Molspiracy: Gehoor en geheugen laten Kees in de steek
Bron: AVROTROS / Joy Hansson

Molspiracy: Gehoor en geheugen laten Kees in de steek

Geschreven door Wilma Schotman Laatste update:

Elke maandag deelt Wilma in Molspiracy haar theorieën over Wie is de Mol?

Zaterdagavond was het zover: de eerste aflevering van Wie is de Mol? seizoen 24. Om 20.25 zat ik met mijn man, onze zoon en onze dochter startklaar op de bank. Traditie getrouw maken we iets lekkers om tijdens het kijken op te eten. Nu aten we appelflappen, Hollandser kan het niet. Wellicht eten we volgende week iets met een Mexicaans tintje!

De kandidaten en... de Mol

Het 24ste seizoen is opgenomen in het kleurrijke Mexico. De groep kandidaten lijkt zich te hebben aangepast aan het land; een kleurrijk, gevarieerd gezelschap bestaande uit: Tooske Ragas, Fons Hendriks, Rosario Mussendijk Rian Gerritsen, Anna Grimbrêre, Babs Schutte, Jip van den Toorn, Justin Mooijer, Kees van der Spek en Jeroen Spitzenberger.

De grote vraag die ons de aankomende weken bezig gaat houden is... Wie is de Mol?

Het is niet waar zeg?!

De televisie staat aan, we zitten er klaar voor, we wachten op de begintune en op het wel bekende voorstel verhaal van Rick van de Westelaken. Maar het is niet “waar zeg”. We zien een prachtig Mexicaans feest, “Dia Del Topo”; oftewel het feest van de mol. We zien veelal verkleedde skeletten, het feest is gebaseerd op een eeuwenoud ritueel in Mexico; Dia de los Muertos, het vieren van de dag van de doden.

De kandidaten betreden 1 voor 1, het feestende plein. De waarzegster zit klaar om met de kandidaten te delen wat de toekomst voor ze in (to)p(i)etto heeft.

I'am mister Blue

Tijdens de opdracht moeten de kandidaten de afbeeldingen op de gekozen kaart vinden, binnen tien minuten. Ze kunnen hiermee een topito verdienen, oftewel een “vvvrrijssstellung", hoe lang zal de waarzegster op dit woord hebben geoefend?

Ook de mol feest mee en is verkleed op het feest, misschien was het wel de persoon met de blauwe handschoenen? De waarzegster had een hele mooie glazen bol, met een blauw oog. Blauwe handschoenen, blauwe ogen; I'am mister Blue and I'am the MOL for you!

Kandidaten klaar... daten maar!

Er zijn topito's, vvrrijsssstellungen verdient, thuis gingen we onze poule natuurlijk aanpassen want er zijn 3 kandidaten met een vrijstelling voor aflevering 1. Maar daar is Rick… door middel van speeddaten moeten de kandidaten erachter komen welke zes kandidaten een vrijstelling hebben bemachtigd. Het is een komisch gezicht, de een ongemakkelijk, de ander ongeïnteresseerd. Ben benieuwd hoe ze er bij zitten tijdens een echte date!

De kandidaten logen er flink op los. Behalve Kees. Hij vertelde eerlijk dat hij in het bezit was van een vrijstelling, hij verklaarde dit te hebben gedaan omdat de andere kandidaten dan wellicht zouden denken dat hij loog. Maar Kees, in alle eerlijkheid, als iedereen op deze manier jou zou kiezen dan ging er vijfduizend euro uit de pot. Was je nu voor 1 keer eerlijk als mol om zo het geld uit de pot te spelen?

Wat een “portret”

Vijf kandidaten gingen bij opdracht drie zo gedetailleerd mogelijk, een portet van de beroemde schilderes, Frida Kahlo namaken. De situatie van Frida Kahlo was nagebootst liggend op een bed. De andere 5 kandidaten hadden andere bezigheden.

Drie kandidaten moesten door middel van codes het juiste cijferslot openen. Zodat de overige twee kandidaten de juiste schilderijen hadden om uit te kiezen. Maar codes lezen zonder bril valt voor Kees van der Spek niet mee. Bijzonder dat hij dan toch ineens later zijn bril wel op zet? Een mol is ook bijziend toch? Ook het onthouden van de codes blijkt een hele klus, zijn gehoor en geheugen lijken Kees bij deze opdracht in de steek te laten. Ben je nu wel helemaal eerlijk Kees, want met jou beroep lijkt het me handig dat je alles wel helder hebt.

Een rood scherm, is het “waar zeg"?

Na een teleurgestellende opbrengst van 500 Euro, volgt de test en executie. Kees lijkt zelfverzekerd en hij kan zich weer duidelijk voor de geest halen wat zijn mede kandidaten hebben uitgespookt. Er is opluchting bij de kandidaten met een groen scherm. Helaas krijgt Babs een rood scherm. Een kleurrijk persoon, had graag willen zien welke twee kleuren combinaties ze nog meer in haar koffer had zitten. Maar wie weet gaan we dit nog zien in aflevering 3? Want in de bus zagen we ineens de mysterieuze waarzegster weer. Zorgt de topito van Babs voor een terugkeer in het programma?

Zaterdag 13 januari vervolgen we de reis door Mexico, vanaf de bank!