Het perfecte plaatje: Geduld wordt beloond.
Bron: RTL / William Rutten

Het perfecte plaatje: Geduld wordt beloond.

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus-Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

We hebben er een week langer op moeten wachten, vanwege de verkiezingen, maar eindelijk was het dan zo ver. Wie van de overgebleven kandidaten gaat er mee op reis in de halve finale. De overige kandidaten zijn redelijk aan elkaar gewaagd en ik was dan ook enorm benieuwd of mijn ideeën over wie de finale gaan halen, dan ook waar zijn. Vanaf het begin ben ik al fan geweest van Niek, dus van hem verwachte ik wel, dat hij de halve finale zou halen. Loes was ik ook wel vrij zeker van, maar Henry kan best verrassend uit de hoek komen op een positieve manier, waar Quinty dat soms juist ineens op een tegenvallende manier kan. Het was wat mij betreft deze aflevering zeer spannend en gezien de gemaakte foto's, verdienden ze het allemaal om door te gaan.

De reis voor de halve finale gaat dit jaar naar Ierland. Een schitterend land qua natuur en ruigheid, dus absoluut de moeite waard. Misschien wat tegenvallend wanneer men eerder naar Ijsland of Oman is gereisd. Maar aan de andere kant, zal het een ervaring zijn op een schitterende plek en uiteindelijk gaat het om het winnen van de finale. Maar zo ver zijn we nu nog niet. Pas volgende week kunnen we meegenieten van al het mooist dat Ierland heeft te bieden en deze week kijken we terug naar de afgelopen aflevering. 

Vergeet me niet
De eerste shoot brengt een enigzins pijnlijk onderwerp aan het licht, dementie. Veel mensen in Nederland hebben hier, direct of indirect mee te maken en het grijpt je dan ook direct aan. Ik weet nog dat mijn beginnend dementerende oma enorm boos was, omdat ze dingen vergat. De fotografen krijgen te maken met verschillende mensen in verschillende stadia van hun dementie en gaan proberen een herinnering van vroeger, nieuw leven in te blazen. Voor de modellen zelf, of voor de nabestaanden, het is en blijft een belangrijk moment. Vaak krijgen we maar een stukje te zien van de uitleg die de kandidaten krijgen over de shoot en wat ik erg mooi vond, was dat er duidelijk werd aangegeven, dat je deze mensen moet behandelen zoals jezelf behandeld wilt worden. Ze zijn dan wel dement, ze zijn niet gek. En dat hebben de kandidaten mooi opgepakt.

Dat ze in verschillende stadia zaten, was goed te merken aan het model van Niek, die gewoon tijdens de shoot al niet meer wist, wat daar eerder over was besproken. Maar op het moment zelf, maakte dat niets meer uit. De vrouw was intens gelukkig met de puppies en dat is zeer goed terug te zien op de foto. Waar eerder nog wel eens werd gekozen voor een verkeerde foto, heeft Niek het goed gedaan, door degene te gebruiken waarbij de dochter spontaan moest huilen. Ik denk dat je haar heel gelukkig hebt gemaakt. Loes had het, zoals wel vaker, ook zichtbaar moeilijk met haar model. Niet met het model zelf natuurlijk, maar datgene waar ze doorheen ging en vooral toen ze op de foto wilde, met haar 'Niet reanimeren' ketting. Dit liet duidelijk zien, dat deze vrouw kwaliteit in leven aan het verliezen was, onddanks dat ze enorm veel steun aan haar partner heeft. Wanneer je echter zo hard achteruit gaat, kan ik me die keuze wel voorstellen.

Henry verraste me, met zijn uiteindelijke foto. Hij had een concept in gedachten, wat zich automatisch al ontvouwde, nog voordat hij dit hoefde te regiseren. Zo ontstond een perfect beeld van nu en vroeger en deze oude trainer die weer even helemaal in zijn element was. Quinty trof een oude balletdanser, waarbij ze regelde dat hij weer even, net als toen, met een mooie dame zijn passie mocht herbeleven. Je ziet duidelijk dat hij helemaal opbloeit tijdens het dansen en ik vind het mooi van Quinty, dat ze niet vergeet hier ook even van te genieten. Ook de danseres geniet zichtbaar van het plezier dat weerspiegelt op het gezicht van de man. Voor heel even is hij weer net als toen, 1 met de muziek. Mooi om te zien. Niek wint uiteindelijk de shoot met een dikverdiende 9, maar ze waren allemaal absoluut ijzersterk.

Familieportret.
Voor de tweede shoot staan de fotografen plotseling oog in oog met een eigen familielid. De bedoeling is dat ze een schilderij gaan nabootsen qua stijl en dit is niet makkelijk. Je kunt nu wel zien, in hoeverre ze zijn gegroeid in de afgelopen weken. Zo wordt er enorm veel aandacht besteed aan details, is er nauwelijks nog sprake van stress en zijn ze simpelweg een opdracht aan het uitvoeren. Ook hebben ze een goede visie hoe de foto moet worden en allemaal weten ze dit tot in de puntjes uit te werken. Niek mag een portret gaan maken van zijn zus en weet een bijna gelijkend beeld neer te zetten als het origineel. Zijn zus leent zich hier ook perfect voor en is absoluut zijn topmodel. De achtergrond en het gebruik van de juiste materialen, zorgt dat het een ontzettend goed gelukt portret is geworden. Henry mag zijn kleine meisje op de foto zetten en oh, wat is dat een mooie meid. Voor Henry is er niks mooiers als zijn eigen dochter als de nieuwe Mona Lisa vast weten te leggen, maar dan in een modern jasje. Hier heeft hij heel goed voor gekozen en de kleuren passen perfect bij haar. Een foto om thuis aan de muur te hangen.

Quinty mag ook haar zus vastleggen, maar dan in de stijl van van Gogh en kiest er voor om een zeer sterk portret van haar zus te maken. In de foto straalt ze absoluut kracht uit en je kunt zien dat ze hier tijdens het fotograferen al emotie bij voelt, die in het uiteindelijke beeld terug te zien is. Een absoluut plaatje, kan zo in een magazine. Loes had, naar mijn idee, de moeilijkste opdracht, omdat dit schilderij redelijk abstract is. Maar toch heeft ze direct een idee, hoe ze haar partner deze schreeuw kan laten uitbeelden. En dat lukt! Het is een totaal ander beeld dan het schilderij, maar toch ook weer niet. Het laat die zelfde angst zien en dat hebben ze heel goed gedaan. Zo staan er dan ook 4 ontzettend mooie foto's, waarbij de jury het absoluut lastig heeft om hier een oordeel over te vellen. Maar ze zullen toch moeten, want uiteindelijk kunnen er maar 3 mee naar Ierland voor de halve finale.

En met een minimaal puntje verschil, achter de komma, is het uiteindelijk toch Henry die deze week het toneel mag verlaten. Als je het globaal over de afgelopen weken bekijkt, dan is het terecht, maar hij is zeker ontzettend gegroeid in de laatste paar afleveringen en het was hem ook absoluut gegund. Ik vond hem in deze aflevering niet minder dan de rest, ze zaten allemaal qua niveau, heel dicht bij elkaar. 
Volgende week gaan we met z'n allen genieten van de halve finale. Wie er naar de finale gaan? Ik zou zeggen Niek en Loes, maar met Quinty weet je het uiteindelijk maar nooit. Ik gun het ze echt alledrie van harte. 

 

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!