. Gelukkig heeft wel heel Nederland gezien, dat je goed je best doet. En dan komt de keuzestress...Waarbij je altijd een muntje op kunt gooien, wanneer je er zelf niet meer uit komt. 

Verdeelde jury

Veel fotografen hebben gekozen voor een zwart wit bewerking, wat best opvallend is. Zo hadden ze de foto van Frans liever in kleur gezien, maar die van Loes vinden ze juist enorm goed. Onze eigen vakjury is niet helemaal blij met de foto van Quincy, maar het gastjurylid vind deze juist fantastisch. Zo zie je maar, dat ook de juryleden allemaal een andere kijken hebben, gebaseerd op hun eigen expertise. Waar het ene jurylid een foto fantastisch vind, vind een ander jurylid dit juist weer niet en zo laten ze de fotografen in spanning achter wanneer ze de cijfers gaan uitdelen. 

Loes wint ook deze shoot en absoluut terecht. Quinty is erg verbaasd met haar tweede plek bij deze shoot, wat ze waarschijnlijk vooral aan het gastjurylid te danken heeft. Loes is weekwinnaar en is daar enorm blij mee. Niek wordt tweede en uiteindelijk gaat het voor deze week tussen Henry en Waldemar. Maar toch moeten we ook deze week weer afscheid nemen van 1 van de fotografen en hoewel je ze geen van allen meer slecht kunt noemen, blijft het zo dat anderen soms net iets beter zijn. Waldemar, bedankt voor de afgelopen weken. 

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!