Maart in het teken van Michael J. Fox

Maart in het teken van Michael J. Fox

Geschreven door Pieter Jongsma

 In maart is de gloednieuwe serie ‘The Michael J. Fox Show’ exclusief te zien op tv-zender FOX. De comedyreeks is onderdeel van een themamaand die in het teken staat van de wereldberoemde acteur. Michael J. Fox werd vooral bekend door diverse series en films, waaronder ‘Family Ties’ en de ‘Back To The Future’-trilogie.

Nadat Fox in het jaar 2000 zijn acteercarrière moest beëindigen wegens de ziekte van Parkinson, maakte hij op 51-jarige leeftijd zijn comeback met ‘The Michael J. Fox Show’. Deze hoofdrol leverde hem onlangs een Golden Globe-nominatie op. 

In maart zijn fans van de steracteur op zondagen vanaf 20.00 uur bij FOX aan het juiste adres. Vanaf 2 maart is op de zondagavond een filmklassieker met Michael J. FOX in de hoofdrol te zien en in aansluiting daarop twee afleveringen van ‘The Michael J. Fox Show’*. Naast de sciencefiction-trilogie ‘Back To The Future’ staat ook de horror-comedy ‘The Frighteners’ (van regisseur Peter Jackson) in het vooruitzicht. FOX is in heel Nederland vrij te ontvangen door digitale TV-abonnees van onder meer Ziggo (kanaal 11), UPC (kanaal 11) en KPN (kanaal 14).

The Michael J. Fox Show
Fox schittert niet alleen in zijn rol als Mike Henry, maar hij treedt ook op als uitvoerend producent. De serie is geïnspireerd op het leven van Fox en draait om Henry, één van de populairste nieuwslezers van New York. Ook bij hem wordt de ziekte van Parkinson geconstateerd, waarna hij besluit zijn carrière op een laag pitje te zetten. Vijf jaar later wordt Mike steeds onrustiger en besluit hij dat het tijd is om weer aan het werk te gaan. Zijn baas Harris Green (Wendell Pierce, ‘The Wire’) verwelkomt hem graag terug en ook zijn familie – bestaande uit zijn vrouw Annie (Betsy Brandt, ‘Breaking Bad’), zijn zus Leigh (Katie Finneran) en zijn kinderen Eve (Juliette Goglia), Ian (Conor Romero) en Graham (nieuwkomer Jack Gore) – ziet hem graag het huis verlaten.

Filmklassiekers 
Deel1 van ‘Back To The Future’ breekt de spits af op 2 maart. Marty McFly (Fox) reist in een DeLorean terug in de tijd, waar hij ontdekt dat hij zijn ouders bij elkaar moet brengen om zijn eigen bestaan te waarborgen. Het tweede en derde deel waarin Marty zowel naar de toekomst als verder terug in de tijd reist, zijn op 9 en 16 maart te zien. De laatste film wordt vertoond op 23 maart en is de horrorkomedie ‘The Frighteners’ van Peter Jackson (die later furore maakte met ‘Lord Of The Rings’).  Frank Bannister (Fox) ontdekt dat hij met doden kan communiceren nadat hij zijn vrouw is verloren door een auto-ongeluk. Hij gebruikt zijn gave om mensen op te lichten, maar ontdekt al snel dat hij de enige is die een eind kan maken aan de moordpartij van een duivelse geest.

Acteercarrière
In de jaren tachtig was de comedyserie ‘Famliy Ties’ de doorbraak voor Fox, die de rol vertolkte als de conservatieve Alex P. Keaton. In de jaren negentig maakte hij een terugkeer naar televisie met ‘Spin City’ (1996 - 2002), waarin hij de locoburgemeester van New York speelde. Naast zijn successen op televisie speelde hij ook hoofdrollen in populaire films als de ‘Back To The Future’-reeks, ‘The Frighteners’, ‘Teen Wolf’, ‘The American President’ en ‘The Secret Of My Success’.

Parkinson
In 1991 werden bij Fox de eerste tekenen van Young Onset Parkinson geconstateerd. Nadat hij in 1998 bekendmaakte aan de ziekte te lijden, besloot hij in 2001 ‘Spin City’ te verlaten om zijn gezondheid voorop te stellen. In 2000 richtte hij de ‘Michael J. Fox Foundation’ op om bij te dragen aan de zoektocht naar een behandeling voor zijn ziekte. Met zijn terugkeer op televisie zet hij zijn pogingen om de ziekte onder de aandacht te brengen voort.

Awards en nominaties
Fox werd in zijn succesvolle carrière vijftien keer genomineerd voor een Emmy Award en mocht vijf van de begeerde beeldjes in ontvangst nemen. Van de negen Golden Globe-nominaties wist hij er vier te verzilveren. Daarnaast heeft hij een ster op de Walk Of Fame bemachtigd en leverde zijn autobiografie ‘Always Looking Up: The Adventures Of An Incurable Optimist’ hem zelfs een Grammy Award op.