Maart is fotografiemaand bij de Avro

Maart is fotografiemaand bij de Avro

Geschreven door Pieter Jongsma

In de maand maart staat bij de AVRO het onderwerp fotografie centraal tijdens de themamaand Fotografie. Gedurende de maand besteden de AVRO-programma’s Kunstuur, Close Up en Opium TV volop aandacht aan het onderwerp fotografie.

Op de geheel vernieuwde kunstportal kunst.avro.nl kunnen bezoekers dagelijks terecht voor nieuwe reportages, besprekingen, winacties, video’s en interviews. Bovendien is op deze site onlangs de fotowedstrijd ‘Het Zelfportret’ gestart. Meedoen aan deze wedstrijd kan door een zelfportret te uploaden.

OnlineFotowedstrijd ‘Het Zelfportret’
Tijdens de fotografiemaand gaat de AVRO op zoek naar het mooiste, leukste en meest bijzondere zelfportret. Een vakjury, bestaande uit de fotografen Dana Lixenberg en Robin de Puy, kiest de winnende foto en deze wordt samen met de winnaar van de publieksprijs op zaterdag 29 maart in Opium TV bekend gemaakt. De winnende foto wordt in Pf Magazine gepubliceerd. Daarnaast stelt Beeld en Geluid in Hilversum van 25 maart t/m 25 april een selectie van vijftig foto’s tentoon. De AVRO roept alle (amateur)fotografen op om hun meest artistieke ‘selfie’ te uploaden op kunst.avro.nl.

Close Up-documentaires fotografen
Tijdens de themamaand fotografie heeft Close Up verschillende documentaires over fotografie.
Op zaterdag 1 maart zendt het programma Francesca Woodman – Fotografe uit. Deze documentaire schetst een beeld van het uitzonderlijke talent van Francesca Woodman, maar toont ook hoe haar ouders en broer het vroegtijdig overlijden van hun dochter en zus verwerkt hebben.

Op donderdag 6 maart wordt de documentaire Beyond Iconic – Magnum-fotograaf Dennis Stock uitgezonden. Zijn werk omvat foto’s uit de hoogtijdagen van Hollywood, waaronder Audrey Hepburn en de beroemde foto van James Dean lopend op Times Square en de jazzmuziek (beelden van Louis Armstrong en Miles Davis), maar ook foto’s van de hippie beweging, de Amerikaanse maatschappij, architectuur, landschappen en de natuur.

Andere documentaires die in maart zijn te zien bij AVRO’s Close Up zijn: Mike Disfarmer (zaterdag 8 maart), John Gollings (zaterdag 15 maart) en Gregory Crewdson (zaterdag 29 maart).

Kunstuur
Op 9 maart staat Kunstuur volledig in het teken van fotografie. Voor deze special was het programma onder andere aanwezig bij een fotoshoot met actrice Anna Drijver. Robin de Puy, winnaar van de Nationale Portretprijs (en jurylid van de AVRO fotowedstrijd), maakte deze foto’s. Zilveren Camera winnaar Ilvy Njiokiktjien bezoekt samen met NOS presentator Mustafa Marghadi het fotomuseum in Den Haag, waar alle genomineerde en winnende foto’s van de Zilveren Camera te zien zijn. Ook de zogenoemde ‘a never ending art trip’ van André Smits komt aan bod. Smits verkocht zijn huis en nam ontslag om duizenden kunstenaars wereldwijd in hun atelier op hun rug te fotograferen. Fotograaf Hans Aarsman analyseert vijftig jaar zoetsappige portretfotografie uit Irak. Tot slot duikt Scarlett Hooft Graafland, koud teruggekeerd uit IJsland, direct het fotolab in. In haar analoge foto’s staan extreme landschappen en hun bewoners centraal.

- Close Up | documentaires fotografen, vanaf zaterdag 1 maart om 23.05 uur bij de AVRO op Nederland 2.
- Kunstuur | fotografie special, op zondag 9 maart om 18.50 uur bij de AVRO op Nederland 2.
- Opium TV | prijsuitreiking winnaar Fotowedstrijd ‘Het Zelfportret’, op zaterdag 29 maart om 22.35 uur bij de AVRO op Nederland 2.