Jim Geduld en Peter van der Vorst bieden laatste kans in ‘Verslaafd!’

Jim Geduld en Peter van der Vorst bieden laatste kans in ‘Verslaafd!’

Geschreven door Pieter Jongsma

Nederland telt ruim twee miljoen mensen die verslaafd zijn aan bijvoorbeeld alcohol, drugs, gokken, gamen, seks of eten. Daarmee verwoesten ze niet alleen hun eigen leven, maar ook het leven van hun dierbaren. In het nieuwe RTL 4-programma ‘Verslaafd!’, te zien vanaf dinsdag 29 oktober, roepen wanhopige familieleden van een verslaafde de hulp in van presentator Peter van der Vorst en interventionist Jim Geduld.

Peter van der Vorst: “Met dit programma willen we mensen helpen én daarnaast aan een groot publiek laten zien hoe ingrijpend de gevolgen van een verslaving voor alle betrokkenen zijn. Gezien het enorme aantal aanmeldingen voor dit programma blijkt dat daar grote behoefte aan is. We kregen maar liefst zeshonderd mails van wanhopige families die hoopten dat we hen konden helpen."
Iedere aflevering begint met een interventie, geleid door Jim Geduld, die in 2005 zelf afkickte van een cocaïneverslaving. In de vroege ochtend licht hij samen met familie en vrienden de verslaafde bijna letterlijk van zijn bed. Iedereen leest een brief voor waarin ze de verslaafde op een liefdevolle, maar tegelijkertijd zeer confronterende manier wijzen op de gevolgen van zijn of haar verslaving. Een zeer emotioneel moment waarbij ze aangeven dit gedrag niet langer te tolereren. Ze stellen hem of haar voor een duivels dilemma; of hij/zij accepteert hulp of de familie trekt de handen van hem of haar af.

Na een succesvolle interventie gaat de verslaafde direct mee naar een afkickkliniek in Nederland of het buitenland. Hier wordt het zogenaamde 12-stappen Minnesota model gehanteerd, één van de meest succesvolle methodes ter wereld. De verslaafde wordt gevolgd gedurende zijn of haar afkicktraject in de kliniek. Daarnaast is ook de familie te zien die counseling aangeboden krijgt om de problemen het hoofd te bieden die ontstaan zijn door het leven met een verslaafde. Samen met de familie en vrienden van de verslaafde wordt zo de terugkomst en re-integratie voorbereid. Ook in de maanden na thuiskomst volgen Peter en Jim de ex-verslaafde en zijn familie die alle nodige ondersteuning krijgen.

‘Verslaafd!’, geproduceerd door Vorst Media, biedt de helpende hand voordat het écht te laat is.
Relevante links

Uitzending
RTL 4, wekelijks, vanaf dinsdag 29 oktober, tussen 20.30 en 21.30 uur.