Diederik Samsom en Hans Wiegel coachen Speechtalent

Diederik Samsom en Hans Wiegel coachen Speechtalent

Geschreven door Pieter Jongsma

Diederik Samsom, Hans Wiegel en Claudia de Breij coachen de beste speechtalenten voor de finale van de grootste scholierendebatcompetitie van Nederland, Op weg naar het Lagerhuis.

Voor dit programma is tijdens provinciale voorrondes uit 2500 deelnemende jongeren het beste speech- en debattalent van Nederland geselecteerd. De finale van Op weg naar het Lagerhuis wordt uitgezonden op zaterdag 10 mei om 20.20 uur bij de VARA op Nederland 2. De presentatie is in handen van Menno Bentveld. 

De finale van Op weg naar het Lagerhuis verkiest de beste jonge spreker en de beste jonge debater van Nederland. Daarnaast wordt het beste debatteam verkozen. Het Dalton Den Haag en het Oostvaarders College Almere staan in de finale. Onder het toeziend oog van juryvoorzitter Maarten van Rossem nemen de drie beste sprekers en de tien beste debaters het in deze finale tegen elkaar op. Zij strijden voor een reis naar de Verenigde Naties in New York. De jury bestaat naast Maarten van Rossem uit politiek verslaggever Joost Vullings van de NOS en zangeres Giovanca.

Tijdens de finale worden er drie debatten gevoerd. In het eerste debat wordt er gedebatteerd over de stelling: ‘Geen uitkering meer voor wie de Nederlandse taal niet beheerst’. Het tweede debat is een zogenaamd 2 tegen 1 debat. Twee leerlingen gaan de verbale strijd aan met de Nederlandse publicist, historicus en jurist Thierry Baudet. In mei 2014 worden de Europese parlementsverkiezingen gehouden. Daarom debatteren de leerlingen met Thierry over de volgende stelling: ‘De Europese Unie is slecht voor Nederland’. Het laatste debat is een voor & tegen debat. Wanneer er een sirene klinkt is het team dat eerst vóór de stelling was ineens tegen de stelling en andersom.

Naast de debatten worden er drie speeches voorgedragen. De opdracht aan de leerlingen is: ‘Wat zou jij zeggen als je twee minuten mag inbreken op alle televisiestations wereldwijd?’ Met deze opdracht wordt de leerlingen gevraagd zich uit te spreken over een wereld met meer vrede en veiligheid en om misstanden aan de kaak te stellen. Er wordt gespeecht over homoseksualiteit, racisme en discriminatie. De drie speechers, Koen Stoetman, Rada Ruijter en Nienke Both zijn in de aanloop van de finale gecoacht door Diederik Samsom, Hans Wiegel en Claudia de Breij. Tijdens deze bijzondere ontmoetingen wordt de leerlingen de kneepjes van het speech-vak bijgebracht.

De finale van Op weg naar het Lagerhuis, zaterdag 10 mei om 20.20 uur bij de VARA op Nederland 2.