Rechter ziet geen probleem in Ryanair-uitzendingen

Rechter ziet geen probleem in Ryanair-uitzendingen

Geschreven door Pieter Jongsma

De KRO hoeft twee afleveringen van Brandpunt Reporter over vliegmaatschappij Ryanair niet te rectificeren. Ook hoeven de uitzendingen niet van internet te worden gehaald. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. De rechter oordeelde dat de beschuldigingen aan het adres van Ryanair voldoende zijn onderbouwd met feiten.

De beschuldigingen gingen over het brandstofbeleid en de bedrijfscultuur bij de vliegmaatschappij. Volgens de rechtbank heeft de KRO daar 'uitvoerig' onderzoek naar gedaan. "De programmamakers hebben met diverse bronnen uit de luchtvaartsector gesproken en een grote hoeveelheid documentatie verzameld." De rechter noemde de uitzendingen verder van 'groot publiek belang' en stelde dat het 'terecht' was dat de KRO aandacht aan het onderwerp heeft besteed.

In de uitzendingen van 28 december 2012 en 3 januari 2013 kwam aan de orde dat Ryanair zijn piloten opdracht zou geven om zo min mogelijk brandstof te tanken. Dit om op kosten te besparen. Door de binnen het bedrijf heersende angstcultuur zouden piloten zich niet tegen het bevel verzetten waardoor de vliegveiligheid het geding kwam.

Ryanair ontkende de beschuldigingen, eiste rectificatie en wilde dat de publicaties en de uitzendingen niet meer te zien zouden zijn.

Door: Novum