Eerste Koningsdag live bij NOS

Eerste Koningsdag live bij NOS

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun familie vieren op zaterdag 26 april de eerste Koningsdag in de provincie Noord-Holland. De koninklijke familie begint in Graft-De Rijp, aansluitend worden zij ontvangen in Amstelveen.

Terwijl het koninklijk gezelschap van Graft-De Rijp naar Amstelveen reist, bespreekt presentator Astrid Kersseboom met koningshuisdeskundigen de resultaten van de eerste NOS Koningsdagenquête. Kersseboom kijkt  bovendien met Kysia Hekster (NOS), Marc van der Linden (Royalty) en Remco Meijer (Volkskrant) terug op een jaar koningschap van Willem-Alexander. Ook de rol van Máxima komt aan de orde.

De NOS zendt het bezoek van de Oranjes aan de Noord-Hollandse gemeenten tussen 09.45 en 13.45 uur rechtstreeks uit via Nederland 1 en NOS.nl.

De twee Noord-Hollandse gemeenten dachten begin vorig jaar dat zij op 30 april koningin Beatrix zouden ontvangen. Die plannen werden doorkruist door de abdicatie van Beatrix en de troonsbestijging van Willem-Alexander. Koningsdag 2014 wil een voorschot nemen op de Koningsdag nieuwe stijl die volgend jaar moet ingaan. De ontvangst in Graft-De Rijp is traditioneel, terwijl Amstelveen juist een moderne koers wil inslaan.

Graft-De Rijp
Het koningspaar, prinses Beatrix en andere leden van de koninklijke familie komen om 10.00 uur aan in Graft-De Rijp. Daar wacht hun een kleine vaartocht, gevolgd door een wandeling door het historische dorpje met traditionele tussenstops met sportactiviteiten, oude ambachten, een wagenspel en andere historisch getinte taferelen.

Amstelveen
De koninklijke gasten worden vanaf 12.00 uur aan de hand van drie thema's door Amstelveen geleid. Die thema's zijn groen, sport en cultuur. Bij de ontvangst is een grote rol weggelegd voor de jeugd, en ook voor de internationale gemeenschap, die in Amstelveen vijftien procent van de bevolking beslaat.

NOS Koningsdag 2014
Zaterdag 26 april

09.45-13.45 uur
Nederland 1
Presentatie: Astrid Kersseboom
Verslaggevers: Menno Reemeijer (Graft-De Rijp) en Roos Moggré (Amstelveen)

Hoogtepunten Koningsdag 2014 (i.s.m. Blauw Bloed/EO)
Zaterdag 26 april

19.30-20.10 uur 
Nederland 2

BVN, de televisiezender voor Nederlanders in het buitenland, zendt NOS Koningsdag 2014 wereldwijd live uit.