Het Perfecte Plaatje: De kop is er af
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: De kop is er af

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus-Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Het nieuwe seizoen is weer gestart, met weer een leuke selectie aan kandidaten en hopenlijk ook hele mooie foto's. Ik moet zeggen dat ik blij ben, dat er geen over-hysterische personen bij zitten deze keer. Dit moet nog even bevestigd worden de komende weken, maar tot nu toe valt het mee.

Vorig seizoen, werd het al duidelijk dat de fotografen in spé eerst enige basiskennis meekrijgen, alvorens ze daadwerkelijk aan de slag gaan. En dat is wel prettig. Maar toch hoor je eigenlijk al zeggen, dat ze het beste op de automatische stand kunnen fotograferen. Ergens jammer, maar geloof me, dat snap ik wel. Want om manueel alles in te gaan stellen, heb je echt wel wat meer ervaring nodig dan een paar trainingen. In de loop van de weken, verwacht ik echt wel dat ze op standen zullen gaan fotograferen, waarbij ze zelf meer controle hebben over de instellingen.

Ik vind elk jaar, daar is dit jaar geen uitzondering op, de eerste paar opdrachten lastig en eigenlijk niet zo geschikt. Je vraagt de kandidaten direct al enorm creatief te zijn en beelden neer te zetten, wat ze na een paar afleveringen denk ik veel beter kunnen. Het meeste draait tenslotte om kijken en je merkt dat hoe verder je in het programma bent, hoe beter je leert kijken en ook, hoe creatiever. Maar goed, ze moesten het er uiteindelijk toch mee doen, want ze moeten ergens beginnen.

Wat gaat er mis?

Dat je creatief kunt zijn met de diverse apparaten die je in huis hebt, is op zich wel erg leuk bedacht. Iedereen kan zich de reclames wel voor zich halen, waar alles enorm wordt overdreven en belachelijk gemaakt, maar waar toch steeds weer voldoende mensen op reageren. Enkele ideëen waren goed bedacht, maar ik hield wel even mijn hart vast, toen er een mes door het doek van de trampoline werd gezet. Gelukkig bleek achteraf, dat alle props die gebruikt zijn, eigendom waren van het programma en niet van het vakantiepark. Gelukkig maar. Want in reclames wordt er nogal wat gesloopt, om zo een bepaald beeld te vormen. Grappig is wel, dat juist Frans de barbeque krijgt, 1 van de weinige 'apparaten' die hij uberhaupt aan raakt. Ik mistte bij hem echter de essentie van de foto, eigenlijk was deze te ruim in beeld. Veel dichterbij het onderwerp en de gezichtsuitdrukking van het model, had voor een veel betere foto gezorgd. Maar nogmaals, zo ver zijn ze nog niet. 

Het weer zat de kandidaten ook niet mee, maar toch hadden ze betere keuzes kunnen maken qua locatie. Hoe leuk was het geweest als de bladblazer was gebruikt in een enorme stapel bladeren naast de deur, waardoor het juist 1 grote bende was geworden in de woonkamer. Moeten ze er echter wel zijn. Qua idee vond ik die van Sylvia, met het strijkijzer, wel de sterkste. Geen zin in strijken, bezig met andere dingen en de kleding brandt aan. Jammer dat ze geen kledingstuk daadwerkelijk heeft laten aanbranden en dan van schrik het glas wijn laten vallen bijvoorbeeld. Maar wel ontzettend leuk bedacht. Uitvoering iets minder. De foto van de bladblazer is uiteindelijk wel mooi geworden, misschien juist wel door de blauwe kleurzweem. Kwestie van smaak. Nieks eenvoud bracht hem uiteindelijk het hoogste cijfer.

Anyway, de props zijn allemaal goed gebruikt, de schoonmaakploeg zal achteraf ontzettend blij geweest zijn met alle aangebrande pannekoeken en overgestroomde smooties en de kandidaten hebben weer een hoop bijgeleerd. Op naar de volgende shoot. In Amsterdam, een vrije dag vastleggen aan de hand van een gekozen item. Een gieter, een voetbal, een kaart of een boot, geen idee wat je uiteindelijk te doen krijgt. Dat werd al snel duidelijk en in een korte tijd, moesten de kandidaten zich verplaatsen naar de juiste locatie. Nu ken ik Amsterdam niet zo goed, maar ik kan me min of meer voorstellen, dat een uur wel heel erg weinig tijd is, ongeacht welke locatie je uit kiest.... Ik zou er al een uur over doen om een parkeerplek te vinden, maar dat terzijde.

Hier draaide het voornamelijk om de keuzes. En dan vooral de verkeerde. Elk jaar komt dat terug en het is oh zo zonde. Je hebt een potentieel (bijna) perfect plaatje en kiest een totaal andere. Bij een dagje ontspannen, zoals de opdracht was, zie ik inderdaad mezelf wel met een boek en een glas lekkers op een bootje dobberen, dus hoe kun je dan kiezen voor een foto, waarbij het onderwerp nauwelijks is te zien. Pas nadat deze door de jury was uitvergroot dacht ik 'Oh, daar zit ze.' Zonde. Hetzelfde voor de shoot van Frans. Een fotootje van wat mensen die ergens zitten, is nu niet bepaald beeldmateriaal wat mensen het bijbehorende artikel laat lezen. Zo jammer, want hier had heel veel in kunnen zitten. Had de ober even gevraagd om te gaan staan met een dienblad vol drankjes en had hier doorheen geschoten. Of had een foto gemaakt bij het serveren er van, lekker close-up. Gezien het camera materiaal wat ze meenemen, zou dat toch moeten kunnen. 

And the winner is...

Gelukkig hadden een aantal van de fotografen al wel een redelijk leuke plaat geschoten en zullen we, hoe verder het seizoen vordert, ook verschil in stijlen en nabewerking gaan zien. Hoop ik tenminste. Voor nu zie je toch eigenlijk wel, dat vooral de jongeren wat creatiever denken. Niek heeft de eerste opdracht gewonnen, maar wist ook deze in zijn zak te steken, door van te voren al het plan te bedenken. Hond eet ijs. Simpel, geniaal. Kreeg de mijne vroeger ook.

Wel jammer dat je dan even voordringt in de rij Niek en niet netjes je beurt af wacht... Maar ja, je hebt maar een uur hè? De eigenaar van de hond werkte erg goed mee en de scherpte was absoluut goed, wat zeker niet onbelangrijk is. Onscherpe foto's, tja, daar is al zat over gezegd denk ik. De foto van Sergio had ook wel wat, ietwat saai, maar eigenlijk best goed gedaan en dat geld ook voor de foto van Anna. Maar net niet zo goed als die van Niek.

Voor nu kunnen we nog weinig zeggen over het niveau van de kandidaten, behalve dat Niek er wel kijk op lijkt te hebben. Hoe dit verder uit pakt, moet nog blijken. Het is tenslotte eerder voorgekomen dat iemand die de eerste paar afleveringen bovenaan stond, halverwege qua niveau ineens niet meer mee kon komen en het programma moest verlaten. Ik heb voor nu geen favoriet, ik vind eigenlijk alle kandidaten wel leuk en verwacht dat ze allemaal wel kunnen groeien. Ik ben benieuwd volgende week.

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!