Big Brother: Groep neemt geen risico's en Kitty offert zichzelf op
Bron: RTL / Wesley de Wit

Big Brother: Groep neemt geen risico's en Kitty offert zichzelf op

Geschreven door Luc van der Velde

Elke zaterdag blikt Luc terug op de voorbije week in het Big Brother-huis.

Eindelijk was het moment daar: Big Brother 2022 ging 3 januari weer van start! Met gelijk drie nieuwe bewoners, geheime opdrachten en twee onverwachte nominaties!

Wat een luxe! Of toch niet?

Sinds 3 januari kunnen wij weer genieten van het experiment der experimenten: Big Brother! Het wordt zwaarder en heftiger dan ooit! Het huis heeft een flinke metamorfose ondergaan en ziet er ontzettend luxe uit, maar word het wel luxe? Uit 16.000 aanmeldingen zijn de bewoners geselecteerd! Peter (56) en Grace (35) mochten het spits afbijten en opende hun ogen, daar stonden ze dan, in de vernieuwde gameroom. Compleet overenthousiast gingen zij het huis direct verkennen. Vooral Grace was door het dolle heen: "Yes Big Brother, this is what I mean!" Ze was zo enthousiast dat haar wimper los liet!

Peter en Grace werden welkom geheten door Big Brother en moesten naar de tuin komen waar een grote lopende band gereed stond. Hier kwam een cadeau overheen waarin een flesje zat met daarop de tekst '25 minuten warm water'. Door een tablet te bedienen kunnen ze het warm water activeren door op 'start' te drukken, maar ze moeten zorgen dat er op tijd ook weer op 'stop' word gedrukt anders loopt de tijd gewoon door en moeten ze wachten tot de volgende ochtend totdat ze weer 25 minuten warm water krijgen. Hierna werden zij naar de dagboekkamer geroepen en kregen de opdracht  terug naar de tuin te gaan. Er kwamen diverse spullen/producten over de lopende band heen en aan hun was de taak om acht producten eraf te halen. Dit is wat ze eraf gehaald hebben:

  1. Spaghetti
  2. Diverse groentes
  3. Muntjes voor de wasmachine te gebruiken
  4. 14x kussens/dekbedden
  5. Peter zijn koffer
  6. Een sleutel (Peter denkt dat het een symbolische sleutel is)
  7. Grace haar koffer
  8. Make-up koffertje van Grace

Op zich een goede keuze bleek achteraf, want door de koffers van Grace en Peter, kunnen ze kleding uitwisselen aan de overige bewoners, die namelijk het huis moesten betreden zónder hun koffers! De overige zes bewoners wisten er niets vanaf dat Grace en Peter al in het huis aanwezig waren, Kitty was de laatste die het huis mocht betreden en kreeg een kar mee met: broccoli, kip, rijst en vleesvervangers. Het idee is dat ze back to basic gaan, nou dat is wel gebleken.

De eerste opdracht in de gameroom

Kitty (58) en Dimitri (26) werden naar de gameroom geroepen en moesten daar van alle koffers van de bewoners, wat hun dachten wat belangrijk was, eruit halen en in een kleine koffer doen. Zij gingen voor comfortabele kleding en diverse badkamer producten die ze onder elkaar konden gebruiken. Naar mijn idee een goede keuze en ook top dat iedereen er voor open staat hun spullen met elkaar te delen.

De "hunger game"

De bewoners moesten per tweetal naar de gameroom komen om een spel te spelen. Ze zaten in een hokje met een wand ertussen zodat ze niet konden zien wat de ander zou pakken. Want ze konden kiezen uit het symbool boterham, wat stond voor boodschappen, of het symbool voor hun koffer. Als iemand voor zijn of haar koffer koos, hadden ze geen bedrag verdiend voor boodschappen en mocht diegene zijn/haar koffer meenemen in het huis. Echter kozen ze allemaal voor de boodschappen en verdiende hierdoor totaal €45,00 voor de boodschappen. Later zou Kristof (30), een nieuwe bewoner, hiervan boodschappen moeten doen als "secret mission".

Kristof moest 's nachts het huis insluipen vanuit de dagboekkamer en de geheime doorgang naar de mini mall vinden. Big Brother vertelde dat hij deze kon vinden door drie maal over de meest rechter masker zijn hoorns, aan de muur bij de eettafel, van boven naar beneden te wrijven. Het lukte in 1x en een deurtje in de muur klapte open. Omdat het Kristof gelukt was de geheime opdracht te voltooien, mocht hij de €15,00, die gereed lag in de box doen die op een tafel stond en het bedrag zo verhogen naar €60,00. De boodschappen waren verdeeld over basis, medium en luxe producten. Hij kocht hiervan een luxe ontbijt, tandenborstels en koffie. Daarna klonk Big Brother die opperde dat hij de spullen mee mocht nemen naar het huis en daar alvast kon beginnen een ontbijt klaar te maken voor zijn medebewoners. 

De Jackpot challenge

Hiermee was er in totaal 4200 euro te verdienen. Dit is het geld wat verdiend kan worden voor de uiteindelijke winnaar van Big Brother 2022. Het spel werd gespeeld in vier duo's, dus een van de bewoners kon niet meespelen. Omdat het een evenwicht opdracht was offerde Kitty zichzelf op, maar wel met de voorwaarde dat ze met het volgende spel wel mee zal doen! Het spel bestond uit een wipwap met aan het eind van de balk een oog met een klein randje. Er waren 10 ballen met verschillende kleuren, die weer voor een bepaald bedrag stonden. Ze mochten eerst pas de blauwe ballen plaatsen, daarna de roze en dan de gele. Alle ballen die na 60 minuten op het oog liggen zijn dus geld waard voor de pot. De bewoners merkten al snel dat de ballen heel makkelijk, met het teruglopen over de balk, uit het oog stuiterden. Toen elk duo twee ballen in het oog hadden liggen en zij nog 10 minuten hadden te gaan, besloten ze als groep dat het zo goed was en de tijd te laten stoppen. Ze wilden het risico niet lopen dat er toch weer ballen uit zouden stuiteren. In totaal hebben ze hiermee 1800 euro verdiend!

Het geheime data center

Alweer zijn er twee nieuwe bewoners in aantocht. Salar (27) en Nawel (26). Maar deze komen niet gelijk het huis binnen, zij komen in het datacenter van Big Brother terecht en kunnen iedere bewoner observeren. Op sommige momenten kunnen zij de bewoners ook horen. Big Brother heet hun welkom in het datacenter en gaf hun de taak om de bewoners te gaan observeren. Salar en Nawen hebben deze taak gekregen omdat zij het beste konden observeren van alle bewoners. Met wat hoor ik je denken? Ja inderdaad, die clown die elke keer in beeld kwam! Salar en Nawen hadden alle vragen goed die Big Brother over de clown stelde en daarom zitten ze nu hier. Er staat een doorzichtige plaat in het datacenter met de foto's van de huidige bewoners erop. Zij konden met een witte stift alle gegevens erbij schrijven wat ze konden afleiden uit gesprekken en beelden die zij daar te zien kregen.

Later vroeg Big Brother of ze de bewoner al wat beter hebben leren kennen, want Salar en Nawel zijn namelijk degene die twee bewoners uit het huis moeten gaan nomineren! De bewoners weten uiteraard hier niets vanaf en denken ook nog eens veilig te zijn voor aankomende week. Big Brother heeft namelijk bekend gemaakt aan de bewoners dat zij niet hoeven te nomineren deze week, omdat ze nog maar net in het huis zitten. Dit zal achteraf dus als een schok aan komen bij de bewoners. Salar en Nawel hebben die nacht overnacht in het data center en de volgende ochtend, toen een aantal bewoners aan het voetballen waren met een geïmproviseerde bal, samengesteld van gekleurde tape, ging het alarm af en de grote deur in de tuin ging open. Salar en Nawen kwamen, ook zonder bagage, naar binnen gelopen en maakten kennis met de groep.

Creatief met tape en ingrediënten

Om de tijd te doden verzinnen de bewoners spellen om zich bezig te kunnen houden. Met stukjes gekleurde tape hebben ze een Twister-speelveld gemaakt, ook grote ringen waarmee ze het spel "de jager en de prooien" kunnen spelen door een jager aan te wijzen en een spelleider, de rest zijn dan de prooien. De spelleider geeft aan hoe de prooien van de ene ring naar de andere ring moeten gaan: achteruitlopend, rennend, op handen en voeten, en de jager moet dit dus ook doen en zo proberen de prooien te tikken, zodra ze aangeraakt zijn zijn ze af, tot de laatste overblijft en die heeft dan gewonnen.

Ook spelen ze het spel "Hoeveel is de kans dat...", hilarisch om te zien, want Kristof en Sercan (28) eindigde hiermee in een jurk van Grace, met bijgewerkte wenkbrauwen, gelakte nagels en een oorbel in. Ik vond dit heel grappig om te zien en ook tof hoe creatief je kan zijn met tape! Ook klonk vandaag de stem van Big Brother weer: "Bewoners, de voorraadkamer is nu open". Hier stonden ingrediënten klaar om zelf handzeep, douchegel, shampoo en deodorant te maken. Hier gingen de bewoners dan ook meteen mee aan de slag. Deze ingrediënten zijn nu onderdeel van never ending basics en worden elke keer aangevuld in de voorraadkamer, dit stond op het kaartje dat Sercan voorlas aan de bewoners.

"En het antwoord is..."

Afgelopen vrijdag werden de bewoners per tweetal naar de dagboekkamer geroepen door Big Brother. Big Brother had al eerder via Instagram laten weten aan de kijkers, dat ze een vraag voor hun favoriete bewoner in konden sturen. Deze werden afgelopen vrijdag gesteld aan de bewoners. Via Instagram liet Big Brother weten mee te kijken naar hun reacties via de livestreams. Ikzelf had het idee dat wij beelden kregen te zien van de bewoners in de dagboekkamer, dit was dus niet zo. Je hoorde en zag alleen hun reactie toen ze terug naar de woonkamer kwamen en het de rest vertelde dat ze vragen mochten beantwoorden van de kijkers.

"De genomineerden zijn..."

Ondertussen hebben Salar en Nawel de bewoners beter leren kennen, maar niet verteld dat zij twee bewoners moeten gaan nomineren. Want dit valt namelijk onder hun geheime opdracht! Als dit uitkomt verdienen zij geen 2500 euro voor de pot. Big Brother roept hun naar de dagboekkamer en je hoort op de livestream de stem van Big Brother: "Salar en Nawel, hebben jullie een goed beeld gekregen van jullie medebewoners?" De andere bewoners hoorden dit ook waardoor Kitty nog roept: "Big Brother wij kunnen je horen!" en toen hoorden we niets meer van de dagboekkamer. Dit is het moment geweest dat Salar en Nawel de genomineerden moesten doorgeven.

Ik persoonlijk vind het behoorlijk gewaagd van Big Brother, omdat de kans heel groot is als dit uitkomt, Salar en Nawel volgende week op de nominatie lijst komen te staan door de bewoners. De genomineerden van deze week zijn Kristof en Sercan, met de reden dat Salar en Nawel vinden dat hun de sterkste spelers lijken. Dit werd bekend gemaakt op woensdagavond aan de bewoners. Sercan raakt in een negatieve spiraal en had al het gevoel dat als de bewoners zelf moesten nomineren dat hij er op zou staan omdat hij denkt dat hij te aanwezig zou zijn in het huis. Of een van de twee daadwerkelijk het huis vanavond moet verlaten tijdens de liveshow valt nog te bezien, want met Big Brother weet je nooit wat er staat te gebeuren: "Mijn huis, mijn regels!". 

De liveshow van Big Brother is vanavond vanaf 20:00 uur te zien op RTL5 en Play4. Niks missen van Big Brother 2022? Word lid van onze Facebook-groep!