Schat je rijk in het nieuwe RTL 4-programma ‘Postcode Loterij: Beat The Crowd’

Schat je rijk in het nieuwe RTL 4-programma ‘Postcode Loterij: Beat The Crowd’

Geschreven door Pieter Jongsma

Postcode Loterij: Beat The Crowd’ is hét nieuwe spelprogramma van RTL 4 waarin alles draait om inschatten én om de theorie dat veel mensen per definitie meer weten dan één persoon. Slechts één kandidaat gaat de strijd aan met maar liefst 200 man publiek. Met het beantwoorden van tien inschattingsvragen strijden de twee kampen tegen elkaar om geld.

Heel veel geld! In de finale speelt de kandidaat tegen de tien besten van the crowd. De vraag is dan: wie gaat er in de finale met de megapot naar huis? Die ene kandidaat of die tien best of crowd? Winston Gerschtanowitz staat als presentator en spelleider in de arena en wordt bijgestaan door Nicolette van Dam.

De spelregels
Beat The Crowd’ bestaat uit een voorronde en een finale. In de voorronde proberen de kandidaat en the crowd zoveel mogelijk geld in hun eigen pot te krijgen. Hiervoor moeten ze tien inschattingsvragen beantwoorden die overal over kunnen gaan. Van hoeveel minuten zit een Nederlander gemiddeld per week op internet tot hoeveel verdient voetballer Ronaldo eigenlijk per dag? The crowd heeft tien seconden de tijd om het antwoord in te voeren. Het gemiddelde van alle antwoorden van het 200-koppige publiek op de vraag telt. Daarna is het de beurt aan de kandidaat om zijn of haar inschatting te geven. Heeft de eenzame speler werkelijk geen idee dan kan hij of zij om een extra aanwijzing vragen. Tijdens de voorronde mag dit maximaal drie keer. In ‘Beat The Crowd’ vragen Winston en Nicolette zich elke aflevering opnieuw af: weten 200 mensen samen meer dan één persoon? Of lukt het de kandidaat tóch om in zijn eentje betere inschattingen te maken dan the crowd?

Hoe dichter een inschatting bij het juiste antwoord ligt des te meer punten. Is exact het juiste antwoord gegeven, zijn er vijftig punten verdiend. Wijkt het antwoord vijftig procent of meer af van het juiste antwoord, worden er geen punten uitgedeeld. Na de tien vragen worden voor zowel de kandidaat als the crowd de punten omgezet in geld. Met een speciale voor het programma ontwikkelde app kunnen de kijkers thuis ook meespelen en hun score vergelijken met de mensen in de studio.

De finale
In de finaleronde krijgen de tien besten uit the crowd één inschattingsvraag, waarna de kandidaat moet bepalen of het juiste percentage hoger of lager ligt dan het antwoord van de tienkoppige crowd. Na deze allesbepalende vraag is er dus onherroepelijk een winnaar. Wie maakt de beste inschattingen en verzilvert zijn pot? Één van de tien besten uit het publiek, die het geld onderling moet verdelen tussen hun tienen, of de kandidaat die het hele spel in zijn eentje heeft moeten strijden?

Het nieuwe spelprogramma wordt geproduceerd door Talpa in samenwerking met de Nationale Postcodeloterij en is vanaf 2014 bij RTL 4 te zien.

Uitzending
RTL 4, vanaf woensdag 8 januari, tussen 20.30 uur en 21.30 uur.