Recensie: De Perfecte Vraag

Recensie: De Perfecte Vraag

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

'De Perfecte Vraag lijkt een slechte kopie van Een tegen 100' 

SBS6 heeft een nieuwe quiz op de dinsdagavond. Onder leiding van Irene Moors gaat SBS6 op zoek naar De Perfecte Vraag. De uitleg van Irene is vrij kort en onduidelijk. Als kijker weet je niet precies wat er nu aan de hand is. Er komen drie kandidaten langs die zelf de vragen stellen aan een panel van 100 mensen. Waar doet dit de kijker misschien aan denken? Juist! In Een tegen 100. Het lijkt wel een goedkope versie van de succesvolle AVROTROS quiz.

De kandidaat stelt drie vragen. Elke vraag moet minimaal vijftig goede antwoorden hebben. Hebben er meer dan vijftig mensen de vraag fout, dan is dat niet goed voor de kandidaat. Uiteindelijk gaat de kandidaat nogmaals vragen stellen met twintig spelers. Het idee van deze quiz is vrij verwarrend en totaal niet logisch. Het is echt te makkelijk en te goedkoop gemaakt, tenminste zo komt het over. 

Bij een quiz denk je aan een presentator of presentatrice die de vragen stelt. Maar in De Perfecte Vraag stellen de kandidaten dus de vragen. De vraag is nu dan wat doet de presentatrice (in dit geval) dan nu eigenlijk? Irene staat er een beetje bij voor spek en bonen. Zij hoort de vraag ook en geeft daarbij commentaar. Eigenlijk had deze quiz helemaal geen presentatrice hoeven hebben. Een voice-over was ook prima geweest.

'Gelijkenissen met Een tegen 100' 

De studio van De Perfecte Vraag lijkt bijna als twee druppels water op die van Een tegen 100. Het enige verschil is dat Irene én de kandidaat voor het panel van 100 mensen staat. Maar of je als kijker daar nu blij van moet worden? Dat is nog maar even de vraag. Niet zomaar een vraag, maar een perfecte vraag. Wie weet kan de kandidaat deze vraag stellen? Heeft SBS6 hier wel goed over nagedacht?

Deze quiz slaat werkelijk de plank finaal mis. Dit is echt een quiz die totaal niet logisch is. Als kijker leer je niet heel veel van deze quiz. Het doel is erg onduidelijk. Ook zou er meer aandacht voor de kandidaat mogen zijn. Deze wordt nu een beetje aan zijn of haar lot overgelaten. Normaal zou er wel een korte introductie mogen plaats vinden. Maar blijkbaar heeft SBS6 hier geen tijd voor.

Er zullen vast mensen zijn die De Perfecte Vraag wel leuk vinden. Voor die mensen is deze quiz iedere week op de dinsdagavond te zien om 21.30 uur bij SBS6. Maar of het veel kijkers zullen zijn is nog maar even 'De Perfecte Vraag'. Een slechte kopie van Een tegen 100 is niet meteen een succes formule. Bovendien is het ontzettend jammer voor een presentatrice als Irene Moors.

'Waarom wordt Lucille Werner niet ingezet?' 

De presentatrice kan zoveel meer dan een quiz presenteren. Voor een quiz had SBS6 ook prima Lucille Werner in kunnen zetten. Die heeft immers de nodige ervaring van het presenteren van quizzen, zoals Lingo en Pointless. Maar Irene moet meer andere programma's presenteren. Zoals Naar bed met Irene of een andere talkshow. Dat is waar de kracht van Irene echt ligt.

Wie weet gaat SBS6 dit ook inzien. Aan de enthousiasme van Irene ligt het in ieder geval niet. Zij probeert het nog om deze quiz tot een succes te maken. Maar dat wordt ook van haar verwacht natuurlijk. SBS6 zet haar niet voor niets in voor De Perfecte Vraag. Maar of het ook de ideale plek is voor haar, dat kan ook een 'perfecte vraag' zijn. Dat is aan de kijker om te beoordelen.

Het is jammer dat De Perfecte Vraag verdacht veel lijkt op Een tegen 100. Alleen de vraag; 'wil je een makkelijke of een moeilijke vraag' is in De Perfecte Vraag niet aanwezig. Voor de rest lijkt het verdacht veel op elkaar. De Perfecte Vraag is een slechte kopie van Een tegen 100. Meer kan er eigenlijk niet over gezegd worden. Het zal niet een quiz  zijn die de kijker vast kan houden.

In de finale lijkt De Perfecte Vraag ook nog een beetje op Miljoenenjacht. De kandidate moest een perfecte vraag stellen. Maar de kans dat zij met niets naar huis zou gaan, was groot. Dat lijkt weer heel veel op Een tegen 100, het is alles of niets. Maar nu kan de kandidate ook met de helft naar huis gaan, dus stoppen voor het mis gaat. Dat doet weer denken aan het spannende spel met de koffers.

Nogmaals aan Irene ligt het zeker niet. Zij is een goede presentatrice. De Perfecte Vraag is een quiz die teveel doet denken aan Een tegen 100. Dat maakt het niet echt prettig om naar te kijken. De gelijkenissen zijn misschien op één hand te tellen, maar dat maakt het niet minder erg. Misschien kan SBS6 er beter voor kiezen om Lingo terug te brengen op televisie.

De Perfecte Vraag is iedere dinsdagavond om 21.30 uur te zien bij SBS6. 

Sebastiaan