‘Comedy Kids’- finalisten brengen een lach naar Oeganda

‘Comedy Kids’- finalisten brengen een lach naar Oeganda

Geschreven door Pieter Jongsma

Ruben van der Meer, Froukje de Both en de drie finalisten van ‘Comedy Kids’ hebben een indrukwekkende reis gemaakt naar Oeganda. In dit Afrikaanse land hebben zij ervaren en gezien wat de impact is van hiv en aids bij kinderen.

Maar ook hoe STOP AIDS NOW! ervoor wil zorgen dat deze kinderen door behandeling gered kunnen worden en een toekomst krijgen. De drie finalisten worden zich tijdens deze reis niet alleen bewust van het feit dat er kinderen op de wereld zijn die er heel anders aan toe zijn. Ze ontdekken ook dat humor iets universeels is en brengen met hun komisch talent een lach naar Oeganda. Een verslag van hun reis is te zien op maandag 18 november in ‘Comedy Kids Op Reis’ bij RTL 4.

In Oeganda sterven dagelijks veel kinderen onnodig aan de gevolgen van aids. Onnodig want door deze kinderen onder behandeling te krijgen en te houden, is hun leven te redden. Ruben, Froukje en de finalisten ontmoeten tijdens hun reis kinderen die hiv hebben. Zij luisteren naar de verhalen maar ontdekken ook dat humor een welkome afleiding is en de pijn van het dagelijkse leven kan verlichten. Met hun komische talent onderzoeken de finalisten waar de kinderen in Oeganda om moeten lachen. Dat zorgt voor bijzondere momenten die laten zien wat de kracht is van kinderen die dagelijks vechten voor hun bestaan.

STOP AIDS NOW!
Wereldwijd leven 3,3 miljoen kinderen met hiv, waarvan ruim 90 procent in Afrika woont.
De meeste kinderen worden met het virus geboren maar veel ouders en verzorgers weten niet dat hun kind besmet is of durven uit angst om verstoten te worden niet naar een kliniek te gaan. 66 procent van kinderen met hiv krijgt geen levensreddende behandeling en de helft overlijdt al voor de tweede verjaardag. STOP AIDS NOW! wil dat alle kinderen met hiv die behandeling nodig hebben, die ook krijgen. Levens kunnen worden gered door ervoor te zorgen dat de kinderen op tijd getest worden, naar de juiste gezondheidscentra kunnen en de juiste medicijnen krijgen. In Oeganda gaat het om ongeveer 100.000 kinderen jonger dan vijftien jaar, die zo snel mogelijk geholpen moeten worden.

Uitzending
Maandag 18 november, tussen 23.55 en 00.25 uur bij RTL 4